De vergadering van het kernkabinet over aanpassingen aan de hervorming van de pensioenen en het arbeidsmarktbeleid heeft geen akkoord opgeleverd. Premier Elio Di Rupo en de topministers zetten vrijdag de discussie voort.

CD&V wil alvast dat de voorziene besparingen worden gerealiseerd via (al dan niet andere) hervormingen. Dat zegt CD&V-staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert. Uit cijfers blijkt dat de besparingen die de hervorming vanaf 2013 oplevert, fors worden uitgehold door de uitzonderingen die worden toegestaan op de regel dat twee jaar langer moet worden gewerkt. Voor de ambtenaren zou slechts 10 procent van de voorziene besparingen overblijven. Voor de privé gaat het om een kwart.

De cijfers zouden door niemand binnen het kernkabinet worden betwist. Dat de budgettaire doelstellingen niet worden gehaald, is onaanvaardbaar, stelt Bogaert. Het kan niet dat honderden miljoenen euro niet worden gehaald, meent hij.

De Vlaamse christendemocraten willen dat het gat dat wordt geslagen - eventueel via andere weg - wordt gecompenseerd. Dat is niet alleen belangrijk om de toekomst van het land veilig te stellen, maar ook voor de geloofwaardig naar Europa toe, benadrukt de CD&V-staatssecretaris.

Hervormingsregering

Voor Bogaert is het belangrijk dat de besparingen via hervormingen worden gerealiseerd. "Wij zijn in een hervormingsregering gestapt en er moeten dan ook hervormingen worden doorgevoerd", stelt hij.(Belga/INM)

De vergadering van het kernkabinet over aanpassingen aan de hervorming van de pensioenen en het arbeidsmarktbeleid heeft geen akkoord opgeleverd. Premier Elio Di Rupo en de topministers zetten vrijdag de discussie voort. CD&V wil alvast dat de voorziene besparingen worden gerealiseerd via (al dan niet andere) hervormingen. Dat zegt CD&V-staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert. Uit cijfers blijkt dat de besparingen die de hervorming vanaf 2013 oplevert, fors worden uitgehold door de uitzonderingen die worden toegestaan op de regel dat twee jaar langer moet worden gewerkt. Voor de ambtenaren zou slechts 10 procent van de voorziene besparingen overblijven. Voor de privé gaat het om een kwart. De cijfers zouden door niemand binnen het kernkabinet worden betwist. Dat de budgettaire doelstellingen niet worden gehaald, is onaanvaardbaar, stelt Bogaert. Het kan niet dat honderden miljoenen euro niet worden gehaald, meent hij. De Vlaamse christendemocraten willen dat het gat dat wordt geslagen - eventueel via andere weg - wordt gecompenseerd. Dat is niet alleen belangrijk om de toekomst van het land veilig te stellen, maar ook voor de geloofwaardig naar Europa toe, benadrukt de CD&V-staatssecretaris. Hervormingsregering Voor Bogaert is het belangrijk dat de besparingen via hervormingen worden gerealiseerd. "Wij zijn in een hervormingsregering gestapt en er moeten dan ook hervormingen worden doorgevoerd", stelt hij.(Belga/INM)