De Aalsterse carnavalsgroep Eftepie zal in de carnavalsstoet Bart De Wever en diens N-VA parodiëren als nazi's. De N-VA-voorzitter wordt neergezet als Adolf Hitler, de N-VA wordt 'SS-VA'. "We willen zo het overdreven Vlaams-nationalisme van de N-VA belachelijk maken", aldus Eftepie. De Wever reageert dat "over humor niet te discussiëren valt".

N-VA en haar voorman Bart De Wever zullen in de Aalsterse carnavalsstoet weggezet worden als nazi's, zo schrijft Het laatste Nieuws. Carnalavsgroep Eftepie zal meerijden in de stoet met een 'deportatiewagen voor Franstaligen'. Daarop en daarrond zullen 9 carnavalisten in "exacte replica's van SS-uniformen" figureren. Kop(pen) van jut zijn Bart De Wever, voormalige Vlaams Belanger en nu schepen voor N-VA Karim Van Overmeire en burgemeester Christophe D'Haese.

Zij, of althans hun karikaturen, zullen naast de uniformen ook emmertjes dragen, gevuld met Zyklon Ajuin, een verwijzing naar het gas, Zyklon B, waarmee de nazi's hun politieke tegenstanders, zigeuners en joden de dood injoegen in de concentratiekampen.

'Gesponsord door het Koninklijk Paleis'

De N-VA is al meerdere keren in de context van de jaren '30, de jaren waarin de nazi's opkwamen, genoemd, maar zelden zo expliciet. Eftepie verwijst met een affiche zelf naar de commotie in die zin: "Vandejoor gesponsert deer et Keininklék Palois" - Dit jaar gesponsord door het Koninklijk Paleis. Een verwijzing naar de kerstboodschap van koning Albert, die waarschuwde voor populisme en de sfeer van de jaren '30. N-VA voelde zich daardoor geviseerd.

'We willen het overdreven Vlaams-nationalisme van N-VA belachelijk maken'

N-VA mag deze carnavalsgrap ook zien als een stevige aanmaning, zo blijkt uit de reactie van de carnavalisten in Het Laatste Nieuws: "We willen zo het overdreven Vlaams-nationalisme van de N-Va in het belachelijke trekken. Hoe ze in Aalst krampachtig oproberen om alles een Vlaamse toets te geven, is echt niet meer van deze tijd. Het is ludiek, maar tegelijk ook serieus kritisch bedoeld."

Bart De Wever: 'Als die carnavalisten dit grappig vinden, doen ze maar'

Ook al ging Bart De Wever de afgelopen weken stevig de discussie aan met wie hem populisme verweet, op deze expliciete vergelijking reageert hij lauw: "Het hoort nu eenmaal bij de context van carnaval om te lachen met machthebbers. Dit is iets anders dan de koning die in een kersttoespraak verwijst naar de jaren '30 of andere groepen die me vergelijken met Hitler. Het gaat om humor. Dus als die carnavalisten dit grappig vinden, doen ze maar. Over humor valt niet te discussiëren."

N-VA-burgemeester Christophe D'Haese vindt de praalwagen dan wel "niet bijster origineel en niet het meest gelukkige thema", maar: "Ik ga zeker geen wagens verbieden."

De Aalsterse carnavalsgroep Eftepie zal in de carnavalsstoet Bart De Wever en diens N-VA parodiëren als nazi's. De N-VA-voorzitter wordt neergezet als Adolf Hitler, de N-VA wordt 'SS-VA'. "We willen zo het overdreven Vlaams-nationalisme van de N-VA belachelijk maken", aldus Eftepie. De Wever reageert dat "over humor niet te discussiëren valt".N-VA en haar voorman Bart De Wever zullen in de Aalsterse carnavalsstoet weggezet worden als nazi's, zo schrijft Het laatste Nieuws. Carnalavsgroep Eftepie zal meerijden in de stoet met een 'deportatiewagen voor Franstaligen'. Daarop en daarrond zullen 9 carnavalisten in "exacte replica's van SS-uniformen" figureren. Kop(pen) van jut zijn Bart De Wever, voormalige Vlaams Belanger en nu schepen voor N-VA Karim Van Overmeire en burgemeester Christophe D'Haese.Zij, of althans hun karikaturen, zullen naast de uniformen ook emmertjes dragen, gevuld met Zyklon Ajuin, een verwijzing naar het gas, Zyklon B, waarmee de nazi's hun politieke tegenstanders, zigeuners en joden de dood injoegen in de concentratiekampen. 'Gesponsord door het Koninklijk Paleis'De N-VA is al meerdere keren in de context van de jaren '30, de jaren waarin de nazi's opkwamen, genoemd, maar zelden zo expliciet. Eftepie verwijst met een affiche zelf naar de commotie in die zin: "Vandejoor gesponsert deer et Keininklék Palois" - Dit jaar gesponsord door het Koninklijk Paleis. Een verwijzing naar de kerstboodschap van koning Albert, die waarschuwde voor populisme en de sfeer van de jaren '30. N-VA voelde zich daardoor geviseerd.'We willen het overdreven Vlaams-nationalisme van N-VA belachelijk maken'N-VA mag deze carnavalsgrap ook zien als een stevige aanmaning, zo blijkt uit de reactie van de carnavalisten in Het Laatste Nieuws: "We willen zo het overdreven Vlaams-nationalisme van de N-Va in het belachelijke trekken. Hoe ze in Aalst krampachtig oproberen om alles een Vlaamse toets te geven, is echt niet meer van deze tijd. Het is ludiek, maar tegelijk ook serieus kritisch bedoeld." Bart De Wever: 'Als die carnavalisten dit grappig vinden, doen ze maar'Ook al ging Bart De Wever de afgelopen weken stevig de discussie aan met wie hem populisme verweet, op deze expliciete vergelijking reageert hij lauw: "Het hoort nu eenmaal bij de context van carnaval om te lachen met machthebbers. Dit is iets anders dan de koning die in een kersttoespraak verwijst naar de jaren '30 of andere groepen die me vergelijken met Hitler. Het gaat om humor. Dus als die carnavalisten dit grappig vinden, doen ze maar. Over humor valt niet te discussiëren."N-VA-burgemeester Christophe D'Haese vindt de praalwagen dan wel "niet bijster origineel en niet het meest gelukkige thema", maar: "Ik ga zeker geen wagens verbieden."