Voor Frank Vandenbroucke (SP.A) blijft een staatshervorming noodzakelijk, zo zegt hij in een interview met Knack. Maar we moeten wel solidair blijven met Wallonië. "Uit eigenbelang."Voor Frank Vandenbroucke (SP.A) blijft een staatshervorming noodzakelijk, zo zegt hij in een interview met Knack. "We krijgen nooit meer een stabiele Belgische regering zolang de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet is gesplitst. Daarnaast kan een staatshervorming wel degelijk nuttig zijn met het oog op de grote sociaal-economische uitdagingen waar we voor staan. Maar het is niet omdat er een staatshervorming wordt doorgevoerd dat er vanzelf hervormingen zullen plaatsvinden. Cruciale discussies over hoe we de vergrijzing willen aanpakken en hoe we mensen langer aan het werk kunnen houden, hebben niets met de staatshervorming te maken. Niets."

Vandenbroucke waarschuwt ook Brussel en Wallonië: "Als ze de nodige hervormingen niet doorvoeren om de werkzaamheidsgraad te doen stijgen, wordt België op den duur een unie van rancune. Maar we mogen ook niet onderschatten dat Wallonië en Brussel daartoe een gigantische inspanning zullen moeten leveren en dat we hen dus de nodige tijd moeten gunnen."

Knack: De middelen zullen dus nog lange tijd in de richting van Wallonië en Brussel blijven stromen?
Vandenbroucke: Zeker. Want wat zou er gebeuren mocht iemand die geldkraan morgen dichtdraaien? Dan zouden we daar zelf ook onze broek aan scheuren, natuurlijk. Dan krijgen we een sociale puinhoop vlak aan onze grens en daar wordt een regio meestal allesbehalve beter van. Het is dus ook een beetje uit eigenbelang dat we solidair moeten blijven. En ondertussen moeten we de Franstaligen onder druk zetten om te hervormen zodat we er zelf ook niet onderdoorgaan. (AP/EP)

Voor Frank Vandenbroucke (SP.A) blijft een staatshervorming noodzakelijk, zo zegt hij in een interview met Knack. Maar we moeten wel solidair blijven met Wallonië. "Uit eigenbelang."Voor Frank Vandenbroucke (SP.A) blijft een staatshervorming noodzakelijk, zo zegt hij in een interview met Knack. "We krijgen nooit meer een stabiele Belgische regering zolang de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet is gesplitst. Daarnaast kan een staatshervorming wel degelijk nuttig zijn met het oog op de grote sociaal-economische uitdagingen waar we voor staan. Maar het is niet omdat er een staatshervorming wordt doorgevoerd dat er vanzelf hervormingen zullen plaatsvinden. Cruciale discussies over hoe we de vergrijzing willen aanpakken en hoe we mensen langer aan het werk kunnen houden, hebben niets met de staatshervorming te maken. Niets." Vandenbroucke waarschuwt ook Brussel en Wallonië: "Als ze de nodige hervormingen niet doorvoeren om de werkzaamheidsgraad te doen stijgen, wordt België op den duur een unie van rancune. Maar we mogen ook niet onderschatten dat Wallonië en Brussel daartoe een gigantische inspanning zullen moeten leveren en dat we hen dus de nodige tijd moeten gunnen." Knack: De middelen zullen dus nog lange tijd in de richting van Wallonië en Brussel blijven stromen? Vandenbroucke: Zeker. Want wat zou er gebeuren mocht iemand die geldkraan morgen dichtdraaien? Dan zouden we daar zelf ook onze broek aan scheuren, natuurlijk. Dan krijgen we een sociale puinhoop vlak aan onze grens en daar wordt een regio meestal allesbehalve beter van. Het is dus ook een beetje uit eigenbelang dat we solidair moeten blijven. En ondertussen moeten we de Franstaligen onder druk zetten om te hervormen zodat we er zelf ook niet onderdoorgaan. (AP/EP)