Busongeval Sierre: ‘Weg uit onze gedachten was het nooit’

© Belga

De Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven blikt terug op het busongeval in het Zwitserse Sierre, dat juist één jaar geleden het leven in zijn stad helemaal door elkaar gooide.

Exact een jaar geleden ontwaakte België in collectieve rouw. Radio, televisie en websites berichtten over een tragisch ongeval in een Zwitserse tunnel waarbij 22 kinderen en 6 volwassen het leven lieten na ongetwijfeld een erg leuke sneeuwklassen. Gemeenten Heverlee en Lommel werden in rouw ondergedompeld. De Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven blikt terug op 365 woelige dagen.

Peter Vanvelthoven: “Het ongeval en de gevolgen ervan zijn nooit, echt nooit weggeweest in Lommel. En dat was daarom niet altijd in negatieve sfeer, soms werd er ook teruggedacht aan de mooie momenten, aan de goede herinneringen. Iedereen kent iedereen bij ons, en heel veel mensen zijn zo op een of andere manier ook betrokken bij het drama. En ja, zeker de laatste weken kwam het onderwerp steeds vaker en vaker opnieuw ter sprake. Maar echt weg is het nooit geweest in Lommel, er werd vaak aan gedacht en vaak over gesproken.”

Ook tijdens de kiesstrijd in oktober?

“We hadden de stilzwijgende afspraak dat het busongeval nooit, maar dan ook nooit, een onderwerp zou mogen worden tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. En daar heeft iedereen zich zonder enig probleem en zonder enige overtreding aan gehouden.”

Wordt Lommel ooit nog hetzelfde stadje als voor 13 maart 2012? “Weet u, ons stadje is altijd heel erg bruisend geweest. In de zomermaanden worden er altijd verschillende activiteiten georganiseerd, en dat was deze zomer niet anders. Het Lommelse positivisme en optimisme keerde terug na het drama. En het klinkt misschien wat cru, maar je moet altijd vooruit, het leven gaat verder. Al houdt dat ons niet tegen om terug te blikken en stil te staan bij wat gebeurd is. Daarom wijden we een herdenkingsmonument in.”

Tussen verschillende ouders van overleden kinderen en een weduwe van een verongelukte buschauffeur is een moddergevecht aan de gang. Hoe staat u daar tegenover?

“Een echt moddergevecht in de media is het niet. Beide groepen hebben elkaar niet openlijk aangevallen in de pers. (Op een gedenkplaat in Zwitserland werden op vraag van sommige ouders de namen van de twee verongelukte buschauffeurs verwijderd, wat tot consternatie leidde bij de nabestaanden van de chauffeurs, red.) Ik weet trouwens ook niet welke ouderparen de vraag hebben gesteld om die namen weg te halen. Al kan ik wel begrijpen dat sommigen zich hierdoor gekwetst zagen. Het is geen gemakkelijke situatie.”

Ook het onderzoek van het Zwitserse gerecht kon op wat kritiek rekenen, onder meer dat het veel te traag gaat. Deelt u de opinies hierover?

“Ik wil vooral duidelijk stellen dat de Zwitserse hulpverleners na het ongeval hebben gedaan wat ze moesten doen en eigenlijk zelfs veel meer dan wat ze moesten doen. Aan hun inzet valt niet te twijfelen. Maar intussen zijn we een jaar verder, en zijn er nog steeds erg veel vragen onbeantwoord, onder meer de grote vraag hoe dit is kunnen gebeuren. Mensen willen antwoorden, dat is logisch. Ze willen het ongeval kunnen plaatsen, en als vragen open blijven, lukt dat niet.” (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content