Herlees hier het ongeval van minuut tot minuut, het verslag van dag 1 van het busongeval dat het leven kostte aan 22 kinderen en 6 volwassenen.
Het verslag van dag 3 leest u hier.

21:17: Alle slachtoffers zijn geïdentificeerdAlle slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre zijn geïdentificeerd. Dat meldt de Zwitserse politie. Bij het ongeval kwamen 28 mensen om het leven, van wie 22 kinderen, en raakten 24 anderen gewond.

Acht Belgische kinderen wier toestand het toeliet, zijn met hun familie op de terugweg naar België. De oorzaak van het ongeval blijft voorlopig onduidelijk. Volgens politiecommandant Christian Varone zal het onderzoek nog weken in beslag nemen.

21.12 uur: Familieleden leggen bloemen neer in de tunnel
In de tunnel zijn door familieleden van de slachtoffers bloemen neergelegd op de plaats van het ongeluk.

21.04 uur 'Verpletterd en oneindig bedroefd'
We leven mee met de kinderen die nog vechten voor hun leven, de ouders en de nabestaanden, zei de Limburgse bisschop Patrick Hoogmartens die het tijdens de gebedswake had over een tijd waarin we allemaal verpletterd en oneindig bedroefd zijn.

20.54 uur Mensen overmand door verdriet in LommelBij het aansteken van de kaarsen buiten speelden zich hartverscheurende taferelen af, want vele mensen werden overmand door verdriet en barstten in tranen uit.

20.39 uur: 2500 mensen wonen gebedswake bij in LommelVolgens een schatting van de politie in Lommel hebben 2.500 mensen de gebedswake in en rond de Sint-Jozefkerk langs de stedelijke basisschool 't Stekske bijgewoond. De mis werd voorgegaan door bisschop Patrick Hoogmartens van het bisdom Hasselt. De pauselijke nuntius, monseigneur Giacinto Berloco, was aanwezig en uiteraard de pastoor, Marcel Bussels.

19.42 uur Niet het eerste ongeval in dit deel van de tunnelNog tijdens de persconferentie wordt duidelijk dat er al verscheidene ongevallen gebeurd zijn op de plaats waar 22 Belgische kinderen en 6 volwassenen het leven lieten.

19.39 uur Bus raakte enkel rechterwand
Tijdens een perconferentie op de plaats van het ongeval in de tunnel zegt een politiewoordvoerder dat de bus op geen enkel moment met de linkerwand in aanraking is geweest, zo berichten Zwitserse media. De bus botste tegen de rechterwand, schuurde verder en kwam zo in de uitsparing terecht waar ze frontaal op een muur botste.

18.59 uur: Wite ballonnen in carnavalstoet Aalst
Als uiting van medeleven met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland zullen tijdens de carnavalstoet van Aarschot witte lintjes hangen aan alle carnavalwagens. Om 16 uur zullen de deelnemers aan de stoet witte ballonnen oplaten. Op dat ogenblik zal de sirene aan de Sint-Rochustoren één minuut stilte aankondigen ter nagedachtenis van alle slachtoffers.

18.43 uur: Politie verwacht 3.000 mensen op wake in Lommel
De lokale politie van Lommel verwacht minstens 3.000 mensen op de gebedswake aan de Sint-Jozefkerk langs de basisschool 't Stekske. Buiten bij het groot scherm staan 400 stoelen klaar en binnen in de kerk is er plaats voor 350 genodigden. Er is in de kerk plaats voorzien voor een 50-tal personeelsleden en leerlingen van de school.

18.39 uur: Lieten verontwaardigd over foto's kinderen

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten is verontwaardigd over de foto's van slachtoffers van het busongeval die verschillende kranten hebben gepubliceerd. Dat zegt ze op haar Facebookpagina. De minister vraagt zich af of de redacties toestemming hebben gevraagd aan de ouders om de foto 's van de kinderen te publiceren.

18.22 uur: Bussen leggen motor stilDe vier Belgische openbaarvervoermaatschappijen NMBS, De Lijn, MIVB en TEC sluiten zich vrijdag aan bij de dag van nationale rouw voor het busongeval in Zwitserland. Om 11 uur houden ze een minuut stilte.

17.22 uur: Ouders overleden kinderen eerst gerepatrieerdVolgens eerste schepen van Lommel Kris Verduyckt worden de ouders van de overleden kinderen donderdagavond al terug in België verwacht. Dat vertelde Verduyckt aan de school 't Stekske in Lommel. "De ouders komen donderdagavond samen terug met hetzelfde vliegtuig. De lichamen van de dodelijke slachtoffers worden pas vrijdag overgevlogen", aldus Verduyckt.

Het is ook niet duidelijk hoe de uitvaartplechtigheden praktisch zullen verlopen, want Lommel telt maar drie funeraria. En de kerk in Lommel-Kolonie is klein. "Het is een voordeel dat de burgemeester en twee leerkrachten van 't Stekske in Zwitserland zijn, want die hebben dat al wat met de ouders kunnen bespreken. Uiteraard moeten die
regelingen nog allemaal getroffen worden en respecteren we de wensen van de ouders", voegde schepen Verduyckt eraan toe. 16.20 uur: Autopsie wijst niet op gezondheidsproblemen chauffeur De buschaufeurs hadden niet gedronken en er was ook geen technisch mankement aan de bus. Uit de autopsie is ook gebleken dat er geen gezondheidsprobelemen waren die een verklaring kunnen bieden voor het ongeval. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek in Zwitserland over het busongeluk. Dat heeft Tom Coremans, zaakvoerder van Toptours, gezegd tijdens een persconferentie.

Ook van vermoeidheid bij de chauffeurs kan volgens Coremans geen sprake zijn. Op het moment van het ongeval waren ze nog maar één uur aan het rijden en ze waren de avond tevoren in Saint-Luc gearriveerd. Het is overigens nog steeds niet duidelijk wie van beide chauffeurs aan het stuur zat van de autobus. Beide hadden wel grote ervaring met het besturen van een autobus.

16.01 Hotel in Lommel volzet met buitenlandse perslui Alvast één hotel in Lommel doet het goed door de aanwezigheid van buitenlandse media. "Ik had het liever voor een andere gelegenheid gezien", zegt conciërge Benny van het Corbie Hotel, tegenover het stadhuis in Lommel. De 33 kamers zijn al twee dagen volzet.

"Er zitten hier momenteel Nederlanders, Duitsers, Engelsen, Fransen en Zwitsers van vooral buitenlandse media. Die boeken nacht per nacht en niet voor een langere periode. Normaal krijgen we vooral zakenmensen over de vloer. Het drama heeft wel een enorme impact op Lommel. Het Lommel van twee dagen geleden was heel anders. Het lijkt alsof er iets ingeslagen is. Het geeft een heel raar gevoel", aldus de conciërge van het Corbie Hotel.

15.51 uur: Alle kerken luiden vrijdag om 11.01 uur rouwklokken
Alle kapellen, kerken en kathedralen van België kondigen aan vrijdag om 11.01 uur hun rouwklokken te laten luiden. Dat gebeurt naar aanleiding van de dag van nationale rouw. Dat heeft de Bisschoppenconferentie van België beslist.

Vrijdag wordt een dag van nationale rouw. Om 11 uur wordt in heel het land een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de busramp in het Zwitserse Sierre. De Belgische bisschoppen vragen dat na de minuut stilte, om 11.01 uur, gedurende enkele minuten de rouwklokken worden geluid in alle kathedralen, kerken en kapellen.

15.47 uur: Liga van Belgische imams geeft uitdrukking aan verdriet

Ook de Liga van Belgische imams wil uitdrukking geven aan haar verdriet over het ongeval in Sierre. "Het is moeilijk om voor een drama van deze omvang de juiste woorden te vinden voor emoties en gevoelens. Dit is voor ons een moment van bezinning en respect."

15.20 uur: De Vlaamse regering steunt de getroffen scholenVlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) stelt de Vlaamse regering voor extra ondersteuning te geven aan de getroffen scholen in Heverlee en Lommel. Zo komt er onder meer tot het eind van het schooljaar een fulltime psycholoog om de leerkrachten en leerlingen bij te staan.

14.54 uur: Nieuwe persconferentie in de tunnelDe autoriteiten van het Zwitserse kanton Wallis geven om 17.30 uur een persconferentie in de tunnel waar het ongeluk plaatsvond. Ze gaan naar verwachting in op de omstandigheden en mogelijke oorzaken van het ongeval.

14.51 uur: brandweer houdt minuut stilteDe Koninklijke Belgische Brandweerfederatie gaat alle brandweerkorpsen in het land oproepen om vrijdag rond 11 uur een minuut stilte te houden. Zo willen de brandweermannen de slachtoffers van het dramatische busongeval in Zwitserland hulde brengen.

14.26 uur Lichamen pas morgen gerepatrieerdDe eerste stoffelijke resten van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in Zwitserland worden pas morgen gerepatrieerd. Dat laat het kabinet van de eerste minister weten. De vlucht vanuit Genève voor de ouders van de slachtoffers staat wel nog altijd op het programma.

13.55 uur: De Europese Commissie wil veiligheidslessen trekken uit het dodelijke busongeval
"Als er lessen te trekken vallen, zullen we dat doen", verklaarde de woordvoerster van de Commissie. Wel moeten eerst de oorzaken van de ramp vastgesteld worden

13.29 Di Rupo en Peeters roepen media op tot terughoudendheidVlaams minister-president Kris Peeters en premier Elio Di Rupo roepen de binnen- en buitenlandse pers "met aandrang" op de privésfeer van families, nabestaanden en slachtoffers van het busongeval in Zwitserland maximaal te respecteren. Ze lanceren die oproep in een gezamenlijke mededeling.

Beide regeringsleiders hadden in Sion een informeel gesprek met verschillende betrokken familieleden en nabestaanden van de slachtoffers, die uitdrukkelijk vroegen dat hun privacy zou gerespecteerd worden door de pers. Het gaat concreet over onder andere de komende repatriëring van de slachtoffers en de omgeving van de Sint-Lambertusschool in Heverlee en de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel.

13.05 uur Vrijdag wordt dag van nationale rouw
Vrijdag wordt een dag van nationale rouw. Om 11.00 uur wordt in het hele land een minuut stilte gehouden, zo heeft premier Di Rupo meegedeeld

13.01 uur: Paus spreekt medeleven uit
Staatssecretaris Tarcisio Bertone heeft namens paus Benedictus XVI een rouwtelegram gestuurd naar aartsbisschop André-Joseph Léonard, waarin de paus zijn medeleven uitspreekt met de
getroffen families van het busongeval in Zwitserland.

12.48 uur De ouders bezoeken de plaats van het dramaDe familieleden van de slachtoffers volgden elkaar op om de plaats van het dramatische busongeval in Zwitserland te bezoeken, waar dinsdagavond 28 mensen, van wie 22 kinderen, om het leven kwamen. "Op vraag van de families worden de hele dag door bezoeken aan de tunnel georganiseerd", verduidelijkte een woordvoerder van de Zwitserse politie. De familieleden verlieten hun hotel met bloemen in de handen. De ouders worden de hele tijd begeleid door politieagenten

12.29 uur: De kinderen in ziekenhuis Sion maken het goedVeertien kinderen die gewond raakten bij het zware ongeval met een Belgische bus in Sierre en die verpleging krijgen in het ziekenhuis van het Zwitserse Sion, maken het naar omstandigheden goed. De meesten hebben beenbreuken. Geen van hen verkeert in levensgevaar.

12.20 uur: Slachtofferhulp voor leerlingen LommelVertegenwoordigers van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de dienst dringende sociale interventie van het Rode Kruis-Vlaanderen en de diensten slachtofferhulp en slachtofferbejegening zijn sinds donderdagochtend in de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel om de leerlingen die naar de lessen komen en hun ouders op te vangen.

12.14 uur: 10.000 steunbetuigingen in Lommel
De twee rouwregisters op de websites van de stad Lommel en de school 't Stekske in Lommel-Kolonie tellen al bijna 10.000 steunbetuigingen aan de slachtoffers en hun nabestaanden.

11.50 uur Ouders identificeren de lichamen van hun kinderenDat gebeurt in drie stappen: eerst krijgen ze persoonlijke spullen te zien, dan foto's en in de laatste fase krijgen ze het stoffelijk overschot te zien. Op ieder ogenblik kunnen de ouders in een van de drie stappen stoppen.

11.38 uur: Kind buiten levensgevaarEen in het ziekenhuis van Bern opgenomen kind dat bij het zware ongeval met een Belgische bus gewond raakte, is buiten levensgevaar. De toestand van drie in het universitair ziekenhuis van Lausanne (CHUV) opgenomen kinderen blijft daarentegen zorgwekkend.

11.36 uur: Lommel bevestigt verschrikkelijke balans
Het dodental na het busdrama in Zwitserland blijft voor de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op 15 kinderen
en twee volwassenen. Dat heeft eerste schepen Kris Verduyckt van
Lommel gezegd. "Het zijn harde cijfers, die nu werkelijkheid zijn geworden."

11.19 uur: Gewonde kinderen mogen ziekenhuis verlatenIn de loop van vandaag zouden nog enkele gewonde Belgische kinderen het ziekenhuis mogen verlaten. Zes kinderen konden woensdagavond reeds het ziekenhuis van Wallis verlaten. Zij hadden enkel lichte verwondingen opgelopen.

11.07 uur: Senaat brengt hulde aan de slachtoffersNet als in de Kamer heeft ook de Senaat beslist de mondelinge vragen te schrappen voor de plenaire zitting. Wel is er om 15.00 uur een eerbetoon aan de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland.

11.09 uur: Veel klachten over opdringerige internationale persDe Leuvense politie heeft al heel wat klachten gekregen over de opdringerige internationale pers in de omgeving van de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Als de situatie niet betert, worden er volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx bijkomende maatregelen genomen om de media op afstand te houden.

10.50 uur Repatriëring lichamen gebeurt niet vandaag
De repatriëring van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre gebeurt zeker niet vandaag. Alle betrokken diensten hopen alle formaliteiten tijdig rond te krijgen, zodat er mogelijk vrijdag een eerste vlucht met stoffelijke resten naar België kan vertrekken.

10.37 uur: Eerste familieleden in mortuarium
De eerste familieleden van bij het zware busongeval gedode Belgische kinderen al hun dierbaren kunnen
zien.

10.36 uur: Politie onderzoekt of de buschauffeur gezondheidsproblemen had
Volgens de kantonspolitie loopt het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval "in alle richtingen verder". Een lijkschouwing op de busbestuurder moet duidelijk maken of hij op het ogenblik van het ongeluk al dan niet gezondheidsproblemen had.

10.35 uur: Buschauffeur kende traject goedDe bestuurder van de Belgische bus kende het traject van het dramatische busongeval van dinsdagavond goed. Dat heeft
burgemeester Simon Epiney van het Zwitserse dorp Anniviers gezegd.
9.30 uur: Kernkabinet bijeen
De regering beslist over de mogelijkheden voor de repatriëring van de slachtoffers. Verschillende gewonden zouden via militair transport kunnen worden vervoerd, ofwel "van zodra dat mogelijk is" met een speciaal vliegtuig dat door de verzekeraars wordt gecharterd. De regering moet zich ook buigen over de modaliteiten van de dag van nationale rouw, die woensdag werd aangekondigd.

8.35 uur: Ouders brengen laatste groet
In het funerarium van Sion brengen de ouders een laatste groet aan hun overleden kinderen. Ook moeten de kinderen nog formeel geïdentificeerd worden.

7:52 uur: Jacques Rogge biedt medeleven aan
Het Internationaal Olympisch Comité is "verbijsterd" door het dramatische ongeluk, zo zegt voorzitter Jacques Rogge in de Zwitserse krant Le Matin. Het Belgische hoofd van het Olympisch Comité biedt zijn "meest oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers aan". Nog geciteerd door Le Matin zei de Belgische gedelegeerd bestuurder van de groep Nestlé, Paul Bulcke, het nieuws "met grote consternatie" te hebben vernomen. "Als in Zwitserland levende Belg treft dit drama mij bijzonder, zeker omdat het kinderen betreft."

0:05 uur: Gewonden geïdentificeerd
Alle gewonde kinderen zijn geïdentificeerd. Zeven zijn afkomstig van de Lommelse basisschool 't Stekske, zeventien van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee.

Eddy Eerdekens / Trui Engels / Simon Demeulemeester / Kevin Van Der Auwera

21:17: Alle slachtoffers zijn geïdentificeerdAlle slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre zijn geïdentificeerd. Dat meldt de Zwitserse politie. Bij het ongeval kwamen 28 mensen om het leven, van wie 22 kinderen, en raakten 24 anderen gewond. Acht Belgische kinderen wier toestand het toeliet, zijn met hun familie op de terugweg naar België. De oorzaak van het ongeval blijft voorlopig onduidelijk. Volgens politiecommandant Christian Varone zal het onderzoek nog weken in beslag nemen. 21.12 uur: Familieleden leggen bloemen neer in de tunnel In de tunnel zijn door familieleden van de slachtoffers bloemen neergelegd op de plaats van het ongeluk. 21.04 uur 'Verpletterd en oneindig bedroefd' We leven mee met de kinderen die nog vechten voor hun leven, de ouders en de nabestaanden, zei de Limburgse bisschop Patrick Hoogmartens die het tijdens de gebedswake had over een tijd waarin we allemaal verpletterd en oneindig bedroefd zijn.20.54 uur Mensen overmand door verdriet in LommelBij het aansteken van de kaarsen buiten speelden zich hartverscheurende taferelen af, want vele mensen werden overmand door verdriet en barstten in tranen uit. 20.39 uur: 2500 mensen wonen gebedswake bij in LommelVolgens een schatting van de politie in Lommel hebben 2.500 mensen de gebedswake in en rond de Sint-Jozefkerk langs de stedelijke basisschool 't Stekske bijgewoond. De mis werd voorgegaan door bisschop Patrick Hoogmartens van het bisdom Hasselt. De pauselijke nuntius, monseigneur Giacinto Berloco, was aanwezig en uiteraard de pastoor, Marcel Bussels. 19.42 uur Niet het eerste ongeval in dit deel van de tunnelNog tijdens de persconferentie wordt duidelijk dat er al verscheidene ongevallen gebeurd zijn op de plaats waar 22 Belgische kinderen en 6 volwassenen het leven lieten.19.39 uur Bus raakte enkel rechterwand Tijdens een perconferentie op de plaats van het ongeval in de tunnel zegt een politiewoordvoerder dat de bus op geen enkel moment met de linkerwand in aanraking is geweest, zo berichten Zwitserse media. De bus botste tegen de rechterwand, schuurde verder en kwam zo in de uitsparing terecht waar ze frontaal op een muur botste.18.59 uur: Wite ballonnen in carnavalstoet Aalst Als uiting van medeleven met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland zullen tijdens de carnavalstoet van Aarschot witte lintjes hangen aan alle carnavalwagens. Om 16 uur zullen de deelnemers aan de stoet witte ballonnen oplaten. Op dat ogenblik zal de sirene aan de Sint-Rochustoren één minuut stilte aankondigen ter nagedachtenis van alle slachtoffers. 18.43 uur: Politie verwacht 3.000 mensen op wake in Lommel De lokale politie van Lommel verwacht minstens 3.000 mensen op de gebedswake aan de Sint-Jozefkerk langs de basisschool 't Stekske. Buiten bij het groot scherm staan 400 stoelen klaar en binnen in de kerk is er plaats voor 350 genodigden. Er is in de kerk plaats voorzien voor een 50-tal personeelsleden en leerlingen van de school. 18.39 uur: Lieten verontwaardigd over foto's kinderen Vlaams minister van Media Ingrid Lieten is verontwaardigd over de foto's van slachtoffers van het busongeval die verschillende kranten hebben gepubliceerd. Dat zegt ze op haar Facebookpagina. De minister vraagt zich af of de redacties toestemming hebben gevraagd aan de ouders om de foto 's van de kinderen te publiceren. 18.22 uur: Bussen leggen motor stilDe vier Belgische openbaarvervoermaatschappijen NMBS, De Lijn, MIVB en TEC sluiten zich vrijdag aan bij de dag van nationale rouw voor het busongeval in Zwitserland. Om 11 uur houden ze een minuut stilte.17.22 uur: Ouders overleden kinderen eerst gerepatrieerdVolgens eerste schepen van Lommel Kris Verduyckt worden de ouders van de overleden kinderen donderdagavond al terug in België verwacht. Dat vertelde Verduyckt aan de school 't Stekske in Lommel. "De ouders komen donderdagavond samen terug met hetzelfde vliegtuig. De lichamen van de dodelijke slachtoffers worden pas vrijdag overgevlogen", aldus Verduyckt. Het is ook niet duidelijk hoe de uitvaartplechtigheden praktisch zullen verlopen, want Lommel telt maar drie funeraria. En de kerk in Lommel-Kolonie is klein. "Het is een voordeel dat de burgemeester en twee leerkrachten van 't Stekske in Zwitserland zijn, want die hebben dat al wat met de ouders kunnen bespreken. Uiteraard moeten die regelingen nog allemaal getroffen worden en respecteren we de wensen van de ouders", voegde schepen Verduyckt eraan toe. 16.20 uur: Autopsie wijst niet op gezondheidsproblemen chauffeur De buschaufeurs hadden niet gedronken en er was ook geen technisch mankement aan de bus. Uit de autopsie is ook gebleken dat er geen gezondheidsprobelemen waren die een verklaring kunnen bieden voor het ongeval. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek in Zwitserland over het busongeluk. Dat heeft Tom Coremans, zaakvoerder van Toptours, gezegd tijdens een persconferentie. Ook van vermoeidheid bij de chauffeurs kan volgens Coremans geen sprake zijn. Op het moment van het ongeval waren ze nog maar één uur aan het rijden en ze waren de avond tevoren in Saint-Luc gearriveerd. Het is overigens nog steeds niet duidelijk wie van beide chauffeurs aan het stuur zat van de autobus. Beide hadden wel grote ervaring met het besturen van een autobus. 16.01 Hotel in Lommel volzet met buitenlandse perslui Alvast één hotel in Lommel doet het goed door de aanwezigheid van buitenlandse media. "Ik had het liever voor een andere gelegenheid gezien", zegt conciërge Benny van het Corbie Hotel, tegenover het stadhuis in Lommel. De 33 kamers zijn al twee dagen volzet. "Er zitten hier momenteel Nederlanders, Duitsers, Engelsen, Fransen en Zwitsers van vooral buitenlandse media. Die boeken nacht per nacht en niet voor een langere periode. Normaal krijgen we vooral zakenmensen over de vloer. Het drama heeft wel een enorme impact op Lommel. Het Lommel van twee dagen geleden was heel anders. Het lijkt alsof er iets ingeslagen is. Het geeft een heel raar gevoel", aldus de conciërge van het Corbie Hotel. 15.51 uur: Alle kerken luiden vrijdag om 11.01 uur rouwklokken Alle kapellen, kerken en kathedralen van België kondigen aan vrijdag om 11.01 uur hun rouwklokken te laten luiden. Dat gebeurt naar aanleiding van de dag van nationale rouw. Dat heeft de Bisschoppenconferentie van België beslist. Vrijdag wordt een dag van nationale rouw. Om 11 uur wordt in heel het land een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de busramp in het Zwitserse Sierre. De Belgische bisschoppen vragen dat na de minuut stilte, om 11.01 uur, gedurende enkele minuten de rouwklokken worden geluid in alle kathedralen, kerken en kapellen. 15.47 uur: Liga van Belgische imams geeft uitdrukking aan verdrietOok de Liga van Belgische imams wil uitdrukking geven aan haar verdriet over het ongeval in Sierre. "Het is moeilijk om voor een drama van deze omvang de juiste woorden te vinden voor emoties en gevoelens. Dit is voor ons een moment van bezinning en respect." 15.20 uur: De Vlaamse regering steunt de getroffen scholenVlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) stelt de Vlaamse regering voor extra ondersteuning te geven aan de getroffen scholen in Heverlee en Lommel. Zo komt er onder meer tot het eind van het schooljaar een fulltime psycholoog om de leerkrachten en leerlingen bij te staan. 14.54 uur: Nieuwe persconferentie in de tunnelDe autoriteiten van het Zwitserse kanton Wallis geven om 17.30 uur een persconferentie in de tunnel waar het ongeluk plaatsvond. Ze gaan naar verwachting in op de omstandigheden en mogelijke oorzaken van het ongeval.14.51 uur: brandweer houdt minuut stilteDe Koninklijke Belgische Brandweerfederatie gaat alle brandweerkorpsen in het land oproepen om vrijdag rond 11 uur een minuut stilte te houden. Zo willen de brandweermannen de slachtoffers van het dramatische busongeval in Zwitserland hulde brengen. 14.26 uur Lichamen pas morgen gerepatrieerdDe eerste stoffelijke resten van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in Zwitserland worden pas morgen gerepatrieerd. Dat laat het kabinet van de eerste minister weten. De vlucht vanuit Genève voor de ouders van de slachtoffers staat wel nog altijd op het programma. 13.55 uur: De Europese Commissie wil veiligheidslessen trekken uit het dodelijke busongeval "Als er lessen te trekken vallen, zullen we dat doen", verklaarde de woordvoerster van de Commissie. Wel moeten eerst de oorzaken van de ramp vastgesteld worden13.29 Di Rupo en Peeters roepen media op tot terughoudendheidVlaams minister-president Kris Peeters en premier Elio Di Rupo roepen de binnen- en buitenlandse pers "met aandrang" op de privésfeer van families, nabestaanden en slachtoffers van het busongeval in Zwitserland maximaal te respecteren. Ze lanceren die oproep in een gezamenlijke mededeling. Beide regeringsleiders hadden in Sion een informeel gesprek met verschillende betrokken familieleden en nabestaanden van de slachtoffers, die uitdrukkelijk vroegen dat hun privacy zou gerespecteerd worden door de pers. Het gaat concreet over onder andere de komende repatriëring van de slachtoffers en de omgeving van de Sint-Lambertusschool in Heverlee en de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel. 13.05 uur Vrijdag wordt dag van nationale rouw Vrijdag wordt een dag van nationale rouw. Om 11.00 uur wordt in het hele land een minuut stilte gehouden, zo heeft premier Di Rupo meegedeeld13.01 uur: Paus spreekt medeleven uit Staatssecretaris Tarcisio Bertone heeft namens paus Benedictus XVI een rouwtelegram gestuurd naar aartsbisschop André-Joseph Léonard, waarin de paus zijn medeleven uitspreekt met de getroffen families van het busongeval in Zwitserland.12.48 uur De ouders bezoeken de plaats van het dramaDe familieleden van de slachtoffers volgden elkaar op om de plaats van het dramatische busongeval in Zwitserland te bezoeken, waar dinsdagavond 28 mensen, van wie 22 kinderen, om het leven kwamen. "Op vraag van de families worden de hele dag door bezoeken aan de tunnel georganiseerd", verduidelijkte een woordvoerder van de Zwitserse politie. De familieleden verlieten hun hotel met bloemen in de handen. De ouders worden de hele tijd begeleid door politieagenten12.29 uur: De kinderen in ziekenhuis Sion maken het goedVeertien kinderen die gewond raakten bij het zware ongeval met een Belgische bus in Sierre en die verpleging krijgen in het ziekenhuis van het Zwitserse Sion, maken het naar omstandigheden goed. De meesten hebben beenbreuken. Geen van hen verkeert in levensgevaar.12.20 uur: Slachtofferhulp voor leerlingen LommelVertegenwoordigers van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de dienst dringende sociale interventie van het Rode Kruis-Vlaanderen en de diensten slachtofferhulp en slachtofferbejegening zijn sinds donderdagochtend in de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel om de leerlingen die naar de lessen komen en hun ouders op te vangen. 12.14 uur: 10.000 steunbetuigingen in Lommel De twee rouwregisters op de websites van de stad Lommel en de school 't Stekske in Lommel-Kolonie tellen al bijna 10.000 steunbetuigingen aan de slachtoffers en hun nabestaanden. 11.50 uur Ouders identificeren de lichamen van hun kinderenDat gebeurt in drie stappen: eerst krijgen ze persoonlijke spullen te zien, dan foto's en in de laatste fase krijgen ze het stoffelijk overschot te zien. Op ieder ogenblik kunnen de ouders in een van de drie stappen stoppen.11.38 uur: Kind buiten levensgevaarEen in het ziekenhuis van Bern opgenomen kind dat bij het zware ongeval met een Belgische bus gewond raakte, is buiten levensgevaar. De toestand van drie in het universitair ziekenhuis van Lausanne (CHUV) opgenomen kinderen blijft daarentegen zorgwekkend. 11.36 uur: Lommel bevestigt verschrikkelijke balans Het dodental na het busdrama in Zwitserland blijft voor de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel op 15 kinderen en twee volwassenen. Dat heeft eerste schepen Kris Verduyckt van Lommel gezegd. "Het zijn harde cijfers, die nu werkelijkheid zijn geworden."11.19 uur: Gewonde kinderen mogen ziekenhuis verlatenIn de loop van vandaag zouden nog enkele gewonde Belgische kinderen het ziekenhuis mogen verlaten. Zes kinderen konden woensdagavond reeds het ziekenhuis van Wallis verlaten. Zij hadden enkel lichte verwondingen opgelopen.11.07 uur: Senaat brengt hulde aan de slachtoffersNet als in de Kamer heeft ook de Senaat beslist de mondelinge vragen te schrappen voor de plenaire zitting. Wel is er om 15.00 uur een eerbetoon aan de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. 11.09 uur: Veel klachten over opdringerige internationale persDe Leuvense politie heeft al heel wat klachten gekregen over de opdringerige internationale pers in de omgeving van de Sint-Lambertusschool in Heverlee. Als de situatie niet betert, worden er volgens politiewoordvoerder Marc Vranckx bijkomende maatregelen genomen om de media op afstand te houden. 10.50 uur Repatriëring lichamen gebeurt niet vandaag De repatriëring van de dodelijke slachtoffers van het busongeval in het Zwitserse Sierre gebeurt zeker niet vandaag. Alle betrokken diensten hopen alle formaliteiten tijdig rond te krijgen, zodat er mogelijk vrijdag een eerste vlucht met stoffelijke resten naar België kan vertrekken.10.37 uur: Eerste familieleden in mortuarium De eerste familieleden van bij het zware busongeval gedode Belgische kinderen al hun dierbaren kunnen zien. 10.36 uur: Politie onderzoekt of de buschauffeur gezondheidsproblemen had Volgens de kantonspolitie loopt het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval "in alle richtingen verder". Een lijkschouwing op de busbestuurder moet duidelijk maken of hij op het ogenblik van het ongeluk al dan niet gezondheidsproblemen had.10.35 uur: Buschauffeur kende traject goedDe bestuurder van de Belgische bus kende het traject van het dramatische busongeval van dinsdagavond goed. Dat heeft burgemeester Simon Epiney van het Zwitserse dorp Anniviers gezegd. 9.30 uur: Kernkabinet bijeen De regering beslist over de mogelijkheden voor de repatriëring van de slachtoffers. Verschillende gewonden zouden via militair transport kunnen worden vervoerd, ofwel "van zodra dat mogelijk is" met een speciaal vliegtuig dat door de verzekeraars wordt gecharterd. De regering moet zich ook buigen over de modaliteiten van de dag van nationale rouw, die woensdag werd aangekondigd. 8.35 uur: Ouders brengen laatste groet In het funerarium van Sion brengen de ouders een laatste groet aan hun overleden kinderen. Ook moeten de kinderen nog formeel geïdentificeerd worden. 7:52 uur: Jacques Rogge biedt medeleven aan Het Internationaal Olympisch Comité is "verbijsterd" door het dramatische ongeluk, zo zegt voorzitter Jacques Rogge in de Zwitserse krant Le Matin. Het Belgische hoofd van het Olympisch Comité biedt zijn "meest oprechte medeleven aan de families van de slachtoffers aan". Nog geciteerd door Le Matin zei de Belgische gedelegeerd bestuurder van de groep Nestlé, Paul Bulcke, het nieuws "met grote consternatie" te hebben vernomen. "Als in Zwitserland levende Belg treft dit drama mij bijzonder, zeker omdat het kinderen betreft." 0:05 uur: Gewonden geïdentificeerd Alle gewonde kinderen zijn geïdentificeerd. Zeven zijn afkomstig van de Lommelse basisschool 't Stekske, zeventien van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee. Eddy Eerdekens / Trui Engels / Simon Demeulemeester / Kevin Van Der Auwera