Catherine De Bolle volgt op 1 maart Paul Van Thielen op als commissaris-generaal van de federale politie. De ministerraad heeft unaniem ingestemd met het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en haar collega van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) om De Bolle voor te dragen, melden beide ministers.

De benoeming moet enkel nog aan de koning worden voorgelegd.

De bijna 42-jarige De Bolle is sinds 2001 korpschef van de lokale politie in Ninove. Ze werd zowel door de selectiecommissie als door de politieraad als eerste gerangschikt van de kandidaten voor de functie van commissaris-generaal. Die functie wordt sinds maart vorig jaar tijdelijk waargenomen door Paul Van Thielen.

Klacht bij Raad Van State

De benoeming van De Bolle leek even in het gedrang te komen, toen de regering besliste de benoeming uit te stellen, omdat er een klacht liep bij de Raad van State uit hoofde van hoofdcommissaris Michel Brasseur. Brasseur, die zelf afviel in de eerste ronde, klaagt een vergetelheid aan in een verslag van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie (VCLP).

Die moest voor de vijfkoppige jury drie namen van korpschefs voordragen bij de regering. Volgens de voorzitter van de VCLP, Dirk Van Nuffel, kwam de algemene vergadering daarover wel degelijk bijeen, maar het agendapunt werd niet genotuleerd.

Hoge politieambtenaren

Omdat verschillende toplui van de federale politie het onaanvaardbaar vonden dat de selectieprocedure op basis daarvan zou moeten worden overgedaan, werden verklaringen onder ede verzameld over het overleg bij de VCLP. Die hoge politieambtenaren hoopten de benoeming van Catherine De Bolle tot hoofd van de Federale Politie zo alsnog te kunnen redden. (Belga/SD)

Catherine De Bolle volgt op 1 maart Paul Van Thielen op als commissaris-generaal van de federale politie. De ministerraad heeft unaniem ingestemd met het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en haar collega van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) om De Bolle voor te dragen, melden beide ministers. De benoeming moet enkel nog aan de koning worden voorgelegd.De bijna 42-jarige De Bolle is sinds 2001 korpschef van de lokale politie in Ninove. Ze werd zowel door de selectiecommissie als door de politieraad als eerste gerangschikt van de kandidaten voor de functie van commissaris-generaal. Die functie wordt sinds maart vorig jaar tijdelijk waargenomen door Paul Van Thielen.Klacht bij Raad Van StateDe benoeming van De Bolle leek even in het gedrang te komen, toen de regering besliste de benoeming uit te stellen, omdat er een klacht liep bij de Raad van State uit hoofde van hoofdcommissaris Michel Brasseur. Brasseur, die zelf afviel in de eerste ronde, klaagt een vergetelheid aan in een verslag van de Vaste Commissie voor de Lokale Politie (VCLP). Die moest voor de vijfkoppige jury drie namen van korpschefs voordragen bij de regering. Volgens de voorzitter van de VCLP, Dirk Van Nuffel, kwam de algemene vergadering daarover wel degelijk bijeen, maar het agendapunt werd niet genotuleerd.Hoge politieambtenarenOmdat verschillende toplui van de federale politie het onaanvaardbaar vonden dat de selectieprocedure op basis daarvan zou moeten worden overgedaan, werden verklaringen onder ede verzameld over het overleg bij de VCLP. Die hoge politieambtenaren hoopten de benoeming van Catherine De Bolle tot hoofd van de Federale Politie zo alsnog te kunnen redden. (Belga/SD)