Busongeval Zwitserland: ‘Onderzoek zal volledig transparant zijn’

© Reuters

Het onderzoek naar het busongeval in het Zwitserse Sierre waarbij 28 doden vielen, zal in “absolute transparantie” gebeuren, verzekert procureur Olivier Elsig.

Voorlopig zijn de oorzaken nog onbekend. Procureur Olivier Elsig verzekerde tijdens een persconferentie in Sierre, in het kanton Wallis, dat hij er “alles aan zal doen om te achterhalen wat er gebeurd is”. Volgens de lokale politie zou het gaan om het zwaarste verkeersongeval ooit in Zwitserland.

De magistraat wil verhinderen dat er onduidelijkheden over het drama met de bus ontstaan. Het voertuig was zo goed als nieuw, preciseerde de procureur, en was uitgerust met veiligheidsgordels.

In de tunnel, waar de maximumsnelheid 100 kilometer per uur bedraagt, raakte de bus de rechterkant van de baan en reed vervolgens frontaal op de betonnen muur ter hoogte van een veiligheidsruimte rechts van de weg.

Iets na 21.15 uur werd alarm geslagen. Meer dan tweehonderd medewerkers werden ingezet: 15 artsen, 30 politieagenten, 60 brandweermannen, 100 reddingswerkers en 3 psychologen.

Interventie

Bij de interventie, die meer dan acht uur duurde, waren ook 12 ziekenwagens, 8 helikopters en 3 aanhangwagens nodig. De 52 passagiers zijn allemaal gewond of overleden. De 24 gewonde kinderen werden overgebracht naar ziekenhuizen in Wallis: Sierre, Sion, Martigny en Viège. Een ander kind werd naar Bern getransporteerd; twee anderen naar Lausanne. Het is niet uitgesloten dat er nog kinderen worden overgebracht.

Prioriteit is nu de families van de slachtoffers op te vangen, preciseerde de politiecommandant van Wallis, Christian Varone. Zij kunnen woensdag al aankomen, of toch een deel van hen. De politie activeerde haar telefonische hulplijn voor de families. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content