Caroline Pauwels kwam bij de start van het academiejaar 2016-2017 aan het hoofd van de VUB te staan, in opvolging van Paul De Knop. Ze is er pas de tweede vrouwelijke rector, na historica Els Witte tussen 1994 en 2000.

De hoogleraar communicatiewetenschappen stelt zich nu kandidaat voor een tweede mandaat, voor de periode 2020-2024. Het mandaat van rector is slechts eenmaal vernieuwbaar.

Pauwels wil haar tweede mandaat inzetten op een vereenvoudigde administratie en een verstevigd leiderschap, zegt ze. Daarnaast wil ze de VUB als onderzoeksuniversiteit onder de aandacht brengen, en nog meer inzetten op samenwerking met andere Europese universiteiten. 'Een rectoraat staat steeds op de fundamenten van het vorige en kan ook enkel lukken als een hele gemeenschap er samen - al dan niet met verschillende visies - voor wil gaan. Mijn eerste termijn was heel hard naar buiten gericht en we traden heel succesvol met ons onderzoek en onderwijs naar buiten. Intern wil ik mijn tweede termijn op dezelfde manier onze gemeenschap radicaal humanistisch, radicaal duurzaam en radicaal digitaal naar voren schuiven.'

Pauwels studeerde filosofie en communicatiewetenschappen en werd in 1998 hoogleraar. Van 2000 tot 2016 was ze directeur van het onderzoekscentrum SMIT, dat zich specialiseert in de studie van informatie- en communicatietechnologieën. Ze functioneerde tot voor kort ook als regeringscommissaris bij de VRT en is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

In het voorjaar van 2019 werd bij Pauwels maag- en slokdarmkanker vastgesteld.

De officiële procedure van de kandidaatstelling voor de rectorverkiezingen bij de VUB start midden januari. Kandidaten kunnen zich nog tot 29 februari aanmelden. De verkiezingen vinden dan plaats in april. Zowel professoren, personeelsleden als studenten kunnen hun stem uitbrengen, net als het ziekenhuispersoneel van het UZ Brussel.

Caroline Pauwels kwam bij de start van het academiejaar 2016-2017 aan het hoofd van de VUB te staan, in opvolging van Paul De Knop. Ze is er pas de tweede vrouwelijke rector, na historica Els Witte tussen 1994 en 2000. De hoogleraar communicatiewetenschappen stelt zich nu kandidaat voor een tweede mandaat, voor de periode 2020-2024. Het mandaat van rector is slechts eenmaal vernieuwbaar. Pauwels wil haar tweede mandaat inzetten op een vereenvoudigde administratie en een verstevigd leiderschap, zegt ze. Daarnaast wil ze de VUB als onderzoeksuniversiteit onder de aandacht brengen, en nog meer inzetten op samenwerking met andere Europese universiteiten. 'Een rectoraat staat steeds op de fundamenten van het vorige en kan ook enkel lukken als een hele gemeenschap er samen - al dan niet met verschillende visies - voor wil gaan. Mijn eerste termijn was heel hard naar buiten gericht en we traden heel succesvol met ons onderzoek en onderwijs naar buiten. Intern wil ik mijn tweede termijn op dezelfde manier onze gemeenschap radicaal humanistisch, radicaal duurzaam en radicaal digitaal naar voren schuiven.' Pauwels studeerde filosofie en communicatiewetenschappen en werd in 1998 hoogleraar. Van 2000 tot 2016 was ze directeur van het onderzoekscentrum SMIT, dat zich specialiseert in de studie van informatie- en communicatietechnologieën. Ze functioneerde tot voor kort ook als regeringscommissaris bij de VRT en is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. In het voorjaar van 2019 werd bij Pauwels maag- en slokdarmkanker vastgesteld. De officiële procedure van de kandidaatstelling voor de rectorverkiezingen bij de VUB start midden januari. Kandidaten kunnen zich nog tot 29 februari aanmelden. De verkiezingen vinden dan plaats in april. Zowel professoren, personeelsleden als studenten kunnen hun stem uitbrengen, net als het ziekenhuispersoneel van het UZ Brussel.