De zone 30 die sinds acht maanden van kracht is in het centrum van Brussel wordt totaal niet gerespecteerd. Volgens Touring houdt slechts één automobilist op honderd zich in de vijfhoek aan de snelheidsbeperking.

Dat schrijft La Capitale.

"Het is onmogelijk om alle anderen te verbaliseren," zegt Danny Smagghe van Touring in de krant. "Het is niet de politie die schuld treft, maar de politieke wereld die dergelijke absurde snelheidsbeperkingen lanceert".

Woordvoerder Benoît Godard van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) erkent dat sommige, eerder brede, straten niet gemaakt zijn om er 30 km/uur te rijden en dat automobilisten de neiging hebben om te versnellen wanneer de weg vrij is.

Toch kunnen we daaruit niet besluiten dat de zone 30 tot niets dient, zegt hij. Volgens Godard wacht het instituut op de beloofde evaluatie van het systeem alvorens een standpunt in te nemen.

"Er moet worden nagegaan op welke verkeersassen de zone 30 niet wordt gerespecteerd. En dan moet er gekeken worden welke maatregelen genomen kunnen worden om die snelheidsbeperking te doen naleven. Als het echt niet mogelijk blijkt om de snelheidsbeperking aan de automobilisten op te leggen, kunnen we misschien nadenken om ze optrekken naar 50 km/uur."

Schepen van Mobiliteit van de stad Brussel Christian Ceux (CDH) laat intussen weten dat er wordt onderzocht hoe fysieke hindernissen de autobestuurders kunnen aansporen om te vertragen. (Belga/KVDA)

De zone 30 die sinds acht maanden van kracht is in het centrum van Brussel wordt totaal niet gerespecteerd. Volgens Touring houdt slechts één automobilist op honderd zich in de vijfhoek aan de snelheidsbeperking. Dat schrijft La Capitale. "Het is onmogelijk om alle anderen te verbaliseren," zegt Danny Smagghe van Touring in de krant. "Het is niet de politie die schuld treft, maar de politieke wereld die dergelijke absurde snelheidsbeperkingen lanceert". Woordvoerder Benoît Godard van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) erkent dat sommige, eerder brede, straten niet gemaakt zijn om er 30 km/uur te rijden en dat automobilisten de neiging hebben om te versnellen wanneer de weg vrij is. Toch kunnen we daaruit niet besluiten dat de zone 30 tot niets dient, zegt hij. Volgens Godard wacht het instituut op de beloofde evaluatie van het systeem alvorens een standpunt in te nemen. "Er moet worden nagegaan op welke verkeersassen de zone 30 niet wordt gerespecteerd. En dan moet er gekeken worden welke maatregelen genomen kunnen worden om die snelheidsbeperking te doen naleven. Als het echt niet mogelijk blijkt om de snelheidsbeperking aan de automobilisten op te leggen, kunnen we misschien nadenken om ze optrekken naar 50 km/uur." Schepen van Mobiliteit van de stad Brussel Christian Ceux (CDH) laat intussen weten dat er wordt onderzocht hoe fysieke hindernissen de autobestuurders kunnen aansporen om te vertragen. (Belga/KVDA)