Brussel lanceert eigen preventieplan tegen radicalisering

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) © Belga

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort heeft zijn preventieplan voorgesteld ‘om het radicalisme te bestrijden en het samenleven te bevorderen’.

Nadat eerder de federale regering en de Vlaamse Regering al maatregelen aankondigden om de strijd tegen radicalisering doelgerichter te kunnen voeren, heeft nu ook Brussels minister president Rudi Vervoort (PS) een nieuw plan voorgesteld om de radicalisering aan te pakken.

Acht initiatieven

In totaal heeft de Brusselse regering een pakket van acht initiatieven voorzien waarbij er één specifiek in het oog springt. Zo wil Voort een bijstandspunt organiseren voor jongeren of ongeruste ouders. Volgens Vervoort is daar al lang vraag naar. ‘We moeten samen onze krachten bundelen en de ervaringen delen om concrete antwoorden te bieden’, stelt Vervoort op zijn website. ‘Ik wil dat we deze gezinnen een neutrale en doeltreffende ondersteuning kunnen bieden. De invoering van een groen nummer of van een website lijkt mij in dit verband absoluut noodzakelijk’, aldus Vervoort.

Betere opvolging van jongeren die terugkeren uit conflictgebied

Verder pleit hij onder meer voor de oprichting van een netwerk van externe experten, een betere opvolging van jongeren die uit Syrië of Irak terugkeren en meer samenwerking over de verschillende beleidsniveaus heen.

Daarnaast zal ook werk worden gemaakt van nieuwe sensibiliserings- en vormingsacties, en een betere communicatie rond de projecten die al bestaan.

Plan was aangekondigd

Dat Vervoort nu met zijn plannen naar buiten komt, is niet onverwacht. In oktober van vorig jaar kondigde de Brusselse minister-president al aan dat hij werk maakte van een plan tegen radicalisering. Vooral de gemeentes Brussel-Stad, Schaarbeek, Anderlecht en Molenbeek krijgen vaak te maken met het probleem.

Met zijn globale aanpak wil hij -zonder te discrimineren of te stigmatiseren- spanningen of frustraties die leiden tot radicalisering in de kiem sporen.

Hans Bonte pleit voor één nationale coördinator

Ongeveer net op het moment dat ook Brussels niveau een pakket maatregelen wordt voorgesteld, pleit Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde in De Morgen voor één coördinator om het radicaliseringsprobleem aan te pakken. De enige die hij daartoe in de huidige context in staat ziet, is zijn collega-burgemeester in Mechelen, Open VLD’er Bart Somers.

Maar Somers bedankte vandaag al voor zo’n eventuele rol als coördinerend regeringscommissaris. “Die taak ligt bij de eerste minister, Charles Michel, en die doet dat ook vandaag. Een bijkomende politieke functie creëren is niet nodig”, zegt Somers. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content