Voor wie vandaag in Brussel een proces begint tegen de fiscus om een belastingaanslag aan te vechten, begint het proces pas in 2016. Er zijn meer rechters nodig, zegt de eerste voorzitter van het hof, Antoon Boyen, in De Tijd. "Vandaag staat de teller bij ons op 1.504 fiscale rechtszaken. Dat is gigantisch veel als je weet dat we daarvoor amper 4,5 rechters hebben."

Eind vorig jaar lagen er bij de hoven van beroep zelfs nog 2.598 geschillen die dateren van voor 1999. Daarvan zijn er 1.980 van het Brusselse hof. Het zal nog jaren duren voor die oude geschillen afgehandeld zullen zijn, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën.

De achterstand heeft een prijskaartje. "De lange duurtijden hebben vrij grote gevolgen voor de intresten die de verliezende partij moet betalen", zegt Adyns. Dat geldt dus ook voor de Belgische staat, als die van de rechter belastingen moet terugbetalen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zegt dat ze in juni volgend jaar een werklastmeting bij het Brusselse hof van beroep wil klaar hebben. "Dan zullen we weten hoeveel personeelsleden er echt nodig zijn. Momenteel staat bij het hof van beroep maar één vacature open. Het kader is dus opgevuld. En je hebt niet altijd meer mensen nodig", zegt ze. (Belga/SD)

Voor wie vandaag in Brussel een proces begint tegen de fiscus om een belastingaanslag aan te vechten, begint het proces pas in 2016. Er zijn meer rechters nodig, zegt de eerste voorzitter van het hof, Antoon Boyen, in De Tijd. "Vandaag staat de teller bij ons op 1.504 fiscale rechtszaken. Dat is gigantisch veel als je weet dat we daarvoor amper 4,5 rechters hebben."Eind vorig jaar lagen er bij de hoven van beroep zelfs nog 2.598 geschillen die dateren van voor 1999. Daarvan zijn er 1.980 van het Brusselse hof. Het zal nog jaren duren voor die oude geschillen afgehandeld zullen zijn, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën. De achterstand heeft een prijskaartje. "De lange duurtijden hebben vrij grote gevolgen voor de intresten die de verliezende partij moet betalen", zegt Adyns. Dat geldt dus ook voor de Belgische staat, als die van de rechter belastingen moet terugbetalen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zegt dat ze in juni volgend jaar een werklastmeting bij het Brusselse hof van beroep wil klaar hebben. "Dan zullen we weten hoeveel personeelsleden er echt nodig zijn. Momenteel staat bij het hof van beroep maar één vacature open. Het kader is dus opgevuld. En je hebt niet altijd meer mensen nodig", zegt ze. (Belga/SD)