‘Brussel behoort de Brusselaars toe’ (Rudy Demotte)

Rudy Demotte (PS) © BELGA

‘De staatshervorming bouwt Brussel verder uit tot een volwaardig gewest’, aldus minister-president Rudy Demotte (PS) in zijn toespraak naar aanleiding van het feest van de Franse Gemeenschap.

Naar aanleiding van het feest van de Franse Gemeenschap heeft Rudy Demotte (PS) een toespraak gegeven. Daarin benadrukte hij dat Brussel steeds meer uitgroeit tot een volwaardig gewest.

“Brussel behoort geen externe gemeenschap toe, maar is van de Brusselaars”. De Franse Gemeenschap van België viert zijn officiële feestdag op 27 september, dag waarop de Nederlandse soldaten in 1830 zich terugtrokken uit Brussel, waar ze strijd leverden tegen de Belgische patriotten.

Verbondenheid Walen en Franstalige Brusselaars

Zelf noemt de Franse Gemeenschap zich tegenwoordig de Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB), een benaming waarmee Walen en Franstalige Brusselaars beter hun onderlinge verbondenheid willen tonen.

Brussel en Wallonië kunnen niet naast elkaar bestaan, zei parlementsvoorzitter Jean-Claude Luperto (PS). “Als we de FWB morgen afschaffen, zou er meteen een nieuwe complexe administratieve structuur moeten komen om de solidariteit tussen Wallonië en Brussel te organiseren”.

Staatshervorming

Minister-president Rudy Demotte had het vooral over de staatshervorming en de nieuwe bevoegdheden die de Franse Gemeenschap krijgt, onder meer rond kinderbijslag en gezondheidszorg. Volgens Demotte bevestigt de staatshervorming dat Brussel een volwaardig gewest is, evenwaardig aan Vlaanderen en Wallonië. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content