Calvo: nucleaire sanering in Dessel en Mol kost 3 miljard

Kristof Calvo (Groen) © BELGA

De sanering van de nucleaire passiva BP1 en BP2 in Dessel en Mol – respectievelijk het voormalige Eurochemic en de oude afvalverwerking van het SCK – had eind 2014 al 1,018 miljard euro gekost. De nog uit te voeren saneringswerken zullen het kostenplaatje nog met 1,952 miljard euro opdrijven.

Dat zegt Kamerlid Kristof Calvo (Groen) op basis van informatie die hij van Energieminister Marie Christine Marghem (MR) kreeg.

“Dit is maar één voorbeeld van de kosten waarmee de nucleaire sector ons opzadelt”, aldus Calvo. “Het grote industriële avontuur dat in de jaren vijftig en zestig nog van een glorieuze nucleaire toekomst deed dromen, levert 50 jaar later vooral peperdure nucleaire kerkhoven op. In totaal zal de sanering van BP1 en BP2 minstens drie miljard euro kosten.”

‘Burger betaalt’

Het parlementslid wijst erop dat die rekening vooral door de Belgische burger wordt betaald. Waar de elektriciteitsproducenten ongeveer 144 miljoen euro bijdroegen voor de sanering van BP2, droeg de gewone burger via een heffing op zijn elektriciteitsfactuur in de periode van 2003 tot 2013 550 miljoen euro bij, of jaarlijks 55 miljoen euro. Voor de periode 2014-2018 stijgt die bijdrage op de elektriciteitsfactuur nog met 25 procent tot 69 miljoen euro per jaar.

180.000 kubieke meter

Opwerkingsfabriek Eurochemic was een internationaal samenwerkingsverband tussen dertien Europese lidstaten van de OESO. Het voerde van 1966 tot 1974 onderzoek uit en won nog bruikbare splijtstoffen uit gebruikte kernbrandstof. Na acht jaar stapten Frankrijk en Duitsland echter uit het project en werd de productie stopgezet. De site en installaties kwamen in handen van de Belgische overheid. Die besliste uiteindelijk in 1986 om tot ontmanteling over te gaan. Na een proefproject ging de ontmanteling in 1990 definitief van start. NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, gaf daartoe de opdracht aan dochterbedrijf Belgoprocess. Rond diezelfde tijd ging de sanering van start van de vroegere afvalverwerking van het Studiecentrum voor Kernenergie. Een opdracht die volgens Calvo 27 jaar later nog altijd niet voltooid is, 180.000 kubieke meter radioactief afval opleverde en miljarden zal hebben gekost.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content