"Als er geen drastische vereenvoudiging en eenheid van structuren komt, zal het fout blijven lopen in Brussel", zegt voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in De Zondag.

Volgens de Clerck gebeurt de aansturing van het veiligheidsbeleid in Brussel vandaag te gefragmenteerd, waardoor de stad geen goed netwerk heeft om bijvoorbeeld radicaliserende jongeren op te sporen. "Net zoals de zaak-Dutroux de catharsis was voor de hervorming van justitie en politie, zouden de aanslagen van dinsdag dat moeten zijn voor de hervorming van Brussel. Ik hoop echt dat dit de ultieme wake-up call was", aldus De Clerck.

Bovenop een hervorming van Brussel is volgens De Clerck ook een sterkere veiligheidscultuur nodig, en een samenlevingscultuur die "minstens zo sterk is".

"Als we nieuwe catastrofen willen vermijden, moeten de verschillende culturen elkaar veel meer ontmoeten. Spreken we dezelfde taal? Lezen we elkaars boeken? Doen we samen aan sport? Volgen we dezelfde mode? Kunnen we samen zingen en dansen? Dat is de sleutel tot samen leven." (Belga/AVE)

"Als er geen drastische vereenvoudiging en eenheid van structuren komt, zal het fout blijven lopen in Brussel", zegt voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in De Zondag.Volgens de Clerck gebeurt de aansturing van het veiligheidsbeleid in Brussel vandaag te gefragmenteerd, waardoor de stad geen goed netwerk heeft om bijvoorbeeld radicaliserende jongeren op te sporen. "Net zoals de zaak-Dutroux de catharsis was voor de hervorming van justitie en politie, zouden de aanslagen van dinsdag dat moeten zijn voor de hervorming van Brussel. Ik hoop echt dat dit de ultieme wake-up call was", aldus De Clerck. Bovenop een hervorming van Brussel is volgens De Clerck ook een sterkere veiligheidscultuur nodig, en een samenlevingscultuur die "minstens zo sterk is". "Als we nieuwe catastrofen willen vermijden, moeten de verschillende culturen elkaar veel meer ontmoeten. Spreken we dezelfde taal? Lezen we elkaars boeken? Doen we samen aan sport? Volgen we dezelfde mode? Kunnen we samen zingen en dansen? Dat is de sleutel tot samen leven." (Belga/AVE)