De 80 actievoerders die eind mei in Antwerpen bestuurlijk werden aangehouden na een vreedzaam verlopen betoging voor voedselveiligheid en tegen het beleid van onder meer biotechnologiereus Monsanto, moeten dan toch geen GAS-boete vrezen. Alle 80 pv's zijn immers inmiddels geseponeerd, zo vernam Antwerps gemeenteraadslid Peter Mertens (PVDA+) van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in het antwoord op een schriftelijke vraag.

De betogers waren na de protestactie - die nota bene door de politie was begeleid - even bestuurlijk aangehouden omdat de actie niet was aangevraagd en onder meer langs de voor manifestaties verboden winkelstraat Meir liep. Ze werden snel opnieuw vrijgelaten, maar mochten volgens de politie wel nog een GAS-boete verwachten.

De Antwerpse politiecodex stelt immers dat niet alleen de initiatiefnemers, maar ook de gewone deelnemers van verboden en/of niet-aangevraagde protestacties een GAS-boete riskeren.

PVDA: 'Recht op vrije meningsuiting gefnuikt'

Het verhaal zorgde in de weken na de feiten voor heel wat beroering, tot in de Antwerpse gemeenteraad toe. Nu worden de pv's dus alsnog geseponeerd, aldus Mertens. "Het is duidelijk dat deze GAS-boetes niet werden gebruikt om overlast tegen te gaan, maar wel om het recht op vrije meningsuiting en betoging te fnuiken", vindt hij.

"Meer dan ooit moet heel het GAS-boete-systeem in vraag gesteld worden, want het is duidelijk dat het willekeur in zich draagt en de rechten van verdediging schendt."

Niet-aangevraagde betoging

Antwerps burgemeester De Wever (N-VA) doet de argumentatie van gemeenteraadslid Mertens (PVDA+) over het seponeren van de pv's af als onzin. De Wever laat via zijn woordvoerder echter weten dat de pv's destijds werden opgesteld omdat het om een "niet-aangevraagde betoging op een verboden traject" ging. "Er is vanaf dag één gezegd dat er nog een oordeel van de sanctionerend ambtenaar zou volgen", aldus nog De Wever.

Heel wat actievoerders waren verbaasd over hun arrestatie, na een betoging tegen biotechnologiereus Monsanto, omdat de actie erg rustig verlopen was en de politie hen zelfs op hun pad had begeleid.

"Het is niet omdat een illegale betoging door de politie wordt begeleid, dat ze ineens legaal wordt", stelt De Wever. (Belga/AVE)

De 80 actievoerders die eind mei in Antwerpen bestuurlijk werden aangehouden na een vreedzaam verlopen betoging voor voedselveiligheid en tegen het beleid van onder meer biotechnologiereus Monsanto, moeten dan toch geen GAS-boete vrezen. Alle 80 pv's zijn immers inmiddels geseponeerd, zo vernam Antwerps gemeenteraadslid Peter Mertens (PVDA+) van burgemeester Bart De Wever (N-VA) in het antwoord op een schriftelijke vraag. De betogers waren na de protestactie - die nota bene door de politie was begeleid - even bestuurlijk aangehouden omdat de actie niet was aangevraagd en onder meer langs de voor manifestaties verboden winkelstraat Meir liep. Ze werden snel opnieuw vrijgelaten, maar mochten volgens de politie wel nog een GAS-boete verwachten. De Antwerpse politiecodex stelt immers dat niet alleen de initiatiefnemers, maar ook de gewone deelnemers van verboden en/of niet-aangevraagde protestacties een GAS-boete riskeren. Het verhaal zorgde in de weken na de feiten voor heel wat beroering, tot in de Antwerpse gemeenteraad toe. Nu worden de pv's dus alsnog geseponeerd, aldus Mertens. "Het is duidelijk dat deze GAS-boetes niet werden gebruikt om overlast tegen te gaan, maar wel om het recht op vrije meningsuiting en betoging te fnuiken", vindt hij. "Meer dan ooit moet heel het GAS-boete-systeem in vraag gesteld worden, want het is duidelijk dat het willekeur in zich draagt en de rechten van verdediging schendt."Antwerps burgemeester De Wever (N-VA) doet de argumentatie van gemeenteraadslid Mertens (PVDA+) over het seponeren van de pv's af als onzin. De Wever laat via zijn woordvoerder echter weten dat de pv's destijds werden opgesteld omdat het om een "niet-aangevraagde betoging op een verboden traject" ging. "Er is vanaf dag één gezegd dat er nog een oordeel van de sanctionerend ambtenaar zou volgen", aldus nog De Wever. Heel wat actievoerders waren verbaasd over hun arrestatie, na een betoging tegen biotechnologiereus Monsanto, omdat de actie erg rustig verlopen was en de politie hen zelfs op hun pad had begeleid. "Het is niet omdat een illegale betoging door de politie wordt begeleid, dat ze ineens legaal wordt", stelt De Wever. (Belga/AVE)