De organisatie van het Offerfeest in de Brusselse gemeenten wordt overgeheveld naar het Brussels Gewest. Samen met een privéfirma zullen zij vanop één tijdelijke slachtvloer werken. Dat maakte schepen van Netheid Karine Lalieux (PS) bekend op de Brusselse gemeenteraad.

"Het Brussels Gewest verzorgt in 2016 de organisatie van het Offerfeest, dat wil zeggen dat het Gewest de tijdelijke slachtvloer voorziet die conform is aan de Europese normen en het welzijn van de dieren verzorgen", aldus Lalieux.

De stad Brussel stelt de site aan de Werkhuizenkaai 95 gratis ter beschikking. Het Gewest en de privéfirma waarmee het samenwerkt, stellen daar speciaal voorziene mobiele slachthuizen op. Van daaruit worden de karkassen van de schapen met speciale koelwagens verdeeld over de vier gemeenten die het offerfeest organiseren. Dat zijn Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht en Brussel stad. De families zelf mogen, zoals de Europese normen het voorschrijven, niet meer aanwezig zijn op de slachtvloer.

"De beslissingen van het Gewest werden allemaal genomen in samenspraak met de Unie van Moskeeën en de Executief van de Moslims. Zij hebben hun goedkeuring gegeven voor dit systeem", benadrukt de schepen van Netheid. De stad speelt dus geen rol meer in de slachtingen bij het offerfeest. Wel zullen ze samen met de moskeeën animaties verzorgen. De families die een schaap willen laten slachten, kunnen zich zoals voortaan inschrijven bij de dienst demografie. (belga/SD)

"Het Brussels Gewest verzorgt in 2016 de organisatie van het Offerfeest, dat wil zeggen dat het Gewest de tijdelijke slachtvloer voorziet die conform is aan de Europese normen en het welzijn van de dieren verzorgen", aldus Lalieux. De stad Brussel stelt de site aan de Werkhuizenkaai 95 gratis ter beschikking. Het Gewest en de privéfirma waarmee het samenwerkt, stellen daar speciaal voorziene mobiele slachthuizen op. Van daaruit worden de karkassen van de schapen met speciale koelwagens verdeeld over de vier gemeenten die het offerfeest organiseren. Dat zijn Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht en Brussel stad. De families zelf mogen, zoals de Europese normen het voorschrijven, niet meer aanwezig zijn op de slachtvloer. "De beslissingen van het Gewest werden allemaal genomen in samenspraak met de Unie van Moskeeën en de Executief van de Moslims. Zij hebben hun goedkeuring gegeven voor dit systeem", benadrukt de schepen van Netheid. De stad speelt dus geen rol meer in de slachtingen bij het offerfeest. Wel zullen ze samen met de moskeeën animaties verzorgen. De families die een schaap willen laten slachten, kunnen zich zoals voortaan inschrijven bij de dienst demografie. (belga/SD)