Bij de acties van taxichauffeurs op en rond de Brusselse ring heeft de federale wegpolitie 94 processen-verbaal (pv's) opgesteld voor inbreuken op de wegcode of voor kwaadwillige belemmering van het verkeer, zo meldde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De pv's zijn onder meer opgemaakt op basis van helikopterbeelden die de federale politie maakte. Er zijn 87 bestuurlijke en 7 gerechtelijke pv's opgemaakt. 'Er is een recht op actievoeren, maar ook een recht op vrije doorgang voor wie wil werken', klinkt het op het kabinet-Jambon. 'Die rechten moeten proportioneel worden afgewogen. De diensten hadden opdracht gekregen om op te treden tegen chauffeurs die over de schreef zijn gegaan.'

De Brusselse politie liet eerder op de dag nochtans een ander geluid horen. 'Het recht op vrije meningsuiting weegt zwaarder door dan de wegcode. Onze ploegen zijn in de weer om ervoor te zorgen dat er overal een doorgang mogelijk blijft', klonk het op Twitter in een reactie op een burger die vroeg of de taxichauffeurs een inbreuk pleegden op de wegcode.

Die tweet lokte verschillende reacties uit. Onder meer Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) liet verstaan dat hij het er niet mee eens was.

Uiteindelijk verscheen rond 17.45 uur een correctie op de Twitter-account van de Brusselse politie: 'Een van onze medewerkers heeft met de beste bedoelingen verkeerd gereageerd op dit tweetbericht. De inhoud was foutief, waarvoor onze excuses'.

Bij de acties van taxichauffeurs op en rond de Brusselse ring heeft de federale wegpolitie 94 processen-verbaal (pv's) opgesteld voor inbreuken op de wegcode of voor kwaadwillige belemmering van het verkeer, zo meldde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De pv's zijn onder meer opgemaakt op basis van helikopterbeelden die de federale politie maakte. Er zijn 87 bestuurlijke en 7 gerechtelijke pv's opgemaakt. 'Er is een recht op actievoeren, maar ook een recht op vrije doorgang voor wie wil werken', klinkt het op het kabinet-Jambon. 'Die rechten moeten proportioneel worden afgewogen. De diensten hadden opdracht gekregen om op te treden tegen chauffeurs die over de schreef zijn gegaan.' De Brusselse politie liet eerder op de dag nochtans een ander geluid horen. 'Het recht op vrije meningsuiting weegt zwaarder door dan de wegcode. Onze ploegen zijn in de weer om ervoor te zorgen dat er overal een doorgang mogelijk blijft', klonk het op Twitter in een reactie op een burger die vroeg of de taxichauffeurs een inbreuk pleegden op de wegcode. Die tweet lokte verschillende reacties uit. Onder meer Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) liet verstaan dat hij het er niet mee eens was. Uiteindelijk verscheen rond 17.45 uur een correctie op de Twitter-account van de Brusselse politie: 'Een van onze medewerkers heeft met de beste bedoelingen verkeerd gereageerd op dit tweetbericht. De inhoud was foutief, waarvoor onze excuses'.