CD&V haalt opgepakte kandidaat van Antwerpse lijst en heeft al vervanger

Kris Peeters © Belga Image

De Antwerpse afdeling van CD&V heeft een vervanger aangeduid voor de voor drugshandel opgepakte Rediart Cankja, die de 46ste plaats zou krijgen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en de tiende plaats op de Ekerse districtslijst. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert intussen dat zijn uitspraken over drugsinfiltraties in de politiek niet over concrete gevallen of personen ging.

De plaatsen van Rediart Cankja zijn nu voor Hugo Schellekens, in Ekeren de drijvende kracht achter de kunsttentoonstellingen in Hof De Bist en de herdenkingsvieringen op 21 juli en 1 en 11 november.

‘We hebben van het parket via de minister van Justitie de bevestiging gekregen dat Rediart Cankja nabij de Frans-Zwitserse grens aangehouden is op verdenking van drugshandel‘, liet CD&V-lijsttrekker Kris Peeters weten. ‘Met deze bevestiging is voor ons duidelijk dat deze man niet thuis hoort op onze lijst. Hij zal geen kandidaat zijn voor de stad, noch voor het district Ekeren.’

Vervanger Hugo Schellekens is volgens CD&V ‘een man met een hart voor de stad, Ekeren en zijn inwoners die de Antwerpse politiek al jaren op de voet volgt en een grote dossierkennis heeft’.

De Wever reageert

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert intussen dat zijn uitspraken over mogelijke drugsinfiltraties in de politiek niet over concrete namen ging, dus ook niet over Cankja. Dat laat zijn woordvoerder Johan Vermant weten.

‘We hebben gewoon een problematiek geschetst zoals die in Nederland genoegzaam bekend is en waar ook het hoofd van de Antwerpse federale gerechtelijke politie al voor heeft gewaarschuwd’, stelt Vermant.

‘Als de Groenlinkse burgemeester van Amsterdam ondermijning als een van haar absolute prioriteiten aanhaalt, de socialistische burgemeester van Breda al herhaaldelijk heeft gewezen op mogelijke infiltratie van de politiek en verschillende onderzoeken in Nederland het gevaar van intimidatie en benadering van vooral lokale politici onderlijnen, dan is het gewoon naïef om te denken dat dit hier niet zou kunnen voorkomen’, zegt Vermant nog.

Politie

Cankja werkte ook als tolk voor onder meer de Antwerpse lokale politie. Die laat weten dat ze geen beroep meer doet op hem. De tolken die de politie gebruikt, komen overigens van een lijst met beëdigde tolken van het gerecht en worden dus niet nog eens afzonderlijk door de politie gescreend, klinkt het.

Daarmee reageert de politie op uitspraken van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Die had op Radio 1 gezegd: ‘Het was misschien zinvol geweest dat de politie haar werk gedaan had en had ingegrepen. Dan had Cankja nooit op die lijst gestaan’.

‘Tolken en vertalers nog steeds niet gescreend op veiligheid’

De bijna 2.000 vertalers en tolken die opgenomen zijn in het nationaal register van beëdigde tolken en vertalers zijn nog steeds niet gescreend op veiligheid. Dat nationaal register mist elke geloofwaardigheid. Dat zegt de Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT) maandagmiddag.

De beroepsvereniging verwijst naar de media-aandacht rond Rediart Cankja, die op de 46ste plaats stond van de CD&V-lijst in Antwerpen en op de 10de plaats van de CD&V-districtslijst in Ekeren. Hij kwam maandag in opspraak omdat hij is opgepakt voor drugshandel. De 41-jarige Cankja trad ook op als tolk voor de politie.

Over de zaak zelf wil de BBVT niet oordelen. ‘Bovendien is iedereen onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Er blijkt op het eerste zicht ook geen enkele link met zijn functie van beëdigd tolk’, luidt het maandagmiddag in een persmededeling van de vereniging. Volgens de BBVT hebben een aantal politici de vraag gesteld hoe het komt dat iemand als tolk kan optreden voor de politie. ‘Wij hebben ironisch genoeg al een half jaar geleden aan de alarmbel getrokken’, zegt Henri Boghe van de vereniging. ‘Opname in het nationaal register van beëdigd tolken en vertalers blijkt namelijk een lachertje. Daar is niets aan veranderd.’ Minister van Justitie Koen Geens lanceerde in december 2016 dat nationaal register van beëdigd tolken en vertalers. ‘Wij kunnen enkel herhalen dat nog steeds geen enkele van de bijna 2.000 tolken en vertalers die opgenomen zijn in dat nationaal register op veiligheid gescreend is. Het is duidelijk dat dat nationaal register elke geloofwaardigheid mist.’

Volgens de beroepsvereniging is het allerminst uitgesloten dat er tussen de bijna 2.000 inschrijvingen in het nationaal register ook vertalers en tolken staan die in een recent of verder verleden in een bepaald arrondissement geschrapt waren wegens fraude of omdat ze een correctioneel strafblad hebben. ‘Er is gewoon geen enkele vorm van controle op’, benadrukt Boghe.

Partner Content