Dat hebben de Zwitserse autoriteiten gezegd over het ongeval waarbij 22 Belgische kinderen en 6 volwassenen om het leven kwamen. Premier Elio Di Rupo zegt dat in ons land 'verbijstering' heerst en er is een overzicht vrijgegeven van de 28 doden en 24 gewonden. Herlees hier het busongeval van minuut tot minuut.

23:53 uur De ouders van de overleden scholieren hebben de lichamen van hun kinderen nog niet gezienMorgen wacht hen de zware taak om de kinderen te identificeren. Ook twee gewonden in coma zijn nog niet met zekerheid geïdentificeerd.

23:40 uur In Zwitserland is een stille optocht gehouden ter herdenking van de slachtoffersEen 200-tal inwoners hielden een optocht rond het meer van Gironde en legde bloemen neer om het busongeval te herdenken.

23:14 uur: De regering voorziet in terugkeer oudersDe regering stelt een Airbus ter beschikking van de ouders die morgen terug naar huis willen keren. Ook de overbrenging van de lichamen van de overleden schoolkinderen wordt geregeld.

23:00 uur Di Rupo onderweg naar BelgiëPremier Elio Di Rupo en de regeringsdelegatie landen vanavond nog in Melsbroek. De premier zit morgen een kernkabinet voor.

22:13 uur Kernkabinet onderzoek terugkeer gewondenHet kernkabinet onderzoekt alle voorgestelde formules voor de repatriering van gewonden van het busongeval in Zwitserland. De FOD Volksgezondheid en Mutas, de koepel van de mutualiteiten, hebben overlegd om de mogelijkheden te analyseren.

22:05 uur 1.000 mensen woonden gebedswake bij
In een bomvolle Sint-Pieterskerk in Leuven - met naar schatting zo'n 1.000 mensen - is een emotionele gebedswake gehouden ter nagedachtenis van de 28 slachtoffers.Onder de aanwezigen in de kerk bevonden zich de directie en leerkrachten van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee. Leerlingen van het 6e leerjaar van deze school zaten in de verongelukte bus.

21:43 uur Di Rupo stelt bezoek aan Gent uitHet bezoek van premier Elio Di Rupo aan Gent op vrijdagnamiddag 16 maart wordt uitgesteld door het busongeval in Zwitserland.

21:05 uur Regeringsdelegatie legt bloemen neerDe Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf en de Belgische regeringsdelegatie onder leiding van premier Elio Di Rupo hebben, in strikte intimiteit en erg aangedaan, bloemen neergelegd op de plaats van het ongeval met de autocar.

21:02 uur President Obama betuigt zijn medelevenDe Amerikaanse president Barack Obama betuigt zijn "diepste medeleven" met de slachtoffers en hun families. "Het verlies van zoveel jonge levens is hartverscheurend."

"Onze gedachten en onze gebeden gaan naar de Belgische gemeentes Lommel en Heverlee en naar het gehele Belgische volk tijdens deze moeilijke momenten. Als dichte vrienden van Zwitserland en België houden de Verenigde Staten zich klaar om elke hulp te leveren die nuttig zou kunnen zijn".

20:40 Duitstalige Gemeenschap spreekt steun uitDe regering van de Duitstalige gemeenschap condoleert namens alle Duitstalige burgers de gezinnen van de slachtoffers van het verkeersongeval in het Zwitserse Sierre.

19:46 uur Overzicht van de doden en gewondenBij het busongeval in Zwitserland vielen 28 doden en 24 gewonden. Het overzicht dat nu volgt, is gebaseerd op de cijfers van de Zwitserse hulpdiensten en van de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en premier Elio Di Rupo.

Aan boord van de bus waren 52 inzittenden: 6 volwassen en 46 kinderen. Onder de 6 volwassenen waren 2 buschauffeurs en 4 begeleiders. Onder de 46 kinderen waren er 10 Nederlandse.

Er vielen 28 doden, onder hen de 6 volwassenen en 22 kinderen. Van die 22 overleden kinderen waren er 7 Nederlandse.

Van de 24 gewonde kinderen zijn er 3 zwaargewond en 21 gewond. Van de 3 zwaargewonden, die alle 3 in coma liggen, zijn er 2 nog niet geïdentificeerd. Onder de 21 gewonde kinderen bevinden er zich 3 met de Nederlandse nationaliteit.

Onder de 52 inzittenden bevonden zich ook nog één met de Poolse en één met de Duitse nationaliteit.

19:36 uur: Joodse Organisaties betuigen steun
Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties
van België (CCJOB) betuigt zijn deelneming aan de families en de
scholen die getroffen werden door het ongeval met de bus in Zwitserland.

19:24 uur Buitenlandse Zaken biedt de klok rond hulp aan
De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken blijft consulaire bijstand leveren aan de slachtoffers en hun familie. Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken zal de komende periode 24 uur op 24 open blijven, zolang als nodig.

19:20 uur Beatrix betuigt medelevenDe Nederlandse koningin Beatrix geeft een blijk van medeleven in verband met het busongeval. "De koningin leeft intens mee met de slachtoffers en nabestaanden van het busongeluk in Zwitserland", valt te lezen in een tweet van het koninklijk huis.

19:11 uur: Ook in Franstalige scholen minuut stilteOok de Franstalige scholen worden uitgenodigd vrijdag om 11.00 uur een minuut stilte in acht te nemen ter herdenking van de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre en uit medeleven met hun familie en nabestaanden.

19:03 uur Volksgezondheid vergadert met verzekeraars over repatriëringDe Federale Overheidsdienst Volksgezondheid organiseert een vergadering met de verzekeraars over de repatriëring van de slachtoffers en de overledenen van het busongeval in het Zwitserse Sierre.

18:26 uur: Weg in goede staat. Bus zo goed als nieuwDe weg waarop de bus reed, zou in goede staat zijn geweest en bij het ongeval waren geen andere voertuigen betrokken. De autobus was zo goed als nieuw.

18:20 uur: De bestuurder reed niet te snel. Drie hypotheses voor oorzaak dramatisch ongeval.
De bestuurder van de autobus die dinsdagavond verongelukte in Zwitserland zou niet te snel hebben gereden. Dat heeft de verantwoordelijke voor het gerechtelijk onderzoek gezegd op de persconferentie in Sion, waar ook premier Elio Di Rupo aanwezig was.

Het Zwitserse gerecht heeft momenteel drie hypotheses over de oorzaak van het onderzoek. Het gerecht bekijkt of het ongeval te wijten is aan een technisch mankement, de buschauffeur onwel werd of het ongeval te wijten is aan een menselijke fout.

De kinderen in de bus zouden een veiligheidsgordel hebben gedragen. Het Zwitserse gerecht onderzoekt momenteel de camerabeelden die in de tunnel werden gemaakt. Er is ook een autopsie gevraagd op het lichaam van de buschauffeur.

18:10 uur Reddingswerker: Het eerste wat we hoorden, was het gehuil van kinderen"Het eerste wat we hoorden toen we op de plaats van het ongeval kwamen, was het gehuil van de kinderen. Dat kan je haast niet navertellen." Dat heeft Alain Rittemer, de chef van de hulpdiensten van het Zwitserse kanton Wallis, verklaard in de marge van de gezamenlijke persconferentie.

Rittemer kan de plaats van het dramatisch ongeval nauwelijks beschrijven. "Toen de reddingswerkers ter plaatse het gehuil hoorden, waren ze in shock."

18:05 Zwitserland betuigt medelevenZwitserland betuigt op de persconferentie zijn medeleven aan de slachtoffers en familie van de slachtoffers van het busongeval. 'Dit is een tragedie en een grote ramp.'

Ook de Zwitserse presidente Widmer-Schlumpf dankte de artsen, politie en het hulppersoneel. "Zwitserland zal alles doen om de slachtoffers te helpen en te zorgen voor het goede verloop van deze situatie."

Als moeder van drie kinderen zijn mijn gedachten bij de betrokkenen, aldus nog Widmer-Schlumpf, die haar steun betuigde aan de familie van de slachtoffers.

18:04 uur Di Rupo bedankt hulpdiensten
De premier bedankte ook de Zwitserse hulpdiensten voor hun "professionaliteit en bewonderenswaardige" inzet. "Het werk was moeilijk voor allen die zoveel slachtoffers zagen. Ik dank u voor de samenwerking."

18:02 uur Elio Di Rupo: In ons land heerst verbijstering
Een aangeslagen Di Rupo startte zijn betoog op de persconferentie in het Nederlands. De premier zei dat "onze eerste gedachten in de eerste plaats bij de slachtoffers, hun familie en hun naasten zijn".

Voor ons land is dit een dramatische dag, vervolgde de premier, "dramatisch door de omvang, maar ook voor alle betrokken personen. In ons land heerst verbijstering". Een volwassene verliezen is erg, maar een kind verliezen is dramatisch, aldus Di Rupo. "Daar zijn geen woorden voor. We moeten dus op alle mogelijke manieren die gezinnen steunen."

18:00 uur Di Rupo steunt oudersMijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de kinderen en hun familie", zegt premier Elio Di Rupo op de persconferentie. "Een ouder verliezen is dramatisch, maar een kind verliezen, daar zijn geen woorden voor."

17:55 uur Persconferentie gaat van startDe Zwitserse autoriteiten geven in Sion meer uitleg over het busongeval.

17:43 uur: Schepen: Gitzwarte dag voor Lommel
Eerste schepen Kris Verduyckt van Lommel sprak van een gitzwarte dag voor de stad door het drama in Zwitserland, waar een busongeval met 28 doden gebeurde. De twee volwassen begeleiders van de Lommelse school 't Stekske overleefden het ongeval niet. Zes van de 22 Lommelse kinderen hebben het drama overleefd. Over de zestien anderen is er nog niets bekend.

17:20 uur Expert noemt tunnel 'onveilig'De Zwitserse tunnel in Sierre, waar het dramatische busongeval dinsdagavond plaatsvond, heeft volgens het oordeel van een
ongevalsexpert tekortkomingen op vlak van veiligheid. Met vangrails had het ongeluk waarschijnlijk een minder zware afloop gekend, zegt Johannes Hübner, ongevalsexpert bij de internationale vereniging voor bustoerisme RDA, aan persagentschap DPA.

17:19 uur Honderden oproepen op noodnummer
Het noodnummer van Buitenlandse Zaken heeft al enkele honderden oproepen gekregen van verontruste ouders. Opvallend: ook tal van Belgen in ons land en landgenoten die in Zwitserland wonen of een buitenverblijf hebben, bieden hun hulp aan.

17:07 Premier Elio Di Rupo komt aan in ZwitserlandPremier Elio Di Rupo is aangekomen in Zwitserland, samen met twee andere leden van de federale regering en Vlaams minister-president Kris Peeters. Ze zullen er een crisisvergadering houden met de Zwitserse autoriteiten na het busongeval dat aan 28 mensen het leven kostte.

De regeringsleden gaan ter plaatse om er zeker van te zijn dat al
het nodige gebeurt voor de begeleiding van de slachtoffers en hun
families. Die laatsten landden eerder met een Airbus, ter beschikking gesteld door Defensie.

De Zwitserse autoriteiten hebben beloofd het maximum te doen voor de slachtoffers.

17:02 uur 22 gewonden geïdentificeerdTweeëntwintig van de 24 gewonden zijn geïdentificeerd. Dat is
vernomen bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De twee nog niet geïdentificeerde personen bevinden zich in coma.

16:40 uur Kinderen wachten op ouders in ziekenhuisEen vijftiental Belgische kinderen wacht in het ziekenhuis van Sion in Zwitserland op hun ouders na het zware busongeval. "Een deel van een verdieping is vannacht verhuisd om de kinderen op
te kunnen vangen", vertelt een patiënt die een luchtje kwam
scheppen in de tuin van het ziekenhuis. Nog volgens de patiënt hebben verschillende van de kinderen geweigerd hun naam te geven om hun ouders niet ongerust te maken.

Het ziekenhuis zelf geeft voorlopig geen informatie en een veiligheidsbeambte bewaakt de ingang om nieuwsgierigen op een afstand te houden.

Rondom het ziekenhuis bevindt zich heel wat perslui, onder wie heel wat Belgische journalisten.

16:35 uur Minuut stilte in alle Vlaamse scholenIn heel het Vlaamse onderwijs wordt vrijdag om 11.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Belgische busramp in Zwitserland. Dat laat de woordvoerder
van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet weten.

15:42 uur De eerste familieleden komen aan in GenèveEen Airbus met familieleden van de slachtoffers van het busongeval in Sierre is aangekomen op de luchthaven van Genève. Het vliegtuig steeg iets voor 14 uur op de militaire luchthaven van Melsbroek. Het gaat om een Airbus van de Portugese maatschappij HiFly, gecharterd door de Belgische minister van Defensie. 15:40 uur: Zelzate leeft mee met zusterstad SierreIn het Oost-Vlaamse Zelzate, de zusterstad van het Zwitserse Sierre waar 28 doden vielen bij een busongeval, hangen de vlaggen halfstok en leven de burgers mee met de slachtoffers. Dat zegt de burgemeester van Zelzate, Freddy De Vilder. "Mijn collega-burgemeester van Sierre, die ik persoonlijk goed ken, is net als alle inwoners bijzonder aangedaan."

15:21 uur Mensen leggen bloemen neer aan school in LommelAan de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel heeft het personeel twee tafeltjes geplaatst waar mensen en kinderen bloemen kunnen neerleggen. Er ligt ook een knuffelbeertje tussen de bloemen. De mensen willen zo hun steun betuigen aan de slachtoffers van het dodelijke busongeval in Zwitserland.

Aan de school zijn de voorbije uren ook familieleden van de 22 leerlingen toegekomen, voor wie de nodige opvang voorzien is. Sommige mensen arriveren geëmotioneerd en ondersteunen elkaar.

14:56 uur Rouwregisters in heel het land
Verschillende steden en gemeenten hebben al meegedeeld dat ze een rouwregister openen. Dat is onder meer het geval in Brussel, Koksijde, Leuven, Mechelen, Merchtem, Mol, Namen en Waver.

14:55 uur Ouderkoepels lanceren website voor ouders
De drie ouderkoepels (VCOV, KOOGO en GO!-ouders) lanceren samen een website waarop ouders hun medeleven kunnen betuigen. "De verschrikkelijke ramp met de autobus heeft ons allen diep getroffen. Vanuit de ouderkoepels willen we een kanaal bieden om dit verdriet een plaats te geven en de getroffen families te steunen", zo staat te lezen op de website.

14:50 uur Condoleances van wereldleiders stromen toe in ons landVanuit het buitenland stromen condoleances toe. Onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy en de Russische president Dmitri Medvedev betuigden hun medeleven bij koning Albert II. Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en de de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy condoleerden de families van de slachtoffers.

14:43 uur De Belgische vlag op het Atomium gaat halfstokOok op vele andere plaatsen in het land hangen vlaggen halfstok als teken van rouw.

14:42 uur Vele gewonden zijn er nog heel erg aan toe.Volgens minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx zijn drie slachtoffers nog in coma.

14:41 uur Premier Di Rupo kondigt een dag van nationale rouw af.De modaliteiten worden later vastgelegd.

14:37 uur Kamer en senaat openen een rouwregister
De voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut en Sabine de Bethune, betuigen in een mededeling hun diepste medeleven met de families, vrienden en leerkrachten van de slachtoffers van het Belgische busongeval in Zwitserland. Ze openen allebei een rouwregister.

14:40 uur Zwitserse dokter getuigt over moeilijke reddingswerken
Het bevrijden van de gewonde en overleden slachtoffers uit de verongelukte Belgische bus in de tunnel in het Zwitserse Sierre, heeft lang geduurd. Dat heeft een dokter gezegd aan de Zwitserse openbare omroep.

14:36 uur Jan Peumans: nooit geziene rampHet Vlaams parlement brengt een eerbetoon aan de slachtoffers. Parlementsvoorzitter Jan Peumans spreekt van een "nooit geziene ramp".

14:03 uur Ouders in vliegtuig onderweg naar ZwitserlandVan op de militaire luchthaven van Melsbroek is een Airbus opgestegen met aan boord familieleden van de slachtoffers van het zware busongeval in Zwitserland. Het gaat om een Airbus van de Portugese luchtvaartmaatschappij HiFly, die het vliegtuig verhuurt aan het Belgische ministerie van Defensie.

Het vliegtuig zal vermoedelijk landen in Genève. Er volgen nog militaire vluchten met kleinere toestellen die vermoedelijk zullen landen in Sion, dichter bij de plaats van het ongeval.

14:02 uur Mgr. Léonard en nuntius gaan om 20 uur voor in gebedswake in Leuven In de Sint-Pieterskerk in Leuven zal een gebedswake plaatsvinden voor de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre. Op de gebedswake is iedereen welkom die zijn medeleven wil uitdrukken en biddend de getroffen families nabij wil zijn. Behalve Mgr. Léonard zal ook Mgr. Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius in België, voorgaan in de wake.

Mgr. Berloco zal er een condoleantie- en steunbetuiging van paus Benedictus XVI aan de ouders, familieleden en alle betrokken overmaken.

14:02 uur Onzekerheid over 27 slachtoffers

Er heerst nog onzekerheid over het lot van 27 slachtoffers na het busongeval in Zwitserland. Het is voorlopig niet duidelijk hoe acht kinderen uit Heverlee en zeventien kinderen en twee begeleiders uit Lommel eraan toe zijn. De klas uit Heverlee zat vermoedelijk achteraan op de bus en werd wellicht minder zwaar getroffen.

In de verongelukte bus zaten 24 kinderen uit Heverlee. Vast staat dat zestien onder hen gewond, maar in leven zijn. Over het lot van de acht anderen is geen duidelijkheid. De twee volwassen begeleiders uit Heverlee - een leerkracht en een skimonitrice - zijn overleden.

De school uit Lommel had 22 kinderen en twee volwassen begeleiders aan boord. Vijf kinderen hebben al contact gehad met hun ouders. Van de zeventien anderen is er voorlopig geen precieze info. Ook over de twee volwassenen uit Lommel is er geen uitsluitsel.

De twee buschauffeurs zijn omgekomen in het ongeval.

14:00 uur Minuut stilte in Waals parlement

Het Waals parlement houdt bij het begin van de plenaire zitting een minuut stilte ter ere van de slachtoffers. Het Europees parlement hield al een minuut stilte en Het Vlaams parlement doet in de namiddag hetzelfde. De Vlaamse assemblee schrapte overigens ook het vragenuurtje.

13:39 uur Kernkabinet. Topministers betuigen medeleven met ouders en slachtoffers

De federale vicepremiers reageerden bij een kernkabinet geschokt. De aandacht van de regering gaat in de eerste plaats uit naar de begeleiding van de families en het wegwerken van de onzekerheid bij de ouders. Pas later zullen er lessen getrokken worden over de manier waarop de zaak werd behandeld, zo luidde de reactie op vragen over de kritiek van de Leuvense burgemeester op de manke communicatie van Buitenlandse Zaken.

"Een kind verliezen is het ergste wat een ouder kan overkomen", zei Johan Vande Lanotte. "Het is zo onbegrijpelijk dat de wereld stil staat", aldus Steven Vanackere. Vincent Van Quickenborne bood zijn medeleven aan de ouders, de families en de scholengemeenschappen aan. Voor Joëlle Milquet gaat het om de grootste tragedie die ze in haar politieke leven heeft meegemaakt.

13:33 uur 'A9-tunnel kreeg quotering goed' (Touring)

De tunnel op de A9 nabij de Zwitserse stad Sierre kreeg bij een test in 2005 de score "goed". Dat is de op een na beste van vijf mogelijke scores, zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring . Het resultaat wordt bevestigd op de website van EuroTest/TAP, een verband van organisaties in zeventien landen die lid zijn van de internationale automobielorganisatie FIA.

De criteria voor de tests van EuroTest "gaan een stuk verder dan de Europese tunnelrichtlijn van 2004", aldus Touring. De mobiliteitsorganisatie benadrukt zich niet uit te spreken over de omstandigheden of de aanleiding van het ongeval in kwestie.

13:29 uur: 'Wat mooi weerzien moest zijn is tragedie geworden' (Van Rompuy)

Herman Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, betuigt zijn medeleven met de verwanten van de slachtoffers van dodelijke busongeval in Zwitserland. "Wat een mooi weerzien had moeten zijn voor deze families, is een ware tragedie geworden", zegt Van Rompuy.

Hij heeft het over een "vreselijk drama dat vandaag België treft. Het ganse land werd door het nieuws van het verschrikkelijke ongeval diep getroffen. Wij voelen ons allen verwant als vader, moeder, broer of zus van deze tientallen jongens en meisjes en hun begeleiders die terugkwamen van een week in Zwitserland", aldus Van Rompuy.

Zijn diepste gevoelens van medeleven zijn voor de verwanten van de slachtoffers, "klein en groot". Hij betuigt hen namens de Europese Unie en in eigen naam zijn "bijzonder en oprecht medeleven".

Van Rompuy dankt ook de Zwitserse hulpdiensten. "Zij hebben zich bekommerd om de gewonden. Ik wens hen een spoedig herstel toe", luidt het.
Hij voegt er nog aan toe dat de Belgische regering onmiddellijk de nodige schikkingen heeft getroffen om de families bij te staan in deze dramatische omstandigheden. "Nogmaals, ik denk aan hen in deze uren en dagen", besluit Van Rompuy.

13:26 uur Noord-Limburgse gemeenten hangen vlaggen halfstok
De Noord-Limburgse gemeenten betuigen hun diepste gevoelens van medeleven met alle families van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Alle gemeenten hangen hun vlaggen halfstok aan alle openbare gebouwen. Dat liet burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt weten.

"Het drama is onvoorstelbaar en niet te beschrijven. Als teken van rouw, verbondenheid en steun hebben we deze beslissing genomen. We wensen alle betrokkenen veel moed en sterkte om dit drama te verwerken", zegt Drieskens, die ook voorzitter is van het Platform Noord-Limburg, waaraan negen gemeenten verbonden zijn.

13:05 uur Ouders zijn in Melsbroek

Alle ouders zijn aangekomen in Melsbroek. Ze verkeren nog altijd in onzekerheid over het lot van hun kinderen. In Zwitserland is al transport en slaapplaats geregeld. Alles staat klaar om hen zo snel mogelijk bij hun kind te brengen.

13:00 uur Koningspaar vertrokken uit Melsbroek Koning Albert II en koningin Paola hebben hun steun betuigd aan de families van de slachtoffers van het zware busongeval in Zwitserland. Ze verlieten de militaire luchthaven van Melsbroek kort voor 13 uur, zo stelde Belga ter plaatse vast.

12:02 uur Monitrice ging laatste keer meeDe monitrice van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee die is omgekomen bij het busongeval in Zwitserland, was een vrijwilligster van rond de zeventig jaar. Ze was bezig aan haar laatste begeleidingstrip. Dat heeft Mieke Van Hecke, de directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO)
gezegd.

De topvrouw van het katholiek onderwijs kwam ter plaatse aan de school in Heverlee om haar medeleven te betuigen met de slachtoffers, hun ouders en her personeel van de school. De directeur van de Vereniging Openluchtklassen (VOK), Marina Claes, was volgens Van Hecke in Zwitserland aanwezig. Ze heeft met de autoriteiten ter plaatse alles mee gecoördineerd.

Volgens Van Hecke heeft een vrij groot aantal van de ouders al contact gehad met hun gewonde kinderen. Net als de Leuvense burgemeester Louis Tobback, zegt ook de VSKO-topvrouw dat de dodelijke slachtoffers van het busongeval in Zwitserland waarschijnlijk vooral uit de school in Lommel kwamen. De klas uit Heverlee zat vermoedelijk achteraan in de bus.

12:00 uur Louis Tobback heeft zware kritiek op Buitenlandse Zaken
Burgemeester Tobback heeft kritiek op de communicatie met Buitenlandse Zaken. "Het verbaast me een beetje dat de communicatie zo stroef is verlopen."

De school in Heverlee heeft zelf foto's van de betrokken leerlingen bij elkaar gezocht en die "via een omweg" aan Buitenlandse Zaken bezorgd. De stad Leuven heeft zelf meteen "gedaan wat in haar macht lag", aldus Tobback. "Niet dat we veel konden doen. We hebben meteen slachtofferhulp in Gasthuisberg gecontacteerd en ook De Lijn heeft meteen bussen ter beschikking gesteld".

Tobback had ook kritiek op buitenlandse journalisten die de ouders lastig vielen. 'Bende kinderen', haalde hij uit.

11:54 uur Lommel wellicht zwaarst getroffen Het ziet er naar uit dat de dodelijke slachtoffers vooral uit de school in Lommel kwamen. "Alles wijst er op dat de leerlingen uit Heverlee achteraan in de bus zaten", zegt de Leuvense burgemeester Louis Tobback. "Ik leef mee met mijn collega in Lommel. Daar staan ze wellicht voor nog een grotere ramp".

Van de 24 kinderen uit Heverlee die aan boord van de bus waren, zijn er volgens Tobback "16 of 18" in leven. Van de anderen is het lot nog niet bekend. Twee begeleiders uit Heverlee, een monitrice en een leraar, zijn overleden.

11:45 uur Ongeval gebeurde in 2,5 kilometer lange tunnel In de tunnel waar het ongeval plaatsvond, is er een veiligheidsruimte. Net op die plaats crashte de bus. Elke dag rijden er circa 15.000 voertuigen door de 2,5 kilometer lange tunnel. De wegendienst van het kanton Wallis spreekt van een "gemiddelde dagelijkse trafiek".

De tunnel op de A9 telt twee kokers van elk twee rijvakken, zonder pechstrook. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 100 kilometer per uur. Er werd niet gewerkt. "De laatste grote schoonmaak vond plaats in de lente van 2011", luidt het bij de wegendienst van het kanton Wallis.

Het wrak van de bus werd in de loop van de ochtend uit de tunnel getakeld. De weg is weer vrijgegeven voor het verkeer.

11:42 uur N-VA betuigt medelevenDe N-VA betuigt zijn medeleven met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Voorzitter Bart De Wever: "Als vader van 4 jonge kinderen, ben ik diep getroffen door dit tragische nieuws. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers - buschauffeurs, leraren en kinderen - en alle getroffen familieleden".

11:39 uur Di Rupo en eerste families aangekomen in Melsbroek
In Melsbroek is een eerste bus aangekomen met familieleden van de slachtoffers. Ook premier Elio Di Rupo kwam aan op de luchthaven. De beveiliging van de luchthaven is in afwachting van de komst van onder meer de koning verhoogd. De pers mag de militaire luchthaven niet binnen.

11:37 uur Kernkabinet bijeen om 13.30 uur Premier Elio Di Rupo zal de koning in Melsbroek begeleiden bij de ontvangst van de door het busongeval in het Zwitserse Sierre getroffen families voor hun vertrek naar Zwitserland.

Om 13.30 uur start een vergadering van het federale kernkabinet, gevolgd door een persmoment in de perszaal van de Wetstraat 16. Nadien vertrekt de eerste minister zelf naar Zwitserland.

11:25 uur Acht van de negen Nederlandse kinderen wonen in België
Acht van de negen kinderen met de Nederlandse nationaliteit wonen in België, een kind woont in Nederland. Het is nog onduidelijk hoe de negen Nederlandse slachtoffers eraan toe zijn. De Nederlandse ambassade in Brussel heeft ondertussen al contact gehad met de school.
Busongeval Zwitserland: twee kinderen Lommelse school hebben ouders kunnen contacteren

11:22 uur Twee kinderen Lommelse school hebben ouders kunnen contacteren Twee kinderen van de Lommelse basisschool 't Stekske hebben hun ouders kunnen contacteren. Over de toestand van de twintig andere kinderen is officieel nog niets geweten. De identificatie is nog volop bezig in Zwitserland.

11:17 uur Minuut stilte in parlement van Wallis Het parlement van Wallis heeft een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse kanton. Het parlement en de regering betuigden hun steun aan de families van de slachtoffers. De president van de regering, Jacques Melly, las, erg aangedaan, in het parlement de boodschap voor die hij overmaakte aan de Belgische ambassadeur in Zwitserland. Hij verzekerde de families en de Belgische autoriteiten van zijn steun en die van het kanton Wallis.

11:08 uur Hasseltse bisschop betuigt steun aan Lommelse ouders De bisschop van het bisdom Hasselt, Patrick Hoogmartens, is zijn steun komen betuigen aan de ouders en het personeel van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel. "Er heerst heel veel vertwijfeling en onmacht bij de ouders omdat ze niet weten hoe het met hun kind gaat. Heel veel ouders waren aan het wenen toen ze de bus opstapten richting Melsbroek. Ik heb bij sommigen een hand op de schouder gelegd. Er zijn momenteel weinig woorden van troost te vinden", aldus de bisschop.
"Voor de ouders is het alleen maar hopen en bidden in zo'n situatie. Dit is een kleine parochie, waar ik veel mensen ken. We kunnen alleen maar hopen dat het toch niet zo ernstig is", zei de Hasseltse bisschop nog.

11:07 uur School Heverlee heeft online rouwregister Op de website van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee staat een rouwregister voor wie zijn deelneming wil betuigen met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. "Diep onder de indruk van de recente gebeurtenissen, deelt onze ganse school in onzekerheid, droefheid en verlies...", luidt het op de website van de school.
In de verongelukte bus zaten 24 kinderen, een leerkracht en een monitrice uit de Sint-Lambertusschool van Heverlee. De leerkracht en de monitrice zijn overleden, zei de Leuvense deken Dirk De Gendt, het hoofd van de inrichtende macht van de school, eerder.
Ook verschillende steden en gemeenten hebben rouwregisters geopend naar aanleiding van het ongeval. Er zijn rouwregisters in onder meer Merchtem, Namen en Waver.

11:00 uur Ouders vertrekken naar Melsbroek

De ouders van de kinderen uit Heverlee vertrekken richting Melsbroek, waar een militair vliegtuig op hen wacht om hen naar Zwitserland over te vliegen.
De Leuvense burgemeester Louis Tobback is naar de school gekomen.

10:54 uur Koning en koningin trekken naar Melsbroek Koning Albert II en koningin Paola trekken naar de militaire luchthaven in Melsbroek, zo meldt de woordvoerder van het paleis. Het koningspaar zal er aanwezig zijn bij het vertrek van de familieleden van de slachtoffers. Het koningspaar zal, in tegenstelling tot premier Elio Di Rupo en Vlaams minister-president Kris Peeters, niet afreizen naar Zwitserland.

10:51 uur Mark Rutte noemt busongeluk "onvoorstelbaar drama" "Voor iedereen die daarbij betrokken is, is dat een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst", verklaarde Rutte.

10:44 uur Federale politie stuurt DVI-team naar Zwitserland De federale politie stuurt het Disaster Victim Identification Team (DVI-team) naar Zwitserland. De dienst slachtoffershulp staat klaar om hulp te bieden aan de families van de slachtoffers. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet betuigt haar medeleven met de familieleden. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun ouders, familie en naasten. Als mama leef ik sterk mee met de onuitsprekelijke pijn die zij voelen."

10:34 uur Aartsbisschop Léonard aanwezig op school in Heverlee Aartsbisschop André-Jozef Léonard ging naar de Sint-Lambertusschool in Heverlee, waarvan 24 leerlingen op de verongelukte bus zaten. "Er zijn geen woorden voor zo'n drama", zegt hij. "Dit is zeer moeilijk voor de ouders die nu nog niets weten over hun kind."

10:22 uur Tachtigtal kinderen op twee andere bussen veilig thuis
Behalve de bus die verongelukte, waren nog twee bussen met lagereschoolleerlingen onderweg van het Intersoc-hotel in het Zwitserse St. Luc naar België. Op die twee bussen zaten ongeveer tachtig leerlingen uit scholen in Beersel en Haasrode. Zij zijn woensdag veilig thuisgekomen, zo werd vernomen bij Wilfried
Van Herbruggen, voorzitter van de Vereniging Openluchtklassen (VOK).

De kinderen op de twee andere bussen hebben het ongeval niet zien gebeuren, zegt Van Herbruggen. Slachtofferhulp is wel ingeschakeld om de kinderen en hun ouders op te vangen indien nodig.

In totaal waren dus leerlingen uit vier lagere scholen op de terugweg van sneeuwklassen in Hôtel du Cervin in St. Luc. Dat hotel wordt uitgebaat door Intersoc, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteit (CM).

10:20 uur Aartsbisschop Léonard in school in Heverlee
Aartsbisschop André-Jozef Léonard bzoekt de Sint-Lambertusschool in Heverlee, waarvan 24 leerlingen op de verongelukte bus zaten. "Er zijn geen woorden voor zo'n drama", zegt hij. "Dit is zeer moeilijk voor de ouders die nu nog niets weten over hun kind."

Léonard was toevallig op bezoek in Herent en Bierbeek, maar besliste om meteen naar Heverlee te gaan. Hij kent de school goed. "In februari heb ik nog de mis gevierd voor de kinderen van deze school", zegt hij. De aartsbisschop heeft al met enkele ouders kunnen spreken en hoopt later, voor de ouders naar Zwitserland vertrekken, nog meer gesprekken te kunnen voeren. "Ik wil hier nu vooral aanwezig zijn", zegt hij.

10:08 uur Koning Albert II is diep geschokt Koning Albert II reageert diep geschokt op het nieuws. Dat laat de woordvoerder van het paleis weten. "De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families", klinkt het. Het is nog niet duidelijk of de koning, net als premier Elio Di Rupo en Vlaams minister-president Kris Peeters, afreist naar
Zwitserland.

09:49 uur Twee begeleiders school Heverlee overleden
In de verongelukte bus zaten 24 kinderen, een leerkracht en een monitrice uit de Sint-Lambertusschool van Heverlee. De leerkracht en de monitrice zijn volgens de Leuvense deken Dirk De Gendt overleden.

"We zijn nog in het ongewisse over het lot van acht kinderen. Van de andere 16 kinderen weten we dat ze nog in leven zijn. Sommigen zijn evenwel zwaar gekwetst en hebben armen of benen gebroken. Meer details weten we niet", aldus De Gendt.

09:40 uur Ouders Lommelse school hebben geen officiële infoDe ouders van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel hebben voorlopig nog geen officiële informatie gekregen over de toestand van hun kinderen die op de bus zaten bij het dodelijke verkeersongeval in Lommel. Dat zegt de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven.

"Op de bus zaten 22 kinderen en twee begeleiders van deze school", bevestigde Vanvelthoven nogmaals. Aan de school staan twee autobussen klaar om de ouders naar Melsbroek te brengen, waar rond 13 uur twee legervliegtuigen zouden opstijgen naar Zwitserland. Ook de burgemeester gaat wellicht mee.

Alle ouders van de 22 kinderen die meegegaan zijn op skivakantie, zijn gecontacteerd kunnen worden en zijn op de school in Lommel aanwezig. Normaal werden die ouders woensdag om 9 uur aan de school verwacht om hun kinderen op te wachten, die vanuit Zwitserland toekwamen.

09:37 uur Peeters en Vanackere met Di Rupo naar Zwitserland Vlaams minister-president Kris Peeters en vicepremier Steven Vanackere gaan samen met premier Elio Di Rupo naar Zwitserland. Premier Di Rupo zei dat hij eerst de ouders laat vertrekken.

Ook Waals minister-president Rudy Demotte heeft "met ontzetting" kennis genomen van het ongeval. "Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun families."

09:05 uur Ook Nederlandse kinderen op bus Onder de leerlingen van stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op de bus bevonden zich ook negen kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft de Lommelse brandweercommandant Jan Jorissen gezegd aan de schoolpoorten in Lommel.

08:46 uur Prins Filip en prinses Mathilde "diep geraakt" Prins Filip en prinses Mathilde zijn diep geraakt door het tragische ongeval in Zwitserland. "Als ouders treft dit hen diep", zo meldt een raadgever van de prins vanuit Vietnam.

De gedachten van de prins en de prinses zijn bij de slachtoffers en hun families, luidt het nog. Prins Filip is de officiële lunch in de stad Hai Phong ook begonnen met 1 minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers. Prins Filip en prinses Mathilde leiden momenteel een prinselijke missie in Vietnam.

08:25 uur 22 kinderen van Lommelse school op verongelukte bus Het wordt duidelijk dat 22 kinderen en twee leerkrachten van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op de bus zaten. Dat bevestigt de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven in een mededeling in de school zelf, waar een crisisvergadering plaatshad.

Het ging om leerlingen van het zesde studiejaar. "Het is een ongelooflijke klap. Er zaten 22 kinderen van deze school op de bus, net als twee leerkrachten, die hen begeleidden. Het is nog niet geweten hoeveel kinderen van deze school tot de slachtoffers behoren", aldus Vanvelthoven.

De burgemeester voegde nog toe dat in de school tijdelijke opvang voorzien wordt voor de ouders die aan de school toekomen. "Voor de ouders van de leerlingen die op de bus zaten, komt een bus naar de school om hen vervolgens naar Melsbroek te brengen, waar twee legervliegtuigen klaarstaan om hen naar Zwitserland over te brengen", aldus nog Vanvelthoven.

Ook crisispsycholoog Erik De Soir is aanwezig in de school aan de Luikersteenweg in Lommel-Kolonie. Aan de school komen verontruste ouders toe, die mekaar huilend in de armen vallen. De ouders hebben via de burgemeester aan de media gevraagd de nodige sereniteit aan de dag te leggen.

08:20 uur "Gedachten gaan uit naar families" (Reynders) "Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de families", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Hij wijst op de zware onzekerheid bij de ouders, die nog niets weten over het lot van hun kinderen. De Zwitserse autoriteiten zijn immers nog bezig met de identificatie van de slachtoffers.

Buitenlandse Zaken zet momenteel het transport van de betrokken ouders naar Zwitserland op poten. Er zullen twee Embraers ingezet worden, samen goed
voor 82 plaatsen. Indien nodig zal ook een Airbus ingezet worden.

08:02 uur Di Rupo betuigt medeleven en kondigt bezoek Zwitserland aan"Dit is een heel trieste dag voor heel België", reageert premier Elio Di Rupo. De eerste minister gaat woensdag nog zelf naar Zwitserland. De premier heeft "met ontzetting kennisgenomen van het verschrikkelijke ongeluk dat zich in Zwitserland heeft voorgedaan", laat zijn kabinet weten. "Zijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, hun ouders en al hun familieleden."

"De regering zet momenteel alles op alles om de familieleden van de betrokken slachtoffers zo goed mogelijk te informeren, in alle waardigheid. De regering treft ook alle voorbereidingen om hen ter plaatse te brengen en te begeleiden", aldus de eerste minister.

07:56 uur Buitenlandse Zaken installeert een nieuw noodnummerVoor informatie over het busongeval in Zwitserland kan men terecht op een nieuw nummer, 02/501.40.00, dat vanaf 09.00 uur operationeel zal zijn.

07:41 uur Alleen Belgen bij slachtoffersDe 28 mensen die het leven verloren hebben bij het ongeval met een Belgische bus in Zwitersland, zijn allemaal Belgen, zo maakt de Zwitserse politie bekend.

07:25 uur Nabestaanden met vliegtuigen naar Zwitserland Buitenlandse Zaken legt twee Embraer-vliegtuigen van het leger in om ouders van de bij het busongeval betrokken kinderen naar Zwitersland te vliegen en eventueel gewonde kinderen te repatriëren. Aan boord van de vliegtuigen zal psychologische begeleiding voorzien worden.

07:13 uur Kinderen uit Sint-Lambertusschool Heverlee betrokken Ook een aantal kinderen uit de Sint-Lambertusschool in Heverlee zaten op de bus die verongelukte, zo meldt de woordvoerder van de Leuvense lokale politie, Marc Vranckx. De Leuvense politie heeft alle ouders verwittigd en uitgenodigd zodat ze kunnen opgevangen worden door de dienst slachtofferhulp en door psychologen van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg. Daarvoor is ook het medisch interventieplan van de stad Leuven in werking gesteld.
Volgens de politiewoordvoerder is het nog niet duidelijk hoeveel kinderen uit Heverlee bij het ongeval zijn omgekomen en hoeveel er gewond geraakt zijn. "Op dit moment is de informatie nog zeer schaars", zegt de woordvoerder. "Dat maakt het er voor de ouders niet makkelijker op. Iedereen is zeer ongerust en de onzekerheid knaagt. Daarom hebben we ook beroep gedaan op zoveel mogelijk medische en psychologische bijstand zodat iedereen voldoende kan ondersteund worden."

07:00 uur "Woorden schieten te kort" (Peeters) Vlaams minister president Kris Peeters betuigt zijn diepste medeleven bij het "verschrikkelijk ongeval" met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre. "Woorden schieten te kort voor dit verschrikkelijk ongeval. Ik wens mijn diepste medeleven uit te drukken aan alle slachtoffers van deze ramp: kinderen, leerkrachten, ouders, broers, zusjes, familie en vrienden. Ook aan de betrokken scholen wens ik mijn steun uit te drukken. Intussen hoop ik dat de gewonde slachtoffers de beste zorgen krijgen toegediend"

06:48 uur Kinderen van Lommelse basisschool 't Stekske betrokken
In de bus zaten kinderen uit de stedelijke basisschool "'t Stekske" uit het Lommelse gehucht Lommel-Kolonie. Dat bevestigt de schepen van onderwijs van Lommel Geert Jansen (Open VLD). "Het is een zeer tragisch ongeval. We zijn volop bezig de leerkrachten te contacteren. Het gaat om kinderen van basisschool 't Stekske in Lommel-Kolonie"
"De kinderen waren op de terugweg van sneeuwklassen. Het aantal slachtoffers dat uit Lommel zou komen, is nog niet geweten. In de betrokken bus zaten kinderen van twee basisscholen, waarvan eentje uit Lommel, en jongeren uit het hoger onderwijs. Er zijn ook leerkrachten bij betrokken. Er is ook een legervliegtuig geregeld om de ouders op de plaats van het ongeval te krijgen", aldus onderwijsschepen Jansen.

06:22 uur "Alleen bus betrokken bij ongeval" (Reynders) Bij het busongeval in het Zwitserse Sierre was alleen de Belgische bus betrokken. "Zonder andere wagens of bus", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op de VRT-radio. Het busongeval vindt hij dan ook "onbegrijpelijk".
De gedachten van minister Reynders gaan uit naar de slachtoffers. Hij bevestigt dat Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk een crisisnummer zal openen. Tot dan is er het contactcentrum van de Zwitserse politie. Dat is bereikbaar op 0041 848 112 117.

05:30 uur 28 dodelijke slachtoffers onder wie 22 kinderenHet nieuws komt door dat er minstens 28 mensen om het leven gekomen zijn en dat onder de slachtoffers 22 kinderen zijn. De slachtoffers zijn volgens de politie ongeveer twaalf jaar oud. Er is ook sprake van 24 gewonde kinderen. Het gaat om twee klassen, een uit Lommel en een uit Heverlee, zo meldt het Zwitserse persagentschap ATS. De kinderen waren op de terugweg van een skivakantie in le Val d' Anniviers.
De twee buschauffeurs zijn omgekomen in het ongeval. De gewonden zijn overgebracht naar vier ziekenhuizen in Wallis. Twee gewonden werden met de helikopter naar het universitair ziekenhuis van Lausanne gebracht, een derde naar een ziekenhuis in Bern. De verantwoordelijke arts sluit niet uit dat andere patiënten nog overgebracht zullen worden.
De families van de slachtoffers zullen in de loop van de dag arriveren. Zij krijgen begeleiding van psychologen.
Ondertussen is nog weinig geweten over de precieze omstandigheden van het ongeval. De bus reed in de richting van Sion en raakte een tunnelwand op de autosnelweg. De autobus week om nog onbekende reden af van zijn traject. De bus raakte eerste de rechterkant van de baan alvorens op de tunnelwand in te rijden ter hoogte van een veiligheidsstrook.

05:17 uur Dodelijke slachtoffers en vele gewonden (Buitenlandse Zaken) "Bij het, zeer ernstige, busongeluk in Zwitserland is een groot aantal slachtoffers gevallen onder wie personen die overleden zijn. Omwille van de ernst van de feiten heeft de minister van Buitenlandse Zaken beslist het crisiscentrum te openen." Dat zegt Michel Malherbe, woordvoerder van Buitenlandse Zaken vanuit Hanoi, waar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is met de prinselijke handelsmissie.
De minister heeft kennis genomen van de feiten en heeft onmiddellijk contact opgenomen met de Belgische ambassadeur in Zwitserland, klinkt het. Die is met zijn team afgezakt naar de plaats van het ongeval.
Vanuit het Crisiscentrum zal zo snel mogelijk een contactnummer opgericht worden. "In afwachting kunnen de families contact opnemen met de Zwitserse politie (0041/848.112.117)", aldus de woordvoerder.

04:21: uur Mogelijk schoolbus met kinderen uit Lommel en HeverleeHet sijpelt door dat de bus die verongelukte mogelijk een schoolbus zou kunnen zijn met kinderen uit Lommel en Heverlee. "Het zou gaan om een schoolbus met kinderen uit Lommel en Heverlee", aldus woordvoerster Joren Vandeweyer. Al dient dit nog bevestigd worden. Het zou "een zeer ernstig busongeluk" zijn.

03:18 uur Buitenlandse Zaken is ter plaatse
Mensen van de Belgische ambassade in Zwitserland zijn ter plaatse bij het ongeval met een Belgische bus in Sierre, in het kanton Wallis (Valais). "Er heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan met een Belgische autobus in Zwitserland. We zijn op de hoogte en we zijn ter plaatse. De reddingsoperatie is nog lopende. Er is een noodlijn geopend", zegt woordvoerster Joren Vandeweyer.
Er is sprake van verschillende zwaargewonden. Buitenlandse Zaken heeft nog geen weet van eventuele dodelijke slachtoffers. De hulplijn van de politie is bereikbaar op 0041 848 112 117.

Dinsdag 21:15 uur Een busongeval in Zwitserland eist het leven aan 28 Belgen

Het gaat om 22 schoolkinderen van het zesde leerjaar, 4 begeleiders en 2 buschauffeurs. Vreemd genoeg duurt het vele uren vooraleer de autoriteiten in België op de hoogte zijn van het ongeval.

Simon Demeulemeester / Eddy Eerdekens / Kevin Van Der Auwera / Trui Engels / Katrin Swartenbroux / Peter Claes

Dat hebben de Zwitserse autoriteiten gezegd over het ongeval waarbij 22 Belgische kinderen en 6 volwassenen om het leven kwamen. Premier Elio Di Rupo zegt dat in ons land 'verbijstering' heerst en er is een overzicht vrijgegeven van de 28 doden en 24 gewonden. Herlees hier het busongeval van minuut tot minuut.23:53 uur De ouders van de overleden scholieren hebben de lichamen van hun kinderen nog niet gezienMorgen wacht hen de zware taak om de kinderen te identificeren. Ook twee gewonden in coma zijn nog niet met zekerheid geïdentificeerd.23:40 uur In Zwitserland is een stille optocht gehouden ter herdenking van de slachtoffersEen 200-tal inwoners hielden een optocht rond het meer van Gironde en legde bloemen neer om het busongeval te herdenken.23:14 uur: De regering voorziet in terugkeer oudersDe regering stelt een Airbus ter beschikking van de ouders die morgen terug naar huis willen keren. Ook de overbrenging van de lichamen van de overleden schoolkinderen wordt geregeld.23:00 uur Di Rupo onderweg naar BelgiëPremier Elio Di Rupo en de regeringsdelegatie landen vanavond nog in Melsbroek. De premier zit morgen een kernkabinet voor.22:13 uur Kernkabinet onderzoek terugkeer gewondenHet kernkabinet onderzoekt alle voorgestelde formules voor de repatriering van gewonden van het busongeval in Zwitserland. De FOD Volksgezondheid en Mutas, de koepel van de mutualiteiten, hebben overlegd om de mogelijkheden te analyseren.22:05 uur 1.000 mensen woonden gebedswake bij In een bomvolle Sint-Pieterskerk in Leuven - met naar schatting zo'n 1.000 mensen - is een emotionele gebedswake gehouden ter nagedachtenis van de 28 slachtoffers.Onder de aanwezigen in de kerk bevonden zich de directie en leerkrachten van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee. Leerlingen van het 6e leerjaar van deze school zaten in de verongelukte bus.21:43 uur Di Rupo stelt bezoek aan Gent uitHet bezoek van premier Elio Di Rupo aan Gent op vrijdagnamiddag 16 maart wordt uitgesteld door het busongeval in Zwitserland. 21:05 uur Regeringsdelegatie legt bloemen neerDe Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf en de Belgische regeringsdelegatie onder leiding van premier Elio Di Rupo hebben, in strikte intimiteit en erg aangedaan, bloemen neergelegd op de plaats van het ongeval met de autocar.21:02 uur President Obama betuigt zijn medelevenDe Amerikaanse president Barack Obama betuigt zijn "diepste medeleven" met de slachtoffers en hun families. "Het verlies van zoveel jonge levens is hartverscheurend." "Onze gedachten en onze gebeden gaan naar de Belgische gemeentes Lommel en Heverlee en naar het gehele Belgische volk tijdens deze moeilijke momenten. Als dichte vrienden van Zwitserland en België houden de Verenigde Staten zich klaar om elke hulp te leveren die nuttig zou kunnen zijn". 20:40 Duitstalige Gemeenschap spreekt steun uitDe regering van de Duitstalige gemeenschap condoleert namens alle Duitstalige burgers de gezinnen van de slachtoffers van het verkeersongeval in het Zwitserse Sierre. 19:46 uur Overzicht van de doden en gewondenBij het busongeval in Zwitserland vielen 28 doden en 24 gewonden. Het overzicht dat nu volgt, is gebaseerd op de cijfers van de Zwitserse hulpdiensten en van de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en premier Elio Di Rupo. Aan boord van de bus waren 52 inzittenden: 6 volwassen en 46 kinderen. Onder de 6 volwassenen waren 2 buschauffeurs en 4 begeleiders. Onder de 46 kinderen waren er 10 Nederlandse. Er vielen 28 doden, onder hen de 6 volwassenen en 22 kinderen. Van die 22 overleden kinderen waren er 7 Nederlandse. Van de 24 gewonde kinderen zijn er 3 zwaargewond en 21 gewond. Van de 3 zwaargewonden, die alle 3 in coma liggen, zijn er 2 nog niet geïdentificeerd. Onder de 21 gewonde kinderen bevinden er zich 3 met de Nederlandse nationaliteit. Onder de 52 inzittenden bevonden zich ook nog één met de Poolse en één met de Duitse nationaliteit. 19:36 uur: Joodse Organisaties betuigen steun Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCJOB) betuigt zijn deelneming aan de families en de scholen die getroffen werden door het ongeval met de bus in Zwitserland. 19:24 uur Buitenlandse Zaken biedt de klok rond hulp aan De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken blijft consulaire bijstand leveren aan de slachtoffers en hun familie. Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken zal de komende periode 24 uur op 24 open blijven, zolang als nodig.19:20 uur Beatrix betuigt medelevenDe Nederlandse koningin Beatrix geeft een blijk van medeleven in verband met het busongeval. "De koningin leeft intens mee met de slachtoffers en nabestaanden van het busongeluk in Zwitserland", valt te lezen in een tweet van het koninklijk huis. 19:11 uur: Ook in Franstalige scholen minuut stilteOok de Franstalige scholen worden uitgenodigd vrijdag om 11.00 uur een minuut stilte in acht te nemen ter herdenking van de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre en uit medeleven met hun familie en nabestaanden.19:03 uur Volksgezondheid vergadert met verzekeraars over repatriëringDe Federale Overheidsdienst Volksgezondheid organiseert een vergadering met de verzekeraars over de repatriëring van de slachtoffers en de overledenen van het busongeval in het Zwitserse Sierre. 18:26 uur: Weg in goede staat. Bus zo goed als nieuwDe weg waarop de bus reed, zou in goede staat zijn geweest en bij het ongeval waren geen andere voertuigen betrokken. De autobus was zo goed als nieuw. 18:20 uur: De bestuurder reed niet te snel. Drie hypotheses voor oorzaak dramatisch ongeval. De bestuurder van de autobus die dinsdagavond verongelukte in Zwitserland zou niet te snel hebben gereden. Dat heeft de verantwoordelijke voor het gerechtelijk onderzoek gezegd op de persconferentie in Sion, waar ook premier Elio Di Rupo aanwezig was. Het Zwitserse gerecht heeft momenteel drie hypotheses over de oorzaak van het onderzoek. Het gerecht bekijkt of het ongeval te wijten is aan een technisch mankement, de buschauffeur onwel werd of het ongeval te wijten is aan een menselijke fout. De kinderen in de bus zouden een veiligheidsgordel hebben gedragen. Het Zwitserse gerecht onderzoekt momenteel de camerabeelden die in de tunnel werden gemaakt. Er is ook een autopsie gevraagd op het lichaam van de buschauffeur. 18:10 uur Reddingswerker: Het eerste wat we hoorden, was het gehuil van kinderen"Het eerste wat we hoorden toen we op de plaats van het ongeval kwamen, was het gehuil van de kinderen. Dat kan je haast niet navertellen." Dat heeft Alain Rittemer, de chef van de hulpdiensten van het Zwitserse kanton Wallis, verklaard in de marge van de gezamenlijke persconferentie. Rittemer kan de plaats van het dramatisch ongeval nauwelijks beschrijven. "Toen de reddingswerkers ter plaatse het gehuil hoorden, waren ze in shock." 18:05 Zwitserland betuigt medelevenZwitserland betuigt op de persconferentie zijn medeleven aan de slachtoffers en familie van de slachtoffers van het busongeval. 'Dit is een tragedie en een grote ramp.' Ook de Zwitserse presidente Widmer-Schlumpf dankte de artsen, politie en het hulppersoneel. "Zwitserland zal alles doen om de slachtoffers te helpen en te zorgen voor het goede verloop van deze situatie." Als moeder van drie kinderen zijn mijn gedachten bij de betrokkenen, aldus nog Widmer-Schlumpf, die haar steun betuigde aan de familie van de slachtoffers. 18:04 uur Di Rupo bedankt hulpdiensten De premier bedankte ook de Zwitserse hulpdiensten voor hun "professionaliteit en bewonderenswaardige" inzet. "Het werk was moeilijk voor allen die zoveel slachtoffers zagen. Ik dank u voor de samenwerking." 18:02 uur Elio Di Rupo: In ons land heerst verbijstering Een aangeslagen Di Rupo startte zijn betoog op de persconferentie in het Nederlands. De premier zei dat "onze eerste gedachten in de eerste plaats bij de slachtoffers, hun familie en hun naasten zijn". Voor ons land is dit een dramatische dag, vervolgde de premier, "dramatisch door de omvang, maar ook voor alle betrokken personen. In ons land heerst verbijstering". Een volwassene verliezen is erg, maar een kind verliezen is dramatisch, aldus Di Rupo. "Daar zijn geen woorden voor. We moeten dus op alle mogelijke manieren die gezinnen steunen." 18:00 uur Di Rupo steunt oudersMijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de kinderen en hun familie", zegt premier Elio Di Rupo op de persconferentie. "Een ouder verliezen is dramatisch, maar een kind verliezen, daar zijn geen woorden voor."17:55 uur Persconferentie gaat van startDe Zwitserse autoriteiten geven in Sion meer uitleg over het busongeval.17:43 uur: Schepen: Gitzwarte dag voor Lommel Eerste schepen Kris Verduyckt van Lommel sprak van een gitzwarte dag voor de stad door het drama in Zwitserland, waar een busongeval met 28 doden gebeurde. De twee volwassen begeleiders van de Lommelse school 't Stekske overleefden het ongeval niet. Zes van de 22 Lommelse kinderen hebben het drama overleefd. Over de zestien anderen is er nog niets bekend. 17:20 uur Expert noemt tunnel 'onveilig'De Zwitserse tunnel in Sierre, waar het dramatische busongeval dinsdagavond plaatsvond, heeft volgens het oordeel van een ongevalsexpert tekortkomingen op vlak van veiligheid. Met vangrails had het ongeluk waarschijnlijk een minder zware afloop gekend, zegt Johannes Hübner, ongevalsexpert bij de internationale vereniging voor bustoerisme RDA, aan persagentschap DPA. 17:19 uur Honderden oproepen op noodnummer Het noodnummer van Buitenlandse Zaken heeft al enkele honderden oproepen gekregen van verontruste ouders. Opvallend: ook tal van Belgen in ons land en landgenoten die in Zwitserland wonen of een buitenverblijf hebben, bieden hun hulp aan. 17:07 Premier Elio Di Rupo komt aan in ZwitserlandPremier Elio Di Rupo is aangekomen in Zwitserland, samen met twee andere leden van de federale regering en Vlaams minister-president Kris Peeters. Ze zullen er een crisisvergadering houden met de Zwitserse autoriteiten na het busongeval dat aan 28 mensen het leven kostte. De regeringsleden gaan ter plaatse om er zeker van te zijn dat al het nodige gebeurt voor de begeleiding van de slachtoffers en hun families. Die laatsten landden eerder met een Airbus, ter beschikking gesteld door Defensie. De Zwitserse autoriteiten hebben beloofd het maximum te doen voor de slachtoffers. 17:02 uur 22 gewonden geïdentificeerdTweeëntwintig van de 24 gewonden zijn geïdentificeerd. Dat is vernomen bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De twee nog niet geïdentificeerde personen bevinden zich in coma. 16:40 uur Kinderen wachten op ouders in ziekenhuisEen vijftiental Belgische kinderen wacht in het ziekenhuis van Sion in Zwitserland op hun ouders na het zware busongeval. "Een deel van een verdieping is vannacht verhuisd om de kinderen op te kunnen vangen", vertelt een patiënt die een luchtje kwam scheppen in de tuin van het ziekenhuis. Nog volgens de patiënt hebben verschillende van de kinderen geweigerd hun naam te geven om hun ouders niet ongerust te maken. Het ziekenhuis zelf geeft voorlopig geen informatie en een veiligheidsbeambte bewaakt de ingang om nieuwsgierigen op een afstand te houden. Rondom het ziekenhuis bevindt zich heel wat perslui, onder wie heel wat Belgische journalisten. 16:35 uur Minuut stilte in alle Vlaamse scholenIn heel het Vlaamse onderwijs wordt vrijdag om 11.00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Belgische busramp in Zwitserland. Dat laat de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet weten. 15:42 uur De eerste familieleden komen aan in GenèveEen Airbus met familieleden van de slachtoffers van het busongeval in Sierre is aangekomen op de luchthaven van Genève. Het vliegtuig steeg iets voor 14 uur op de militaire luchthaven van Melsbroek. Het gaat om een Airbus van de Portugese maatschappij HiFly, gecharterd door de Belgische minister van Defensie. 15:40 uur: Zelzate leeft mee met zusterstad SierreIn het Oost-Vlaamse Zelzate, de zusterstad van het Zwitserse Sierre waar 28 doden vielen bij een busongeval, hangen de vlaggen halfstok en leven de burgers mee met de slachtoffers. Dat zegt de burgemeester van Zelzate, Freddy De Vilder. "Mijn collega-burgemeester van Sierre, die ik persoonlijk goed ken, is net als alle inwoners bijzonder aangedaan." 15:21 uur Mensen leggen bloemen neer aan school in LommelAan de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel heeft het personeel twee tafeltjes geplaatst waar mensen en kinderen bloemen kunnen neerleggen. Er ligt ook een knuffelbeertje tussen de bloemen. De mensen willen zo hun steun betuigen aan de slachtoffers van het dodelijke busongeval in Zwitserland. Aan de school zijn de voorbije uren ook familieleden van de 22 leerlingen toegekomen, voor wie de nodige opvang voorzien is. Sommige mensen arriveren geëmotioneerd en ondersteunen elkaar. 14:56 uur Rouwregisters in heel het land Verschillende steden en gemeenten hebben al meegedeeld dat ze een rouwregister openen. Dat is onder meer het geval in Brussel, Koksijde, Leuven, Mechelen, Merchtem, Mol, Namen en Waver. 14:55 uur Ouderkoepels lanceren website voor ouders De drie ouderkoepels (VCOV, KOOGO en GO!-ouders) lanceren samen een website waarop ouders hun medeleven kunnen betuigen. "De verschrikkelijke ramp met de autobus heeft ons allen diep getroffen. Vanuit de ouderkoepels willen we een kanaal bieden om dit verdriet een plaats te geven en de getroffen families te steunen", zo staat te lezen op de website.14:50 uur Condoleances van wereldleiders stromen toe in ons landVanuit het buitenland stromen condoleances toe. Onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy en de Russische president Dmitri Medvedev betuigden hun medeleven bij koning Albert II. Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en de de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy condoleerden de families van de slachtoffers. 14:43 uur De Belgische vlag op het Atomium gaat halfstokOok op vele andere plaatsen in het land hangen vlaggen halfstok als teken van rouw.14:42 uur Vele gewonden zijn er nog heel erg aan toe.Volgens minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx zijn drie slachtoffers nog in coma.14:41 uur Premier Di Rupo kondigt een dag van nationale rouw af.De modaliteiten worden later vastgelegd.14:37 uur Kamer en senaat openen een rouwregister De voorzitters van Kamer en Senaat, André Flahaut en Sabine de Bethune, betuigen in een mededeling hun diepste medeleven met de families, vrienden en leerkrachten van de slachtoffers van het Belgische busongeval in Zwitserland. Ze openen allebei een rouwregister.14:40 uur Zwitserse dokter getuigt over moeilijke reddingswerken Het bevrijden van de gewonde en overleden slachtoffers uit de verongelukte Belgische bus in de tunnel in het Zwitserse Sierre, heeft lang geduurd. Dat heeft een dokter gezegd aan de Zwitserse openbare omroep. 14:36 uur Jan Peumans: nooit geziene rampHet Vlaams parlement brengt een eerbetoon aan de slachtoffers. Parlementsvoorzitter Jan Peumans spreekt van een "nooit geziene ramp". 14:03 uur Ouders in vliegtuig onderweg naar ZwitserlandVan op de militaire luchthaven van Melsbroek is een Airbus opgestegen met aan boord familieleden van de slachtoffers van het zware busongeval in Zwitserland. Het gaat om een Airbus van de Portugese luchtvaartmaatschappij HiFly, die het vliegtuig verhuurt aan het Belgische ministerie van Defensie. Het vliegtuig zal vermoedelijk landen in Genève. Er volgen nog militaire vluchten met kleinere toestellen die vermoedelijk zullen landen in Sion, dichter bij de plaats van het ongeval. 14:02 uur Mgr. Léonard en nuntius gaan om 20 uur voor in gebedswake in Leuven In de Sint-Pieterskerk in Leuven zal een gebedswake plaatsvinden voor de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre. Op de gebedswake is iedereen welkom die zijn medeleven wil uitdrukken en biddend de getroffen families nabij wil zijn. Behalve Mgr. Léonard zal ook Mgr. Giacinto Berloco, de pauselijke nuntius in België, voorgaan in de wake. Mgr. Berloco zal er een condoleantie- en steunbetuiging van paus Benedictus XVI aan de ouders, familieleden en alle betrokken overmaken. 14:02 uur Onzekerheid over 27 slachtoffers Er heerst nog onzekerheid over het lot van 27 slachtoffers na het busongeval in Zwitserland. Het is voorlopig niet duidelijk hoe acht kinderen uit Heverlee en zeventien kinderen en twee begeleiders uit Lommel eraan toe zijn. De klas uit Heverlee zat vermoedelijk achteraan op de bus en werd wellicht minder zwaar getroffen. In de verongelukte bus zaten 24 kinderen uit Heverlee. Vast staat dat zestien onder hen gewond, maar in leven zijn. Over het lot van de acht anderen is geen duidelijkheid. De twee volwassen begeleiders uit Heverlee - een leerkracht en een skimonitrice - zijn overleden. De school uit Lommel had 22 kinderen en twee volwassen begeleiders aan boord. Vijf kinderen hebben al contact gehad met hun ouders. Van de zeventien anderen is er voorlopig geen precieze info. Ook over de twee volwassenen uit Lommel is er geen uitsluitsel. De twee buschauffeurs zijn omgekomen in het ongeval. 14:00 uur Minuut stilte in Waals parlement Het Waals parlement houdt bij het begin van de plenaire zitting een minuut stilte ter ere van de slachtoffers. Het Europees parlement hield al een minuut stilte en Het Vlaams parlement doet in de namiddag hetzelfde. De Vlaamse assemblee schrapte overigens ook het vragenuurtje. 13:39 uur Kernkabinet. Topministers betuigen medeleven met ouders en slachtoffersDe federale vicepremiers reageerden bij een kernkabinet geschokt. De aandacht van de regering gaat in de eerste plaats uit naar de begeleiding van de families en het wegwerken van de onzekerheid bij de ouders. Pas later zullen er lessen getrokken worden over de manier waarop de zaak werd behandeld, zo luidde de reactie op vragen over de kritiek van de Leuvense burgemeester op de manke communicatie van Buitenlandse Zaken. "Een kind verliezen is het ergste wat een ouder kan overkomen", zei Johan Vande Lanotte. "Het is zo onbegrijpelijk dat de wereld stil staat", aldus Steven Vanackere. Vincent Van Quickenborne bood zijn medeleven aan de ouders, de families en de scholengemeenschappen aan. Voor Joëlle Milquet gaat het om de grootste tragedie die ze in haar politieke leven heeft meegemaakt. 13:33 uur 'A9-tunnel kreeg quotering goed' (Touring) De tunnel op de A9 nabij de Zwitserse stad Sierre kreeg bij een test in 2005 de score "goed". Dat is de op een na beste van vijf mogelijke scores, zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring . Het resultaat wordt bevestigd op de website van EuroTest/TAP, een verband van organisaties in zeventien landen die lid zijn van de internationale automobielorganisatie FIA. De criteria voor de tests van EuroTest "gaan een stuk verder dan de Europese tunnelrichtlijn van 2004", aldus Touring. De mobiliteitsorganisatie benadrukt zich niet uit te spreken over de omstandigheden of de aanleiding van het ongeval in kwestie. 13:29 uur: 'Wat mooi weerzien moest zijn is tragedie geworden' (Van Rompuy) Herman Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, betuigt zijn medeleven met de verwanten van de slachtoffers van dodelijke busongeval in Zwitserland. "Wat een mooi weerzien had moeten zijn voor deze families, is een ware tragedie geworden", zegt Van Rompuy. Hij heeft het over een "vreselijk drama dat vandaag België treft. Het ganse land werd door het nieuws van het verschrikkelijke ongeval diep getroffen. Wij voelen ons allen verwant als vader, moeder, broer of zus van deze tientallen jongens en meisjes en hun begeleiders die terugkwamen van een week in Zwitserland", aldus Van Rompuy. Zijn diepste gevoelens van medeleven zijn voor de verwanten van de slachtoffers, "klein en groot". Hij betuigt hen namens de Europese Unie en in eigen naam zijn "bijzonder en oprecht medeleven". Van Rompuy dankt ook de Zwitserse hulpdiensten. "Zij hebben zich bekommerd om de gewonden. Ik wens hen een spoedig herstel toe", luidt het. Hij voegt er nog aan toe dat de Belgische regering onmiddellijk de nodige schikkingen heeft getroffen om de families bij te staan in deze dramatische omstandigheden. "Nogmaals, ik denk aan hen in deze uren en dagen", besluit Van Rompuy. 13:26 uur Noord-Limburgse gemeenten hangen vlaggen halfstok De Noord-Limburgse gemeenten betuigen hun diepste gevoelens van medeleven met alle families van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Alle gemeenten hangen hun vlaggen halfstok aan alle openbare gebouwen. Dat liet burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt weten. "Het drama is onvoorstelbaar en niet te beschrijven. Als teken van rouw, verbondenheid en steun hebben we deze beslissing genomen. We wensen alle betrokkenen veel moed en sterkte om dit drama te verwerken", zegt Drieskens, die ook voorzitter is van het Platform Noord-Limburg, waaraan negen gemeenten verbonden zijn. 13:05 uur Ouders zijn in Melsbroek Alle ouders zijn aangekomen in Melsbroek. Ze verkeren nog altijd in onzekerheid over het lot van hun kinderen. In Zwitserland is al transport en slaapplaats geregeld. Alles staat klaar om hen zo snel mogelijk bij hun kind te brengen.13:00 uur Koningspaar vertrokken uit Melsbroek Koning Albert II en koningin Paola hebben hun steun betuigd aan de families van de slachtoffers van het zware busongeval in Zwitserland. Ze verlieten de militaire luchthaven van Melsbroek kort voor 13 uur, zo stelde Belga ter plaatse vast. 12:02 uur Monitrice ging laatste keer meeDe monitrice van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee die is omgekomen bij het busongeval in Zwitserland, was een vrijwilligster van rond de zeventig jaar. Ze was bezig aan haar laatste begeleidingstrip. Dat heeft Mieke Van Hecke, de directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) gezegd. De topvrouw van het katholiek onderwijs kwam ter plaatse aan de school in Heverlee om haar medeleven te betuigen met de slachtoffers, hun ouders en her personeel van de school. De directeur van de Vereniging Openluchtklassen (VOK), Marina Claes, was volgens Van Hecke in Zwitserland aanwezig. Ze heeft met de autoriteiten ter plaatse alles mee gecoördineerd. Volgens Van Hecke heeft een vrij groot aantal van de ouders al contact gehad met hun gewonde kinderen. Net als de Leuvense burgemeester Louis Tobback, zegt ook de VSKO-topvrouw dat de dodelijke slachtoffers van het busongeval in Zwitserland waarschijnlijk vooral uit de school in Lommel kwamen. De klas uit Heverlee zat vermoedelijk achteraan in de bus. 12:00 uur Louis Tobback heeft zware kritiek op Buitenlandse Zaken Burgemeester Tobback heeft kritiek op de communicatie met Buitenlandse Zaken. "Het verbaast me een beetje dat de communicatie zo stroef is verlopen." De school in Heverlee heeft zelf foto's van de betrokken leerlingen bij elkaar gezocht en die "via een omweg" aan Buitenlandse Zaken bezorgd. De stad Leuven heeft zelf meteen "gedaan wat in haar macht lag", aldus Tobback. "Niet dat we veel konden doen. We hebben meteen slachtofferhulp in Gasthuisberg gecontacteerd en ook De Lijn heeft meteen bussen ter beschikking gesteld". Tobback had ook kritiek op buitenlandse journalisten die de ouders lastig vielen. 'Bende kinderen', haalde hij uit.11:54 uur Lommel wellicht zwaarst getroffen Het ziet er naar uit dat de dodelijke slachtoffers vooral uit de school in Lommel kwamen. "Alles wijst er op dat de leerlingen uit Heverlee achteraan in de bus zaten", zegt de Leuvense burgemeester Louis Tobback. "Ik leef mee met mijn collega in Lommel. Daar staan ze wellicht voor nog een grotere ramp". Van de 24 kinderen uit Heverlee die aan boord van de bus waren, zijn er volgens Tobback "16 of 18" in leven. Van de anderen is het lot nog niet bekend. Twee begeleiders uit Heverlee, een monitrice en een leraar, zijn overleden. 11:45 uur Ongeval gebeurde in 2,5 kilometer lange tunnel In de tunnel waar het ongeval plaatsvond, is er een veiligheidsruimte. Net op die plaats crashte de bus. Elke dag rijden er circa 15.000 voertuigen door de 2,5 kilometer lange tunnel. De wegendienst van het kanton Wallis spreekt van een "gemiddelde dagelijkse trafiek". De tunnel op de A9 telt twee kokers van elk twee rijvakken, zonder pechstrook. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 100 kilometer per uur. Er werd niet gewerkt. "De laatste grote schoonmaak vond plaats in de lente van 2011", luidt het bij de wegendienst van het kanton Wallis. Het wrak van de bus werd in de loop van de ochtend uit de tunnel getakeld. De weg is weer vrijgegeven voor het verkeer. 11:42 uur N-VA betuigt medelevenDe N-VA betuigt zijn medeleven met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Voorzitter Bart De Wever: "Als vader van 4 jonge kinderen, ben ik diep getroffen door dit tragische nieuws. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers - buschauffeurs, leraren en kinderen - en alle getroffen familieleden". 11:39 uur Di Rupo en eerste families aangekomen in Melsbroek In Melsbroek is een eerste bus aangekomen met familieleden van de slachtoffers. Ook premier Elio Di Rupo kwam aan op de luchthaven. De beveiliging van de luchthaven is in afwachting van de komst van onder meer de koning verhoogd. De pers mag de militaire luchthaven niet binnen. 11:37 uur Kernkabinet bijeen om 13.30 uur Premier Elio Di Rupo zal de koning in Melsbroek begeleiden bij de ontvangst van de door het busongeval in het Zwitserse Sierre getroffen families voor hun vertrek naar Zwitserland. Om 13.30 uur start een vergadering van het federale kernkabinet, gevolgd door een persmoment in de perszaal van de Wetstraat 16. Nadien vertrekt de eerste minister zelf naar Zwitserland. 11:25 uur Acht van de negen Nederlandse kinderen wonen in België Acht van de negen kinderen met de Nederlandse nationaliteit wonen in België, een kind woont in Nederland. Het is nog onduidelijk hoe de negen Nederlandse slachtoffers eraan toe zijn. De Nederlandse ambassade in Brussel heeft ondertussen al contact gehad met de school. Busongeval Zwitserland: twee kinderen Lommelse school hebben ouders kunnen contacteren 11:22 uur Twee kinderen Lommelse school hebben ouders kunnen contacteren Twee kinderen van de Lommelse basisschool 't Stekske hebben hun ouders kunnen contacteren. Over de toestand van de twintig andere kinderen is officieel nog niets geweten. De identificatie is nog volop bezig in Zwitserland. 11:17 uur Minuut stilte in parlement van Wallis Het parlement van Wallis heeft een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse kanton. Het parlement en de regering betuigden hun steun aan de families van de slachtoffers. De president van de regering, Jacques Melly, las, erg aangedaan, in het parlement de boodschap voor die hij overmaakte aan de Belgische ambassadeur in Zwitserland. Hij verzekerde de families en de Belgische autoriteiten van zijn steun en die van het kanton Wallis. 11:08 uur Hasseltse bisschop betuigt steun aan Lommelse ouders De bisschop van het bisdom Hasselt, Patrick Hoogmartens, is zijn steun komen betuigen aan de ouders en het personeel van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel. "Er heerst heel veel vertwijfeling en onmacht bij de ouders omdat ze niet weten hoe het met hun kind gaat. Heel veel ouders waren aan het wenen toen ze de bus opstapten richting Melsbroek. Ik heb bij sommigen een hand op de schouder gelegd. Er zijn momenteel weinig woorden van troost te vinden", aldus de bisschop. "Voor de ouders is het alleen maar hopen en bidden in zo'n situatie. Dit is een kleine parochie, waar ik veel mensen ken. We kunnen alleen maar hopen dat het toch niet zo ernstig is", zei de Hasseltse bisschop nog. 11:07 uur School Heverlee heeft online rouwregister Op de website van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee staat een rouwregister voor wie zijn deelneming wil betuigen met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. "Diep onder de indruk van de recente gebeurtenissen, deelt onze ganse school in onzekerheid, droefheid en verlies...", luidt het op de website van de school. In de verongelukte bus zaten 24 kinderen, een leerkracht en een monitrice uit de Sint-Lambertusschool van Heverlee. De leerkracht en de monitrice zijn overleden, zei de Leuvense deken Dirk De Gendt, het hoofd van de inrichtende macht van de school, eerder. Ook verschillende steden en gemeenten hebben rouwregisters geopend naar aanleiding van het ongeval. Er zijn rouwregisters in onder meer Merchtem, Namen en Waver. 11:00 uur Ouders vertrekken naar MelsbroekDe ouders van de kinderen uit Heverlee vertrekken richting Melsbroek, waar een militair vliegtuig op hen wacht om hen naar Zwitserland over te vliegen. De Leuvense burgemeester Louis Tobback is naar de school gekomen.10:54 uur Koning en koningin trekken naar Melsbroek Koning Albert II en koningin Paola trekken naar de militaire luchthaven in Melsbroek, zo meldt de woordvoerder van het paleis. Het koningspaar zal er aanwezig zijn bij het vertrek van de familieleden van de slachtoffers. Het koningspaar zal, in tegenstelling tot premier Elio Di Rupo en Vlaams minister-president Kris Peeters, niet afreizen naar Zwitserland. 10:51 uur Mark Rutte noemt busongeluk "onvoorstelbaar drama" "Voor iedereen die daarbij betrokken is, is dat een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst", verklaarde Rutte. 10:44 uur Federale politie stuurt DVI-team naar Zwitserland De federale politie stuurt het Disaster Victim Identification Team (DVI-team) naar Zwitserland. De dienst slachtoffershulp staat klaar om hulp te bieden aan de families van de slachtoffers. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet betuigt haar medeleven met de familieleden. "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun ouders, familie en naasten. Als mama leef ik sterk mee met de onuitsprekelijke pijn die zij voelen." 10:34 uur Aartsbisschop Léonard aanwezig op school in Heverlee Aartsbisschop André-Jozef Léonard ging naar de Sint-Lambertusschool in Heverlee, waarvan 24 leerlingen op de verongelukte bus zaten. "Er zijn geen woorden voor zo'n drama", zegt hij. "Dit is zeer moeilijk voor de ouders die nu nog niets weten over hun kind." 10:22 uur Tachtigtal kinderen op twee andere bussen veilig thuis Behalve de bus die verongelukte, waren nog twee bussen met lagereschoolleerlingen onderweg van het Intersoc-hotel in het Zwitserse St. Luc naar België. Op die twee bussen zaten ongeveer tachtig leerlingen uit scholen in Beersel en Haasrode. Zij zijn woensdag veilig thuisgekomen, zo werd vernomen bij Wilfried Van Herbruggen, voorzitter van de Vereniging Openluchtklassen (VOK). De kinderen op de twee andere bussen hebben het ongeval niet zien gebeuren, zegt Van Herbruggen. Slachtofferhulp is wel ingeschakeld om de kinderen en hun ouders op te vangen indien nodig. In totaal waren dus leerlingen uit vier lagere scholen op de terugweg van sneeuwklassen in Hôtel du Cervin in St. Luc. Dat hotel wordt uitgebaat door Intersoc, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteit (CM). 10:20 uur Aartsbisschop Léonard in school in Heverlee Aartsbisschop André-Jozef Léonard bzoekt de Sint-Lambertusschool in Heverlee, waarvan 24 leerlingen op de verongelukte bus zaten. "Er zijn geen woorden voor zo'n drama", zegt hij. "Dit is zeer moeilijk voor de ouders die nu nog niets weten over hun kind." Léonard was toevallig op bezoek in Herent en Bierbeek, maar besliste om meteen naar Heverlee te gaan. Hij kent de school goed. "In februari heb ik nog de mis gevierd voor de kinderen van deze school", zegt hij. De aartsbisschop heeft al met enkele ouders kunnen spreken en hoopt later, voor de ouders naar Zwitserland vertrekken, nog meer gesprekken te kunnen voeren. "Ik wil hier nu vooral aanwezig zijn", zegt hij.10:08 uur Koning Albert II is diep geschokt Koning Albert II reageert diep geschokt op het nieuws. Dat laat de woordvoerder van het paleis weten. "De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families", klinkt het. Het is nog niet duidelijk of de koning, net als premier Elio Di Rupo en Vlaams minister-president Kris Peeters, afreist naar Zwitserland. 09:49 uur Twee begeleiders school Heverlee overleden In de verongelukte bus zaten 24 kinderen, een leerkracht en een monitrice uit de Sint-Lambertusschool van Heverlee. De leerkracht en de monitrice zijn volgens de Leuvense deken Dirk De Gendt overleden. "We zijn nog in het ongewisse over het lot van acht kinderen. Van de andere 16 kinderen weten we dat ze nog in leven zijn. Sommigen zijn evenwel zwaar gekwetst en hebben armen of benen gebroken. Meer details weten we niet", aldus De Gendt. 09:40 uur Ouders Lommelse school hebben geen officiële infoDe ouders van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel hebben voorlopig nog geen officiële informatie gekregen over de toestand van hun kinderen die op de bus zaten bij het dodelijke verkeersongeval in Lommel. Dat zegt de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven. "Op de bus zaten 22 kinderen en twee begeleiders van deze school", bevestigde Vanvelthoven nogmaals. Aan de school staan twee autobussen klaar om de ouders naar Melsbroek te brengen, waar rond 13 uur twee legervliegtuigen zouden opstijgen naar Zwitserland. Ook de burgemeester gaat wellicht mee. Alle ouders van de 22 kinderen die meegegaan zijn op skivakantie, zijn gecontacteerd kunnen worden en zijn op de school in Lommel aanwezig. Normaal werden die ouders woensdag om 9 uur aan de school verwacht om hun kinderen op te wachten, die vanuit Zwitserland toekwamen. 09:37 uur Peeters en Vanackere met Di Rupo naar Zwitserland Vlaams minister-president Kris Peeters en vicepremier Steven Vanackere gaan samen met premier Elio Di Rupo naar Zwitserland. Premier Di Rupo zei dat hij eerst de ouders laat vertrekken. Ook Waals minister-president Rudy Demotte heeft "met ontzetting" kennis genomen van het ongeval. "Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun families." 09:05 uur Ook Nederlandse kinderen op bus Onder de leerlingen van stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op de bus bevonden zich ook negen kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft de Lommelse brandweercommandant Jan Jorissen gezegd aan de schoolpoorten in Lommel. 08:46 uur Prins Filip en prinses Mathilde "diep geraakt" Prins Filip en prinses Mathilde zijn diep geraakt door het tragische ongeval in Zwitserland. "Als ouders treft dit hen diep", zo meldt een raadgever van de prins vanuit Vietnam. De gedachten van de prins en de prinses zijn bij de slachtoffers en hun families, luidt het nog. Prins Filip is de officiële lunch in de stad Hai Phong ook begonnen met 1 minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers. Prins Filip en prinses Mathilde leiden momenteel een prinselijke missie in Vietnam. 08:25 uur 22 kinderen van Lommelse school op verongelukte bus Het wordt duidelijk dat 22 kinderen en twee leerkrachten van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op de bus zaten. Dat bevestigt de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven in een mededeling in de school zelf, waar een crisisvergadering plaatshad. Het ging om leerlingen van het zesde studiejaar. "Het is een ongelooflijke klap. Er zaten 22 kinderen van deze school op de bus, net als twee leerkrachten, die hen begeleidden. Het is nog niet geweten hoeveel kinderen van deze school tot de slachtoffers behoren", aldus Vanvelthoven. De burgemeester voegde nog toe dat in de school tijdelijke opvang voorzien wordt voor de ouders die aan de school toekomen. "Voor de ouders van de leerlingen die op de bus zaten, komt een bus naar de school om hen vervolgens naar Melsbroek te brengen, waar twee legervliegtuigen klaarstaan om hen naar Zwitserland over te brengen", aldus nog Vanvelthoven. Ook crisispsycholoog Erik De Soir is aanwezig in de school aan de Luikersteenweg in Lommel-Kolonie. Aan de school komen verontruste ouders toe, die mekaar huilend in de armen vallen. De ouders hebben via de burgemeester aan de media gevraagd de nodige sereniteit aan de dag te leggen. 08:20 uur "Gedachten gaan uit naar families" (Reynders) "Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de families", zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Hij wijst op de zware onzekerheid bij de ouders, die nog niets weten over het lot van hun kinderen. De Zwitserse autoriteiten zijn immers nog bezig met de identificatie van de slachtoffers. Buitenlandse Zaken zet momenteel het transport van de betrokken ouders naar Zwitserland op poten. Er zullen twee Embraers ingezet worden, samen goed voor 82 plaatsen. Indien nodig zal ook een Airbus ingezet worden.08:02 uur Di Rupo betuigt medeleven en kondigt bezoek Zwitserland aan"Dit is een heel trieste dag voor heel België", reageert premier Elio Di Rupo. De eerste minister gaat woensdag nog zelf naar Zwitserland. De premier heeft "met ontzetting kennisgenomen van het verschrikkelijke ongeluk dat zich in Zwitserland heeft voorgedaan", laat zijn kabinet weten. "Zijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, hun ouders en al hun familieleden." "De regering zet momenteel alles op alles om de familieleden van de betrokken slachtoffers zo goed mogelijk te informeren, in alle waardigheid. De regering treft ook alle voorbereidingen om hen ter plaatse te brengen en te begeleiden", aldus de eerste minister. 07:56 uur Buitenlandse Zaken installeert een nieuw noodnummerVoor informatie over het busongeval in Zwitserland kan men terecht op een nieuw nummer, 02/501.40.00, dat vanaf 09.00 uur operationeel zal zijn.07:41 uur Alleen Belgen bij slachtoffersDe 28 mensen die het leven verloren hebben bij het ongeval met een Belgische bus in Zwitersland, zijn allemaal Belgen, zo maakt de Zwitserse politie bekend. 07:25 uur Nabestaanden met vliegtuigen naar Zwitserland Buitenlandse Zaken legt twee Embraer-vliegtuigen van het leger in om ouders van de bij het busongeval betrokken kinderen naar Zwitersland te vliegen en eventueel gewonde kinderen te repatriëren. Aan boord van de vliegtuigen zal psychologische begeleiding voorzien worden. 07:13 uur Kinderen uit Sint-Lambertusschool Heverlee betrokken Ook een aantal kinderen uit de Sint-Lambertusschool in Heverlee zaten op de bus die verongelukte, zo meldt de woordvoerder van de Leuvense lokale politie, Marc Vranckx. De Leuvense politie heeft alle ouders verwittigd en uitgenodigd zodat ze kunnen opgevangen worden door de dienst slachtofferhulp en door psychologen van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg. Daarvoor is ook het medisch interventieplan van de stad Leuven in werking gesteld. Volgens de politiewoordvoerder is het nog niet duidelijk hoeveel kinderen uit Heverlee bij het ongeval zijn omgekomen en hoeveel er gewond geraakt zijn. "Op dit moment is de informatie nog zeer schaars", zegt de woordvoerder. "Dat maakt het er voor de ouders niet makkelijker op. Iedereen is zeer ongerust en de onzekerheid knaagt. Daarom hebben we ook beroep gedaan op zoveel mogelijk medische en psychologische bijstand zodat iedereen voldoende kan ondersteund worden." 07:00 uur "Woorden schieten te kort" (Peeters) Vlaams minister president Kris Peeters betuigt zijn diepste medeleven bij het "verschrikkelijk ongeval" met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre. "Woorden schieten te kort voor dit verschrikkelijk ongeval. Ik wens mijn diepste medeleven uit te drukken aan alle slachtoffers van deze ramp: kinderen, leerkrachten, ouders, broers, zusjes, familie en vrienden. Ook aan de betrokken scholen wens ik mijn steun uit te drukken. Intussen hoop ik dat de gewonde slachtoffers de beste zorgen krijgen toegediend" 06:48 uur Kinderen van Lommelse basisschool 't Stekske betrokken In de bus zaten kinderen uit de stedelijke basisschool "'t Stekske" uit het Lommelse gehucht Lommel-Kolonie. Dat bevestigt de schepen van onderwijs van Lommel Geert Jansen (Open VLD). "Het is een zeer tragisch ongeval. We zijn volop bezig de leerkrachten te contacteren. Het gaat om kinderen van basisschool 't Stekske in Lommel-Kolonie" "De kinderen waren op de terugweg van sneeuwklassen. Het aantal slachtoffers dat uit Lommel zou komen, is nog niet geweten. In de betrokken bus zaten kinderen van twee basisscholen, waarvan eentje uit Lommel, en jongeren uit het hoger onderwijs. Er zijn ook leerkrachten bij betrokken. Er is ook een legervliegtuig geregeld om de ouders op de plaats van het ongeval te krijgen", aldus onderwijsschepen Jansen. 06:22 uur "Alleen bus betrokken bij ongeval" (Reynders) Bij het busongeval in het Zwitserse Sierre was alleen de Belgische bus betrokken. "Zonder andere wagens of bus", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op de VRT-radio. Het busongeval vindt hij dan ook "onbegrijpelijk". De gedachten van minister Reynders gaan uit naar de slachtoffers. Hij bevestigt dat Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk een crisisnummer zal openen. Tot dan is er het contactcentrum van de Zwitserse politie. Dat is bereikbaar op 0041 848 112 117. 05:30 uur 28 dodelijke slachtoffers onder wie 22 kinderenHet nieuws komt door dat er minstens 28 mensen om het leven gekomen zijn en dat onder de slachtoffers 22 kinderen zijn. De slachtoffers zijn volgens de politie ongeveer twaalf jaar oud. Er is ook sprake van 24 gewonde kinderen. Het gaat om twee klassen, een uit Lommel en een uit Heverlee, zo meldt het Zwitserse persagentschap ATS. De kinderen waren op de terugweg van een skivakantie in le Val d' Anniviers. De twee buschauffeurs zijn omgekomen in het ongeval. De gewonden zijn overgebracht naar vier ziekenhuizen in Wallis. Twee gewonden werden met de helikopter naar het universitair ziekenhuis van Lausanne gebracht, een derde naar een ziekenhuis in Bern. De verantwoordelijke arts sluit niet uit dat andere patiënten nog overgebracht zullen worden. De families van de slachtoffers zullen in de loop van de dag arriveren. Zij krijgen begeleiding van psychologen. Ondertussen is nog weinig geweten over de precieze omstandigheden van het ongeval. De bus reed in de richting van Sion en raakte een tunnelwand op de autosnelweg. De autobus week om nog onbekende reden af van zijn traject. De bus raakte eerste de rechterkant van de baan alvorens op de tunnelwand in te rijden ter hoogte van een veiligheidsstrook. 05:17 uur Dodelijke slachtoffers en vele gewonden (Buitenlandse Zaken) "Bij het, zeer ernstige, busongeluk in Zwitserland is een groot aantal slachtoffers gevallen onder wie personen die overleden zijn. Omwille van de ernst van de feiten heeft de minister van Buitenlandse Zaken beslist het crisiscentrum te openen." Dat zegt Michel Malherbe, woordvoerder van Buitenlandse Zaken vanuit Hanoi, waar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is met de prinselijke handelsmissie. De minister heeft kennis genomen van de feiten en heeft onmiddellijk contact opgenomen met de Belgische ambassadeur in Zwitserland, klinkt het. Die is met zijn team afgezakt naar de plaats van het ongeval. Vanuit het Crisiscentrum zal zo snel mogelijk een contactnummer opgericht worden. "In afwachting kunnen de families contact opnemen met de Zwitserse politie (0041/848.112.117)", aldus de woordvoerder. 04:21: uur Mogelijk schoolbus met kinderen uit Lommel en HeverleeHet sijpelt door dat de bus die verongelukte mogelijk een schoolbus zou kunnen zijn met kinderen uit Lommel en Heverlee. "Het zou gaan om een schoolbus met kinderen uit Lommel en Heverlee", aldus woordvoerster Joren Vandeweyer. Al dient dit nog bevestigd worden. Het zou "een zeer ernstig busongeluk" zijn.03:18 uur Buitenlandse Zaken is ter plaatse Mensen van de Belgische ambassade in Zwitserland zijn ter plaatse bij het ongeval met een Belgische bus in Sierre, in het kanton Wallis (Valais). "Er heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan met een Belgische autobus in Zwitserland. We zijn op de hoogte en we zijn ter plaatse. De reddingsoperatie is nog lopende. Er is een noodlijn geopend", zegt woordvoerster Joren Vandeweyer. Er is sprake van verschillende zwaargewonden. Buitenlandse Zaken heeft nog geen weet van eventuele dodelijke slachtoffers. De hulplijn van de politie is bereikbaar op 0041 848 112 117.Dinsdag 21:15 uur Een busongeval in Zwitserland eist het leven aan 28 Belgen Het gaat om 22 schoolkinderen van het zesde leerjaar, 4 begeleiders en 2 buschauffeurs. Vreemd genoeg duurt het vele uren vooraleer de autoriteiten in België op de hoogte zijn van het ongeval.Simon Demeulemeester / Eddy Eerdekens / Kevin Van Der Auwera / Trui Engels / Katrin Swartenbroux / Peter Claes