Het Hof van Cassatie moet oordelen over het wrakingsverzoek dat is ingediend tegen de voorzitter van het Bergense hof van beroep. Voorzitter Jean-Francis Jonckheere weigert zich immers terug te trekken. Het proces in beroep over de gasramp in Gellingen ligt daardoor stil.

Het hof van beroep buigt zich sinds maandag over de gasramp, die op 30 juli 2004 het leven kostte aan 32 mensen en 132 anderen verwondde. Drie partijen werden in eerste aanleg veroordeeld, elf anderen werden vrijgesproken. De advocaat van het bedrijf Husqvarna (het vroegere Diamant Boart, waar de explosie plaatshad) vroeg dinsdag dat Jonckheere zou worden gewraakt.

De voorzitter had daarop drie dagen de tijd om de vraag tot wraking
te beoordelen en om te beslissen of hij zich al dan niet terugtrekt.
Woensdag liet Jonckheere weten dat hij weigert op te stappen. Volgens de geldende procedure wordt het wrakingsverzoek overgemaakt aan het Hof van Cassatie, dat acht dagen de tijd heeft om te beslissen.

Als het hof oordeelt dat Jonckheere aan moet blijven, wordt het proces hervat met dezelfde rechters. In het andere geval moet er een nieuwe voorzitter aangeduid worden die de tijd moet krijgen om het dossier in te studeren. Het gaat om 88 dozen.

Het Hof van Cassatie moet oordelen over het wrakingsverzoek dat is ingediend tegen de voorzitter van het Bergense hof van beroep. Voorzitter Jean-Francis Jonckheere weigert zich immers terug te trekken. Het proces in beroep over de gasramp in Gellingen ligt daardoor stil.Het hof van beroep buigt zich sinds maandag over de gasramp, die op 30 juli 2004 het leven kostte aan 32 mensen en 132 anderen verwondde. Drie partijen werden in eerste aanleg veroordeeld, elf anderen werden vrijgesproken. De advocaat van het bedrijf Husqvarna (het vroegere Diamant Boart, waar de explosie plaatshad) vroeg dinsdag dat Jonckheere zou worden gewraakt.De voorzitter had daarop drie dagen de tijd om de vraag tot wraking te beoordelen en om te beslissen of hij zich al dan niet terugtrekt. Woensdag liet Jonckheere weten dat hij weigert op te stappen. Volgens de geldende procedure wordt het wrakingsverzoek overgemaakt aan het Hof van Cassatie, dat acht dagen de tijd heeft om te beslissen. Als het hof oordeelt dat Jonckheere aan moet blijven, wordt het proces hervat met dezelfde rechters. In het andere geval moet er een nieuwe voorzitter aangeduid worden die de tijd moet krijgen om het dossier in te studeren. Het gaat om 88 dozen.