Brussels onderwijsminister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) ontkent dat hij en zijn Franstalige collega Christos Doulkeridis (Ecolo) uit zijn op extra geld van de federale overheid.

Op 2 april hadden de Brusselse excellenties in de krant De Morgen geopperd om de leerplicht te verlagen naar drie jaar omdat op die manier veel kinderen geen taalachterstand zouden oplopen.

Secretaris-generaal Marc Van Den Brande van het Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs (VVKBaO) reageerde toen scherp op Knack.be. Volgens hem zou de maatregel 'geen resultaat opleveren, maar wel enorm veel geld opslokken'.

Vanraes ontkent dat extra geld voor Brussel zijn drijfveer zou zijn. 'Een ruime participatie van kleuters is de beste garantie om vlot de overstap te maken naar het eerste leerjaar. Bovendien zou dit voor Brussel betekenen dat extra taalproeven niet nodig zouden zijn', zegt Vanraes.

De minister benadrukt nogmaals dat de taalachterstand van kinderen op jonge leeftijd hun verdere schoolloopbaan hypothekeert: 'Een reden te meer om verplicht onderwijs in te voeren.'

Tanguy Laudelout

Brussels onderwijsminister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) ontkent dat hij en zijn Franstalige collega Christos Doulkeridis (Ecolo) uit zijn op extra geld van de federale overheid. Op 2 april hadden de Brusselse excellenties in de krant De Morgen geopperd om de leerplicht te verlagen naar drie jaar omdat op die manier veel kinderen geen taalachterstand zouden oplopen.Secretaris-generaal Marc Van Den Brande van het Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs (VVKBaO) reageerde toen scherp op Knack.be. Volgens hem zou de maatregel 'geen resultaat opleveren, maar wel enorm veel geld opslokken'. Vanraes ontkent dat extra geld voor Brussel zijn drijfveer zou zijn. 'Een ruime participatie van kleuters is de beste garantie om vlot de overstap te maken naar het eerste leerjaar. Bovendien zou dit voor Brussel betekenen dat extra taalproeven niet nodig zouden zijn', zegt Vanraes. De minister benadrukt nogmaals dat de taalachterstand van kinderen op jonge leeftijd hun verdere schoolloopbaan hypothekeert: 'Een reden te meer om verplicht onderwijs in te voeren.' Tanguy Laudelout