De burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) en OCMW-voorzitter Dirk De fauw willen volop hun verantwoordelijkheid nemen rond de vluchtelingenproblematiek, maar over de komst van nieuwe asielzoekers zijn nze toch niet helemaal gerust . Dat blijkt zondag uit een reactie op de beslissing van de ministerraad om 300 asielzoekers in Zeebrugge onder te brengen.

"Het stadsbestuur is zich ten volle bewust van de noodzaak om mensen op te vangen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Het bestuur wil daarin zijn volle verantwoordelijkheid dragen en zal dat ook doen", luidt het. Dat bewees Brugge ook al door de uitbreiding van de opvangcapacitiet van 13 naar 62 plaatsen, en in de Patio vangt het Rode Kruis ook al 60 asielzoekers op.

Bezorgd over Zeebrugge

Maar zondag raakte bekend dat ook in Zeebrugge asielzoekers opgevangen moeten worden. Brugge betreurt dat het stadsbestuur helemaal niet betrokken werd in de zoektocht naar de bijkomende opvangmogelijkheden, en Brugge is bovendien bezorgd over de opvang in Zeebrugge.

"De federale overheid heeft deze opvangmogelijkheden gevonden op de gronden van de kazerne Knapen in Zeebrugge, maar de bestaande gebouwen op de site zijn volledig ongeschikt voor de opvang van asielzoekers. Daardoor zal moeten gewerkt worden met modulaire units", verduidelijkt Landuyt.

Mensensmokkelaars

De burgemeester en OCMW-voorzitter zijn ook ongerust over het mogelijk aantrekken van mensensmokkelaars. "Het onderbrengen van de asielzoekers in de onmiddellijke nabijheid van de terminals van de haven van Brugge is gevaarlijk. Asielzoekers kunnen er in de handen vallen van malafide mensensmokkelaars die hen voor grof geld een overtocht naar Groot-Brittannië garanderen."

Francken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde kribbig op de kritiek van de burgemeesters uit de kuststreek. Volgens Francken lijdt het geen twijfel dat de kazernes gebruikt moeten worden voor de opvang van asielzoekers. "De kazernes staan nu eenmaal waar ze staan", zei Francken zondagmiddag in het VRT-journaal. Er staan er nu eenmaal vrij veel aan de kust, zo blijkt.

Vande Lanotte

De burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte (sp.a), heeft zondagmiddag al laten weten dat de kuststad Oostende een honderdtal extra vluchtelingen opvangt. "Dat aantal ligt in verhouding en is aanvaardbaar", aldus de burgemeester. De vluchtelingen zullen of door Fedasil of door een ngo opgevangen worden in individuele woningen die gehuurd zullen worden. Volgens Vande Lanotte is het aantal vluchtelingen in verhouding met het aantal inwoners van zijn stad. "We zitten boven het Vlaams gemiddelde, maar het voorstel is proportioneel en aanvaardbaar. We willen de opvang in de beste omstandigheden laten verlopen."

(Belga/BO)

De burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (sp.a) en OCMW-voorzitter Dirk De fauw willen volop hun verantwoordelijkheid nemen rond de vluchtelingenproblematiek, maar over de komst van nieuwe asielzoekers zijn nze toch niet helemaal gerust . Dat blijkt zondag uit een reactie op de beslissing van de ministerraad om 300 asielzoekers in Zeebrugge onder te brengen. "Het stadsbestuur is zich ten volle bewust van de noodzaak om mensen op te vangen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Het bestuur wil daarin zijn volle verantwoordelijkheid dragen en zal dat ook doen", luidt het. Dat bewees Brugge ook al door de uitbreiding van de opvangcapacitiet van 13 naar 62 plaatsen, en in de Patio vangt het Rode Kruis ook al 60 asielzoekers op. Maar zondag raakte bekend dat ook in Zeebrugge asielzoekers opgevangen moeten worden. Brugge betreurt dat het stadsbestuur helemaal niet betrokken werd in de zoektocht naar de bijkomende opvangmogelijkheden, en Brugge is bovendien bezorgd over de opvang in Zeebrugge. "De federale overheid heeft deze opvangmogelijkheden gevonden op de gronden van de kazerne Knapen in Zeebrugge, maar de bestaande gebouwen op de site zijn volledig ongeschikt voor de opvang van asielzoekers. Daardoor zal moeten gewerkt worden met modulaire units", verduidelijkt Landuyt.De burgemeester en OCMW-voorzitter zijn ook ongerust over het mogelijk aantrekken van mensensmokkelaars. "Het onderbrengen van de asielzoekers in de onmiddellijke nabijheid van de terminals van de haven van Brugge is gevaarlijk. Asielzoekers kunnen er in de handen vallen van malafide mensensmokkelaars die hen voor grof geld een overtocht naar Groot-Brittannië garanderen." Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde kribbig op de kritiek van de burgemeesters uit de kuststreek. Volgens Francken lijdt het geen twijfel dat de kazernes gebruikt moeten worden voor de opvang van asielzoekers. "De kazernes staan nu eenmaal waar ze staan", zei Francken zondagmiddag in het VRT-journaal. Er staan er nu eenmaal vrij veel aan de kust, zo blijkt.De burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte (sp.a), heeft zondagmiddag al laten weten dat de kuststad Oostende een honderdtal extra vluchtelingen opvangt. "Dat aantal ligt in verhouding en is aanvaardbaar", aldus de burgemeester. De vluchtelingen zullen of door Fedasil of door een ngo opgevangen worden in individuele woningen die gehuurd zullen worden. Volgens Vande Lanotte is het aantal vluchtelingen in verhouding met het aantal inwoners van zijn stad. "We zitten boven het Vlaams gemiddelde, maar het voorstel is proportioneel en aanvaardbaar. We willen de opvang in de beste omstandigheden laten verlopen." (Belga/BO)