Met de website Rapporteurs.be hopen vrijwilligers de uitvoering van het regeerakkoord van de regering-Di Rupo op te volgen. De politiek transparanter maken voor de burger is daarbij hun uitgangspunt. Een hele opgave, wetende dat het regeerakkoord een kluif is van 180 bladzijden.

Voorzichtig positief Bij de lancering van de website werd er gerapporteerd over de eerste zestig beloftes uit het regeerakkoord. Balans: vijf gerealiseerd, vijf in gevaar en eentje niet gerealiseerd. Kan dat niet beter? "Het staal van zestig beloftes is niet representatief voor het hele regeerakkoord", waarschuwt Bruno Dirkx, een van de vrijwilligers. "Voor de vijf die in gevaar is, ziet het er wel niet goed uit."

Bovendien zijn er nog 35 beloftes in behandeling, een groot en belangrijk pakket. "Voor dat deel is er een positieve trend", zegt Dirkx voorzichtig. Hij waarschuwt wel dat het resultaat voor die 35 niet te onderschatten valt, aangezien er enkele belangrijke maatregelen tussen zitten.

Op de vraag of het burgerinitiatief tevreden is over de huidige werking van de regering-Di Rupo, volgt een korte stilte. "Ze doet het beter dan verwacht", zegt Dirkx uiteindelijk. "Het verloop van het tweede pakket van de staatshervorming blijft echter nog een groot vraagteken."

Voor en door iedereen

Rapporteurs.be is ontstaan uit een initiatief van vrienden. Momenteel zijn ze nog met een tiental, maar ze hopen binnenkort uit te breiden. Ze zetten zich in voor elke burger en zijn bereid te werken met elke burger. "Enige voorkennis is natuurlijk wel meegenomen", nuanceert Dirkx.

Ze werken louter op basis van zelf vergaarde informatie. Het Staatsblad, de media, professoren en bronnen binnen de regering helpen hen daarbij. Ze zijn ook een absolute voorstander van crowdsourcing, waarbij gewone bezoekers hun steentje kunnen bijdragen via mail of op vergaderingen.

Tegen december 2012 hopen ze het volledige regeerakkoord om te zetten in te toetsen beloftes. Ondertussen blijven ze alvast kritisch het doen en laten van Di Rupo I nagaan.

Politieke beesten

Twee van de vrijwilligers van Rapporteurs.be waren eveneens drijvende krachten achter een ander initiatief: Informateurs.be. Ken Lambeets en Eric Laureys vormden daarvoor een team met Jurgen D'Ours. Tijdens de regeringscrisis van vorig jaar nodigden ze regelmatig politici uit voor een etentje en een informeel gesprek. Achteraf schreven zij een verslag van het gesprek - een 'informateursnota' - die iedereen vrij kon raadplegen. (GM)

Met de website Rapporteurs.be hopen vrijwilligers de uitvoering van het regeerakkoord van de regering-Di Rupo op te volgen. De politiek transparanter maken voor de burger is daarbij hun uitgangspunt. Een hele opgave, wetende dat het regeerakkoord een kluif is van 180 bladzijden. Voorzichtig positief Bij de lancering van de website werd er gerapporteerd over de eerste zestig beloftes uit het regeerakkoord. Balans: vijf gerealiseerd, vijf in gevaar en eentje niet gerealiseerd. Kan dat niet beter? "Het staal van zestig beloftes is niet representatief voor het hele regeerakkoord", waarschuwt Bruno Dirkx, een van de vrijwilligers. "Voor de vijf die in gevaar is, ziet het er wel niet goed uit." Bovendien zijn er nog 35 beloftes in behandeling, een groot en belangrijk pakket. "Voor dat deel is er een positieve trend", zegt Dirkx voorzichtig. Hij waarschuwt wel dat het resultaat voor die 35 niet te onderschatten valt, aangezien er enkele belangrijke maatregelen tussen zitten. Op de vraag of het burgerinitiatief tevreden is over de huidige werking van de regering-Di Rupo, volgt een korte stilte. "Ze doet het beter dan verwacht", zegt Dirkx uiteindelijk. "Het verloop van het tweede pakket van de staatshervorming blijft echter nog een groot vraagteken." Voor en door iedereen Rapporteurs.be is ontstaan uit een initiatief van vrienden. Momenteel zijn ze nog met een tiental, maar ze hopen binnenkort uit te breiden. Ze zetten zich in voor elke burger en zijn bereid te werken met elke burger. "Enige voorkennis is natuurlijk wel meegenomen", nuanceert Dirkx. Ze werken louter op basis van zelf vergaarde informatie. Het Staatsblad, de media, professoren en bronnen binnen de regering helpen hen daarbij. Ze zijn ook een absolute voorstander van crowdsourcing, waarbij gewone bezoekers hun steentje kunnen bijdragen via mail of op vergaderingen. Tegen december 2012 hopen ze het volledige regeerakkoord om te zetten in te toetsen beloftes. Ondertussen blijven ze alvast kritisch het doen en laten van Di Rupo I nagaan.Politieke beestenTwee van de vrijwilligers van Rapporteurs.be waren eveneens drijvende krachten achter een ander initiatief: Informateurs.be. Ken Lambeets en Eric Laureys vormden daarvoor een team met Jurgen D'Ours. Tijdens de regeringscrisis van vorig jaar nodigden ze regelmatig politici uit voor een etentje en een informeel gesprek. Achteraf schreven zij een verslag van het gesprek - een 'informateursnota' - die iedereen vrij kon raadplegen. (GM)