Woensdagavond raakten tussen de 200 à 300 winkeliers slaags met de vele drugsdealers die de sfeer in de winkelbuurt verzieken. De handelaars willen nu met een burgerwacht hun eigendommen beschermen. NicoVolckeryck van de zelfstandigenorganisatie Unizo Antwerpen begrijpt hun reactie: 'Het is nu al meer dan een jaar dat we de problemen met dronkaards, dealers en junks bij het stadsbestuur aankaarten. Het signaal van de winkeliers gisteravond is duidelijk: het is genoeg geweest.'

Toch ziet Unizo Antwerpen een burgerwacht niet meteen praktisch haalbaar. Meer heil wordt verwacht van een Buurt Informatie Netwerk (BIN), waarbij politie en winkeliers nauw samenwerken. Wie iets opmerkt, kan naar een centraal nummer bellen waarna alle winkeliers gewaarschuwd worden. Eenzelfde initiatief bestaat al rond het Sint-Jansplein, niet veel verderop. 'De politie moet dan wel snel genoeg ingrijpen natuurlijk', voegt Volckeryck toe. Unizo is van plan het voorstel aan het stadsbestuur en aan de politie voor te leggen.

De Antwerpse politie van haar kant ontkent dat er niets gedaan wordt aan de drugsoverlast in de buurt. 'De winkeliers moeten bij problemen de politie bellen in plaats van het recht in eigen handen te nemen', aldus Veerle De Vries, woordvoerster van Antwerpse politie in de Gazet van Antwerpen.

Het Vlaams Belang is alvast gewonnen voor het idee van een burgerwacht. 'De politie wordt blijkbaar niet aangestuurd om in deze buurt op te treden tegen vormen van overlast', klinkt het. (Belga/IP)

Woensdagavond raakten tussen de 200 à 300 winkeliers slaags met de vele drugsdealers die de sfeer in de winkelbuurt verzieken. De handelaars willen nu met een burgerwacht hun eigendommen beschermen. NicoVolckeryck van de zelfstandigenorganisatie Unizo Antwerpen begrijpt hun reactie: 'Het is nu al meer dan een jaar dat we de problemen met dronkaards, dealers en junks bij het stadsbestuur aankaarten. Het signaal van de winkeliers gisteravond is duidelijk: het is genoeg geweest.' Toch ziet Unizo Antwerpen een burgerwacht niet meteen praktisch haalbaar. Meer heil wordt verwacht van een Buurt Informatie Netwerk (BIN), waarbij politie en winkeliers nauw samenwerken. Wie iets opmerkt, kan naar een centraal nummer bellen waarna alle winkeliers gewaarschuwd worden. Eenzelfde initiatief bestaat al rond het Sint-Jansplein, niet veel verderop. 'De politie moet dan wel snel genoeg ingrijpen natuurlijk', voegt Volckeryck toe. Unizo is van plan het voorstel aan het stadsbestuur en aan de politie voor te leggen. De Antwerpse politie van haar kant ontkent dat er niets gedaan wordt aan de drugsoverlast in de buurt. 'De winkeliers moeten bij problemen de politie bellen in plaats van het recht in eigen handen te nemen', aldus Veerle De Vries, woordvoerster van Antwerpse politie in de Gazet van Antwerpen. Het Vlaams Belang is alvast gewonnen voor het idee van een burgerwacht. 'De politie wordt blijkbaar niet aangestuurd om in deze buurt op te treden tegen vormen van overlast', klinkt het. (Belga/IP)