Yvan Mayeur (PS) legde vorige week de eed af als nieuwe burgemeester van Brussel. Hij volgt partijgenoot Freddy Thielemans op, die zijn mandaat vroegtijdig beëindigde.

De burgemeester gaat van start vanuit een aangename positie, er is in Brussel namelijk geld over voor investeringen. 'Dat komt omdat er twee soorten begrotingen zijn: een gewone en een buitengewone', legt Yvan Mayeur uit in een interview met Brussel deze Week.

Uitbarsting

'Grote uitgaven zijn gescheiden van de gewone begroting. Omdat we vinden dat investeringen ten alle tijd mogelijk moeten zijn', klinkt het. En die investeringen zijn nodig, want Brussel blijft verarmen schrijft de Brussel deze Week.

'Brussel is rijk, maar heeft arme inwoners', reageert Mayeur. 'Dat verdraag ik niet. De sociale tijdbom tikt, de vraag is wanneer de explosie er komt.'

Want volgens de burgemeester is zo'n uitbarsting onvermijdelijk. 'Al weet ik niet in welke vorm zo'n explosie zich zal voordoen. Misschien komt de bevolking op straat. Ik hoop maar dat de mensen hun woede omzetten in een politieke strijd in plaats van in geweld', aldus Mayeur.

Geen papieren, geen dak, geen zorg

Het financiële kapitalisme is voor hem de reden dat er enerzijds meer rijken, maar tegelijkertijd ook meer werklozen en OCMW-behoeftigen zijn in de hoofdstad.

'Veel mensen in Brussel hebben iets niet: Geen papieren, geen dak boven hun hoofd of geen zorg'.

'Immigratie is noodzakelijk'

Toch is het stopzetten van migratie, zoals sommige partijen beweren, geen oplossing voor de burgemeester. 'Immigratie is noodzakelijk, want de samenleving neigt naar veroudering. Wie gaat anders de pensioenen betalen?', klinkt het. Maar migratie moet volgens hem goed beheerd worden zodat jonge nieuwkomers een job vinden en niet in de armoede terechtkomen. Daarvoor kijkt hij naar het Europese niveau.

'Wij pleiten voor nieuwe jobs voor de Brusselaars. Want met werk begint alles: als je geen werk hebt, kan je niet deelnemen aan deze samenleving.'

Yvan Mayeur (PS) legde vorige week de eed af als nieuwe burgemeester van Brussel. Hij volgt partijgenoot Freddy Thielemans op, die zijn mandaat vroegtijdig beëindigde. De burgemeester gaat van start vanuit een aangename positie, er is in Brussel namelijk geld over voor investeringen. 'Dat komt omdat er twee soorten begrotingen zijn: een gewone en een buitengewone', legt Yvan Mayeur uit in een interview met Brussel deze Week. 'Grote uitgaven zijn gescheiden van de gewone begroting. Omdat we vinden dat investeringen ten alle tijd mogelijk moeten zijn', klinkt het. En die investeringen zijn nodig, want Brussel blijft verarmen schrijft de Brussel deze Week. 'Brussel is rijk, maar heeft arme inwoners', reageert Mayeur. 'Dat verdraag ik niet. De sociale tijdbom tikt, de vraag is wanneer de explosie er komt.' Want volgens de burgemeester is zo'n uitbarsting onvermijdelijk. 'Al weet ik niet in welke vorm zo'n explosie zich zal voordoen. Misschien komt de bevolking op straat. Ik hoop maar dat de mensen hun woede omzetten in een politieke strijd in plaats van in geweld', aldus Mayeur.Het financiële kapitalisme is voor hem de reden dat er enerzijds meer rijken, maar tegelijkertijd ook meer werklozen en OCMW-behoeftigen zijn in de hoofdstad. 'Veel mensen in Brussel hebben iets niet: Geen papieren, geen dak boven hun hoofd of geen zorg'. Toch is het stopzetten van migratie, zoals sommige partijen beweren, geen oplossing voor de burgemeester. 'Immigratie is noodzakelijk, want de samenleving neigt naar veroudering. Wie gaat anders de pensioenen betalen?', klinkt het. Maar migratie moet volgens hem goed beheerd worden zodat jonge nieuwkomers een job vinden en niet in de armoede terechtkomen. Daarvoor kijkt hij naar het Europese niveau. 'Wij pleiten voor nieuwe jobs voor de Brusselaars. Want met werk begint alles: als je geen werk hebt, kan je niet deelnemen aan deze samenleving.'