De aanhoudingsbevelen kwamen er nadat de vijf niet voor de rechter in Madrid waren verschenen. Twee dagen nadat Spanje de EAB's had uitgevaardigd, boden de vijf zich aan bij de federale politie in Brussel. Ze werden daarop voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brussel. Die betekende hen de EAB's maar besliste hen onder voorwaarden vrij te laten.

De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

'De procureur heeft gezegd dat er volgens Belgisch recht geen corruptie is, maar samenzwering van ambtenaren, en dat er voor ambtsverzaking geen uitlevering kan gebeuren', zei Paul Bekaert, advocaat van Carles Puigdemont, vrijdag aan de verzamelde pers in het Brusselse Justitiepaleis.

'Op de zitting van de raadkamer van 17 november 2017 werd beslist de zaak in voortzetting te zetten naar 04 december 2017 om alle partijen toe te laten de zaak verder in staat te stellen', meldt het Brusselse parket van zijn kant.

'Gelet op het feit dat de wet voorziet dat de zitting van de raadkamer achter gesloten deuren doorgaat en in het belang van het sereen verloop van de debatten en om de lopende procedure op geen enkele manier te hypothekeren, zal het parket geen enkele toelichting, noch commentaar geven bij het standpunt der partijen of het concreet verloop van de zitting.'

De aanhoudingsbevelen kwamen er nadat de vijf niet voor de rechter in Madrid waren verschenen. Twee dagen nadat Spanje de EAB's had uitgevaardigd, boden de vijf zich aan bij de federale politie in Brussel. Ze werden daarop voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brussel. Die betekende hen de EAB's maar besliste hen onder voorwaarden vrij te laten. De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. 'De procureur heeft gezegd dat er volgens Belgisch recht geen corruptie is, maar samenzwering van ambtenaren, en dat er voor ambtsverzaking geen uitlevering kan gebeuren', zei Paul Bekaert, advocaat van Carles Puigdemont, vrijdag aan de verzamelde pers in het Brusselse Justitiepaleis. 'Op de zitting van de raadkamer van 17 november 2017 werd beslist de zaak in voortzetting te zetten naar 04 december 2017 om alle partijen toe te laten de zaak verder in staat te stellen', meldt het Brusselse parket van zijn kant. 'Gelet op het feit dat de wet voorziet dat de zitting van de raadkamer achter gesloten deuren doorgaat en in het belang van het sereen verloop van de debatten en om de lopende procedure op geen enkele manier te hypothekeren, zal het parket geen enkele toelichting, noch commentaar geven bij het standpunt der partijen of het concreet verloop van de zitting.'