De Brusselse politie wil staken vanwege het 'aanhoudende amateurisme van het veiligheidskorps'. Dat berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws. Het veiligheidskorps is de ploeg die onder meer gevangenen tijdens hun proces in het Justitiepaleis bewaakt.

Politievakbond NSPV diende een stakingsinzegging in van 20 december tot 3 januari. 'De politieleden die dagelijks instaan voor de diensten in en om het Brussels Justitiepaleis ergeren zich blauw aan het gedrag en het gebrek aan beroepsernst van een minderheid van leden bij het veiligheidskorps', schreef NSPV-voorzitter Gert Cockx in een brief aan onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet(CDH).

'Statuut problematisch'

'Om te beginnen is er het probleem van hun statuut', zegt Cockx. 'De leden van het veiligheidskorps zijn namelijk ambtenaar. Dat maakt dat ze 7,36 uur per dag werken. Dat wringt met hun takenpakket en veroorzaakt pijnlijke incidenten: het zou de eerste keer niet zijn dat een lid van het veiligheidskorps in het midden van een zitting zegt dat zijn werkdag erop zit en dat hij zijn trein moet halen.'

Screening personeel

Een andere klacht is de screening van het personeel. Cockx verwijst naar een vertrouwelijk rapport van de Algemene Inspectie van de federale en lokale politie met 39 aanbevelingen. 'Justitie vindt dat blijkbaar normaal en grijpt niet in. De politiek moet wakker worden geschud.'

'We weten door de audit waar de problemen zijn en werken daaraan', reageert Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. Sempot noemt het ook opvallend dat hij alleen klachten hoort uit Brussel. Volgens Cockx zijn er echter ook klachten uit Gent en Brugge. (Belga)

De Brusselse politie wil staken vanwege het 'aanhoudende amateurisme van het veiligheidskorps'. Dat berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws. Het veiligheidskorps is de ploeg die onder meer gevangenen tijdens hun proces in het Justitiepaleis bewaakt. Politievakbond NSPV diende een stakingsinzegging in van 20 december tot 3 januari. 'De politieleden die dagelijks instaan voor de diensten in en om het Brussels Justitiepaleis ergeren zich blauw aan het gedrag en het gebrek aan beroepsernst van een minderheid van leden bij het veiligheidskorps', schreef NSPV-voorzitter Gert Cockx in een brief aan onder anderen minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet(CDH). 'Om te beginnen is er het probleem van hun statuut', zegt Cockx. 'De leden van het veiligheidskorps zijn namelijk ambtenaar. Dat maakt dat ze 7,36 uur per dag werken. Dat wringt met hun takenpakket en veroorzaakt pijnlijke incidenten: het zou de eerste keer niet zijn dat een lid van het veiligheidskorps in het midden van een zitting zegt dat zijn werkdag erop zit en dat hij zijn trein moet halen.' Een andere klacht is de screening van het personeel. Cockx verwijst naar een vertrouwelijk rapport van de Algemene Inspectie van de federale en lokale politie met 39 aanbevelingen. 'Justitie vindt dat blijkbaar normaal en grijpt niet in. De politiek moet wakker worden geschud.' 'We weten door de audit waar de problemen zijn en werken daaraan', reageert Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. Sempot noemt het ook opvallend dat hij alleen klachten hoort uit Brussel. Volgens Cockx zijn er echter ook klachten uit Gent en Brugge. (Belga)