"De paspoorten waarmee de leden van de koninklijke familie incognito konden rondreizen zijn geen vervalsingen", zegt gewezen minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens (CD&V).

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken levert nooit vals paspoorten af", zegt Eyskens aan Belga. "Wat wel gebeurt in uitzonderlijke omstandigheden is het tijdelijk toekennen van een incognito paspoort ten einde de privacy van de betrokken persoon te beschermen. Maar dit heeft niets te maken met vervalsingen. Het authentieke paspoort blijft bestaan als enig geldig document."

Privéreizen

Eerder had Eyskens aan het vtm-programma Royalty het bestaan van de paspoorten bevestigd. "Dat zijn geen echte paspoorten, natuurlijk. Dat is gewoon, ja eigenlijk toch wel een vervalsing, objectief gezien, maar het is natuurlijk ook een beetje infantiel", zei de minister.

Het klopt dat leden van de koninklijke familie paspoorten hebben met schuilnamen. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken. Volgens de FOD gaat het niet om valse paspoorten, maar om "authentieke paspoorten waarin een schuilnaam wordt gebruikt". "De gebruikers er van plegen geen bedrog", luidt het.

De paspoorten met een schuilnaam zijn bedoeld voor de bescherming van de "privacy en veiligheid" van de koninklijke familie. Ze worden ook alleen gebruikt voor privéreizen en niet voor dienstreizen, onderstreept Buitenlandse Zaken.

Praktijk bestaat al 100 jaar

De dienst zegt ook dat het voor elk gebruik van een paspoort met een schuilnaam over "een gedetailleerd en gedocumenteerd dossier" beschikt. Buitenlandse Zaken voegt er nog aan toe dat de praktijk stamt uit de tijd van Leopold II en al meer dan 100 jaar "regelmatig wordt toegepast". Huidig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders "is nooit van deze praktijk op de hoogte gebracht".(Belga/AVE)

"De paspoorten waarmee de leden van de koninklijke familie incognito konden rondreizen zijn geen vervalsingen", zegt gewezen minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens (CD&V)."Het ministerie van Buitenlandse Zaken levert nooit vals paspoorten af", zegt Eyskens aan Belga. "Wat wel gebeurt in uitzonderlijke omstandigheden is het tijdelijk toekennen van een incognito paspoort ten einde de privacy van de betrokken persoon te beschermen. Maar dit heeft niets te maken met vervalsingen. Het authentieke paspoort blijft bestaan als enig geldig document." Eerder had Eyskens aan het vtm-programma Royalty het bestaan van de paspoorten bevestigd. "Dat zijn geen echte paspoorten, natuurlijk. Dat is gewoon, ja eigenlijk toch wel een vervalsing, objectief gezien, maar het is natuurlijk ook een beetje infantiel", zei de minister. Het klopt dat leden van de koninklijke familie paspoorten hebben met schuilnamen. Dat bevestigt de FOD Buitenlandse Zaken. Volgens de FOD gaat het niet om valse paspoorten, maar om "authentieke paspoorten waarin een schuilnaam wordt gebruikt". "De gebruikers er van plegen geen bedrog", luidt het. De paspoorten met een schuilnaam zijn bedoeld voor de bescherming van de "privacy en veiligheid" van de koninklijke familie. Ze worden ook alleen gebruikt voor privéreizen en niet voor dienstreizen, onderstreept Buitenlandse Zaken. De dienst zegt ook dat het voor elk gebruik van een paspoort met een schuilnaam over "een gedetailleerd en gedocumenteerd dossier" beschikt. Buitenlandse Zaken voegt er nog aan toe dat de praktijk stamt uit de tijd van Leopold II en al meer dan 100 jaar "regelmatig wordt toegepast". Huidig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders "is nooit van deze praktijk op de hoogte gebracht".(Belga/AVE)