Brussel-Noord: ‘N-VA-ministers organiseren chaos op kap van inwoners’ volgens PS

© Belga

De bussen van De Lijn stoppen niet meer onder het station Brussel-Noord. Door de gewijzigde haltes moeten bussen nu stilstaan op een plaats waar dat niet mag.

Sinds maandag stoppen de bussen van De Lijn niet meer onder het station Brussel-Noord, door de aanwezigheid van migranten en het gevoel van onveiligheid voor reizigers. Zij stappen nu uit in de Vooruitgangstraat ter hoogte van een kantoor van BNP Paribas Fortis. De opstaphalte is verhuisd naar het Rogierplein op 500 meter van het station.

De nieuwe situatie zorgt ervoor dat de bussen nu op de Vooruitgangsstraat in file staan aan te schuiven richting de nieuwe vertrekhalte aan het Rogierplein. Maar dat is eigenlijk een overtreding van het verkeersreglement, meldt nieuwssite Bruzz en bevestigt de politiezone Brussel-Noord. Het gaat om een busbaan waar bussen niet stil mogen staan. ‘De baan is voorbehouden voor bussen, maar er moet op gereden worden en er mag niet op geparkeerd worden’, zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Brussel-Noord.

Hoewel dit illegaal is, grijpt de politie nog niet in. Er is overleg aan de gang met De Lijn om tot een oplossing te komen. Voetgangers en autobestuurders uit de aansluitende straten moeten zich nu tussen de bussen manoeuvreren. ‘We hebben nog geen klachten gehad, maar de politie die deze morgen ter plekke was, heeft vastgesteld dat dit geen goede situatie is,’ aldus Dereymaeker.

Burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost-ten-Noode toont zich intussen verontwaardigd over de eenzijdige beslissing van De Lijn, gesteund door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). ‘Er kan geen sprake van zijn om van de Vooruitgangstraat en het Rogierplein, dat recent werd gerenoveerd in een ander concept, eindhaltes te maken van De Lijn’, zegt Kir aan Belga.

‘Nu organiseren N-VA-ministers chaos op de kap van de inwoners van Sint-Joost, Schaarbeek en Brussel-Stad. Het beheer van de aanwezigheid van transmigranten is de bevoegdheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon(N-VA) die niet aarzelt om de politiezone Brussel-Noord verantwoordelijk te stellen voor de gevolgen van het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hoe moeten we dit oplossen? Wanneer er een probleem is op één plaats, moet men eerst proberen het probleem op te lossen waar het zich voordoet’, vindt de PS-burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content