Buurtbewoners Brussels Airport niet gerustgesteld na infosessies over uitbreiding

© BELGA

De buurtbewoners van de luchthaven in Zaventem zijn na infosessies over de uitbreidingsplannen niet gerustgesteld. Ook de burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon, ziet de plannen niet zitten: ‘Steenokkerzeel is alleen maar kleiner geworden door de uitbreidingsdrang van de luchthaven. Dit moet nu stoppen.’

Vooral bewoners van Humelgem (Steenokkerzeel) en Erps-Kwerps (Kortenberg) schrokken zich eerder deze week een hoedje toen ze dat er in het ingrijpendste scenario 22 gebouwen zouden moeten wijken voor de uitbreiding van de luchthaven. Ook zou er sprake zijn van een kilometerslange muur die tot 18 meter hoog zou reiken.

‘Er is nog niets beslist’, benadrukte Piet Demunter, de directeur strategische ontwikkeling van Brussels Airport. ‘We willen de verschillende scenario’s en hun mogelijke impact in alle openheid op tafel leggen om te bekijken hoe we het algemene belang (van de luchthaven en de economie) kunnen verzoenen met het lokale belang (van de omwonenden).’

Lagere vliegbewegingen, hogere pieken

De presentaties over de geschatte impact inzake geluid, mobiliteit en ruimtelijke ordening werden regelmatig onderbroken door ongeruste buurtbewoners. Het werd vooral rumoerig op momenten dat het ging over de mogelijke verlenging van piste 25L naar het oosten, de geluidsmuur die er zou kunnen komen met bijhorende onteigeningen en de zoektocht naar een verbinding tussen de E40 Leuven-Brussel en de luchthaven.

Ook na een vragenronde waren de aanwezigen niet gerustgesteld. ‘Een monoloog’, ‘geen concrete antwoorden’ en ‘niets bijgeleerd’ waren de vaakst gehoorde reacties. Veel onbegrip was er ook over het feit dat Brussels Airport wil uitbreiden. Dit terwijl het aantal vliegbewegingen in 2040 naar verwachting lager zal liggen dan in 2000, dat is voor het faillissement van Sabena. De luchthaven verdedigde zich door te zeggen dat de vertrek- en landingspieken veel hoger zijn dan in 2000 en dat er voor die momenten extra capaciteit moet komen.

De burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon, sloot zich aan bij de teleurgestelde reacties. ‘Brussels Airport maakte zijn plannen in 2016 bekend. We zijn nu 2018 en nog geven ze geen oplossingen. De onzekerheid bij de mensen neemt alleen toe’, reageerde hij. De burgemeester is ervan overtuigd dat de luchthaven het zeer ingrijpende scenario voorstelt om baan 25L met 900 meter te verlengen, om uiteindelijk uit te komen op het iets lichtere scenario van een verlenging van alleen de taxibaan naast de huidige 25L. ‘Ze kunnen dan zeggen dat ze geluisterd hebben.’ Maar ook dat lichtere scenario is voor Ryon onaanvaardbaar.

‘Uitbreidingsdrang van de luchthaven moet nu stoppen’

‘Ook dat zou een zware impact hebben’, zegt hij. Hij vreest dat Humelgem onleefbaar en ‘een nieuw Doel’ wordt indien er een muur van 18 meter komt. ‘Steenokkerzeel is de voorbije 50 jaar alleen maar kleiner geworden door de uitbreidingsdrang van de luchthaven, dit moet nu stoppen’, besloot hij.

Ook in Kortenberg is men gekant tegen elke uitbreiding van de baaninfrastructuur van de luchthaven. Daar luidt het dat de uitbreidingsplannen de leefbaarheid van de hele dorpskern van Erps-Kwerps en van een belangrijk deel van Kortenberg bedreigen. In Terzake op Canvas herhaalde ook Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, dat er nog niets vastligt. ‘We willen in dialoog gaan met de omwonenden en we willen hun bezorgdheden horen, om daarna tot een conclusie te komen’, stelde hij. Hij voegde ook toe dat de uiteindelijke beslissing over de uitbreiding een politieke beslissing zal zijn.

Gesprekken over Thalys-verbinding met de luchthaven

Eerst moeten de politici nog met de lang gevraagde vliegwet komen, die een stabiel kader moet scheppen voor de luchthaven en zijn omgeving. Maar die verwacht Feist zeker niet meer voor de verkiezingen van 2019. ‘De vliegwet is van cruciaal belang, maar zal er de eerste twee tot drie jaar niet komen’, betreurt hij.

Met zijn strategische visie 2040 heeft Brussels Airport de de ambitie om de activiteiten en het aantal jobs tegen 2040 te verdubbelen (naar 40 miljoen passagiers, meer dan 900.000 ton cargo en 120.000 directe en indirecte banen). Tegelijk zou de helft minder omwonenden geluidsoverlast ondervinden van de vliegtuigen. Een opvallend element in de plannen, is dat de luchthaven erop rekent dat tegen 2040 minder dan de helft van de werknemers en passagiers met de auto zal komen, dankzij betere openbaarvervoer- en fietsverbindingen. ‘Buitenlandse luchthavens tonen dat dat mogelijk is’, klonk het. Er zijn bijvoorbeeld gesprekken over hst-verbindingen (Thalys, ICE) met de luchthaven en er wordt gewerkt aan een trambus Heizel-Brussels Airport en aan een fietssnelweg.

Partner Content