Ten laatste tegen 2018 moet de loonkloof met onze buurlanden worden gedicht. Dat verklaart Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in het programma De ochtend op Radio 1. Alleen dan kunnen de Vlaamse christendemocraten akkoord gaan met een btw-verlaging op elektriciteit.

Later op de dag komen de federale overheid en de regionale regeringen samen voor nieuwe onderhandelingen over het concurrentiepact. Daarbij is de loonkloof met de buurlanden het belangrijkste struikelblok. Zelfs het precieze cijfer van die kloof staat ter discussie.

Minister-president Peeters vindt het belangrijk dat de partijen daarover zo snel mogelijk tot een consensus komen. Voor zijn eigen cijfers verlaat Peeters zich op de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, die onlangs berekende dat de loonkloof met de ons omringende landen 5,1 procent bedraagt.

Garanties

CD&V wil garanties dat de loonkloof op vijf jaar tijd wordt dichtgereden. Alleen dan kan de partij van Kris Peeters akkoord gaan met de btw-verlaging op elektriciteit, die vicepremier Didier Reynders (MR) onlangs weer ter sprake bracht.

"Wij lopen niet erg warm voor een btw-verlaging op elektriciteit", zei Peeters in De ochtend. "Maar als we die loonkloof kunnen dichtrijden in die periode, zijn we bereid om verder te spreken over die maatregel."

Compromistekst

De minister-president hoopt nog voor het einde van het jaar een akkoord te kunnen bereiken over het concurrentiepact. Volgens de krant Le Soir zou premier Elio Di Rupo (PS) daarover een compromistekst voorleggen op het overleg. Peeters verklaarde daarover dat hij tot dusver geen concrete teksten had ontvangen van de premier.

"Ik denk ook dat we realistisch moeten zijn", aldus Peeter op de radio. "Als we vanmiddag tot een akkoord kunnen komen, is dat des te beter. Maar januari is ook nog goed voor ons. Ik kan alleen zeggen dat ik geen teksten van de premier heb ontvangen. Want anders zouden we die in de Vlaamse regering bespreken." (YD)

Ten laatste tegen 2018 moet de loonkloof met onze buurlanden worden gedicht. Dat verklaart Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in het programma De ochtend op Radio 1. Alleen dan kunnen de Vlaamse christendemocraten akkoord gaan met een btw-verlaging op elektriciteit.Later op de dag komen de federale overheid en de regionale regeringen samen voor nieuwe onderhandelingen over het concurrentiepact. Daarbij is de loonkloof met de buurlanden het belangrijkste struikelblok. Zelfs het precieze cijfer van die kloof staat ter discussie.Minister-president Peeters vindt het belangrijk dat de partijen daarover zo snel mogelijk tot een consensus komen. Voor zijn eigen cijfers verlaat Peeters zich op de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, die onlangs berekende dat de loonkloof met de ons omringende landen 5,1 procent bedraagt.GarantiesCD&V wil garanties dat de loonkloof op vijf jaar tijd wordt dichtgereden. Alleen dan kan de partij van Kris Peeters akkoord gaan met de btw-verlaging op elektriciteit, die vicepremier Didier Reynders (MR) onlangs weer ter sprake bracht."Wij lopen niet erg warm voor een btw-verlaging op elektriciteit", zei Peeters in De ochtend. "Maar als we die loonkloof kunnen dichtrijden in die periode, zijn we bereid om verder te spreken over die maatregel."CompromistekstDe minister-president hoopt nog voor het einde van het jaar een akkoord te kunnen bereiken over het concurrentiepact. Volgens de krant Le Soir zou premier Elio Di Rupo (PS) daarover een compromistekst voorleggen op het overleg. Peeters verklaarde daarover dat hij tot dusver geen concrete teksten had ontvangen van de premier."Ik denk ook dat we realistisch moeten zijn", aldus Peeter op de radio. "Als we vanmiddag tot een akkoord kunnen komen, is dat des te beter. Maar januari is ook nog goed voor ons. Ik kan alleen zeggen dat ik geen teksten van de premier heb ontvangen. Want anders zouden we die in de Vlaamse regering bespreken." (YD)