Ter nagedachtenis van de 22 verongelukte kinderen en 6 volwassenen had de Vereniging Openluchtklassen (VOK) samen met Intersoc en de Zwitserse gemeente Saint-Luc een gedenkplaat laten maken. Op vraag van enkele ouders werden nu de voornamen van de buschauffeurs verwijderd.

De VOK leverde aanvankelijk een tekst aan met de namen van alle slachtoffers, inclusief die van beide overleden buschauffeurs. "Na de realisatie van het monument in december 2012 hebben we de tekst ervan ter informatie doorgestuurd naar de twee betrokken scholen in Heverlee en Lommel", zegt Marina Claes van de VOK.

'Beschadiging en schending van monument vermijden'
"Hierop hebben we heel wat positieve reacties gekregen, doch ook enkele reacties van ouders met gemengde gevoelens. Hierbij werd door ouders onder meer aangegeven dat eigenlijk alleen de leerlingen met hun begeleiders op sneeuwklas in Saint-Luc verbleven, dus niet de chauffeurs. De bus heeft hen enkel gebracht en opgehaald en de chauffeurs zijn tijdens de sneeuwklas niet in Saint-Luc gebleven."

De VOK heeft uit respect voor deze ouders dan beslist om een nieuwe plaat te maken, waar de namen van de chauffeurs niet op vermeld staan. "Wij hadden zeker niet de bedoeling iemand te kwetsen, maar wilden de beschadiging en schending van het monument vermijden", aldus nog Marina Claes.

'Wansmakelijke, belachelijke en respectloze daad'
Evy Laermans, de weduwe van Geert Michiels, die aan het stuur zat op het ogenblik van de crash, reageert bijzonder ontgoocheld. "Het is alweer een frontale aanval op de chauffeurs, die zich niet kunnen verdedigen", zegt ze. "Deze keer worden ze vernederd door hun namen te schrappen van een gedenkteken dat initieel geplaatst werd voor alle slachtoffers. Voor mij een wansmakelijke, belachelijke en respectloze daad. Ik vind het ook bijzonder jammer dat ik weer niet door de betrokken Belgische instanties op de hoogte gebracht werd, waardoor ik dit nieuws via Zwitserse vrienden en de pers moest vernemen. "Een zoveelste klap in mijn gezicht en dat van mijn man..."

Een aantal ouders legt de schuld voor de ramp bij de chauffeur. Een officiële oorzaak is er nog niet. (Belga/TE)

Ter nagedachtenis van de 22 verongelukte kinderen en 6 volwassenen had de Vereniging Openluchtklassen (VOK) samen met Intersoc en de Zwitserse gemeente Saint-Luc een gedenkplaat laten maken. Op vraag van enkele ouders werden nu de voornamen van de buschauffeurs verwijderd. De VOK leverde aanvankelijk een tekst aan met de namen van alle slachtoffers, inclusief die van beide overleden buschauffeurs. "Na de realisatie van het monument in december 2012 hebben we de tekst ervan ter informatie doorgestuurd naar de twee betrokken scholen in Heverlee en Lommel", zegt Marina Claes van de VOK. 'Beschadiging en schending van monument vermijden' "Hierop hebben we heel wat positieve reacties gekregen, doch ook enkele reacties van ouders met gemengde gevoelens. Hierbij werd door ouders onder meer aangegeven dat eigenlijk alleen de leerlingen met hun begeleiders op sneeuwklas in Saint-Luc verbleven, dus niet de chauffeurs. De bus heeft hen enkel gebracht en opgehaald en de chauffeurs zijn tijdens de sneeuwklas niet in Saint-Luc gebleven." De VOK heeft uit respect voor deze ouders dan beslist om een nieuwe plaat te maken, waar de namen van de chauffeurs niet op vermeld staan. "Wij hadden zeker niet de bedoeling iemand te kwetsen, maar wilden de beschadiging en schending van het monument vermijden", aldus nog Marina Claes. 'Wansmakelijke, belachelijke en respectloze daad' Evy Laermans, de weduwe van Geert Michiels, die aan het stuur zat op het ogenblik van de crash, reageert bijzonder ontgoocheld. "Het is alweer een frontale aanval op de chauffeurs, die zich niet kunnen verdedigen", zegt ze. "Deze keer worden ze vernederd door hun namen te schrappen van een gedenkteken dat initieel geplaatst werd voor alle slachtoffers. Voor mij een wansmakelijke, belachelijke en respectloze daad. Ik vind het ook bijzonder jammer dat ik weer niet door de betrokken Belgische instanties op de hoogte gebracht werd, waardoor ik dit nieuws via Zwitserse vrienden en de pers moest vernemen. "Een zoveelste klap in mijn gezicht en dat van mijn man..."Een aantal ouders legt de schuld voor de ramp bij de chauffeur. Een officiële oorzaak is er nog niet. (Belga/TE)