Burgemeester Aalst scherp voor justitie tijdens herdenking Bende van Nijvel

09/11/17 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:53

Bron: Belga

De Aalstse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) heeft tijdens de herdenking van de overval van de Bende Van Nijvel in Aalst, scherpe kritiek geuit op het gerecht. Dat ging 'jarenlang verkeerd om met slachtoffers', vindt D'Haese.

Het is donderdag precies 32 jaar geleden dat 8 mensen het slachtoffer werden van de Bende-overval op de Delhaize in Aalst. 'Vandaag staan we hier met hernieuwde hoop, na een reeks van recente onthullingen over de Bende in het algemeen en de 'zogenaamde Reus' in het bijzonder', sprak D'Haese.

Maar veel vragen blijven onbeantwoord, vindt hij. 'Wie liegt? Wij spreekt de waarheid? Wie zijn de mannen achter de robotfoto's? Waarom precies is het dossier destijds overgeheveld naar Charleroi om er finaal begraven te worden? Wie gaf daartoe de opdracht?'

'We zitten in een soort strafrechtelijke rollercoaster. Godzijdank blijven slachtoffers, nabestaanden, getuigen en zelfs een beperkt aantal goedmenende politici de druk op de ketel houden. Het is wrang te moeten vaststellen dat enkel volgehouden persaandacht ertoe leidt dat nabestaanden de aandacht krijgen die ze verdienen.'

Op de plechtigheid sprak minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn steun uit voor de slachtoffers en nabestaanden, in aanwezigheid van de procureurs-generaal van Bergen en Luik, waar het onderzoek wordt geleid.

'Het is de eerste keer dat wij hier een procureur-generaal uit het andere landsdeel zien', aldus D'Haese. 'Er zijn er vandaag zelfs twee. Het siert u dat u er letterlijk en figuurlijk tijd voor maakt. Mogen we u een engagement vragen dat veel verder reikt dan de actualiteitswaan van de dag?', vroeg D'Haese.

Onze partners