Recordopkomst voor ledendag SP.A

SP.A-voorzitter Bruno Tobback: Wie gelijk heeft, heeft alleen geduld nodig

SP.A-minister van Werk Monica De Coninck: 10.000 betaalde stageplaatsen voor jongeren

Vlaams SP.A-minister Ingrid Lieten over Uplace: We hebben de zaak uitgepraat. Voor mij is de kous af

De SP.A pleit voor een pact dat jongeren meer zekerheid geeft op werk. Dat zei partijvoorzitter Bruno Tobback op de ledendag van SP.A in het pretpark Bellewaerde. Zowat 13.500 SP.A-leden woonden die partijuitstap bij.

Uplace

De SP.A lijkt niet aangeslagen na de Uplace-saga. "Wie gelijk heeft, heeft alleen geduld nodig", zei Tobback. SP.A wil het debat over economische relance richten op werk en werkzekerheid. Jongeren moeten zo snel mogelijk aan werk geraken.

Betaalde stageplaatsen

SP.A-minister van Werk Monica De Coninck zal de federale regering voorstellen om 10.000 betaalde stageplaatsen van zes maanden voor jongeren in hun wachtperiode te creëren.

Pact voor werk

"We hebben nood aan een pact voor werk en groei", zei Tobback. "We moeten jongeren kansen geven. Onzekerheid en onduidelijkheid mogen niet de norm worden. Het kan niet dat jongeren voor hun woning een lening van meer dan twintig jaar moeten aangaan, maar tegelijkertijd geen jobcontract voor langer dan één dag te pakken krijgen.

Kinderarmoede aanpakken

We gaan voor meer jobs, we willen de kinderarmoede aanpakken, we willen de generaties die nu opgroeien, opnieuw vaste grond onder hun voeten geven."

De SP.A maakte geen gemakkelijke week door. De kritiek van SP.A-viceminister-president Ingrid Lieten op haar CD&V-collega Joke Schauvliege die een milieuvergunning had toegekend voor het shoppingcentrum Uplace in Machelen zorgde voor wrevel bij de coalitiepartners CD&V en N-VA.

Mening verkondigd

De socialisten moesten alle vroegere beslissingen over Uplace mee herbevestigen, al blijven ze wel bij hun kritiek op het project.

'We hebben gewoon onze mening verkondigd', zei Bruno Tobback in de Zevende Dag. 'We konden niet winnen, maar dat wil niet zeggen dat we onze visie niet mogen geven. Open VLD stelt toch ook de index in vraag, terwijl de partij in een federale regering zit die niet aan de index wil raken?'

Geen commentaar

Voor Ingrid Lieten is de zaak gesloten. "We hebben de zaak uitgepraat, voor mij is de kous af. Er is afgesproken geen commentaar te geven," zei Lieten in de marge van de ledendag.

Ledenaantal groeit

De SP.A lijkt allerminst in de lappenmand te zitten. Het ledenaantal stijgt en de opkomst voor de jaarlijkse ledendag die SP.A nu voor de vijfde keer organiseert, haalt een recordopkomst. Ook elders in Europa trekt de sociaal-democratie na een mindere periode opnieuw aan. "Wie gelijk heeft, heeft alleen geduld nodig", besloot Tobback. (Belga/EE)

De SP.A pleit voor een pact dat jongeren meer zekerheid geeft op werk. Dat zei partijvoorzitter Bruno Tobback op de ledendag van SP.A in het pretpark Bellewaerde. Zowat 13.500 SP.A-leden woonden die partijuitstap bij. Uplace De SP.A lijkt niet aangeslagen na de Uplace-saga. "Wie gelijk heeft, heeft alleen geduld nodig", zei Tobback. SP.A wil het debat over economische relance richten op werk en werkzekerheid. Jongeren moeten zo snel mogelijk aan werk geraken. Betaalde stageplaatsen SP.A-minister van Werk Monica De Coninck zal de federale regering voorstellen om 10.000 betaalde stageplaatsen van zes maanden voor jongeren in hun wachtperiode te creëren. Pact voor werk "We hebben nood aan een pact voor werk en groei", zei Tobback. "We moeten jongeren kansen geven. Onzekerheid en onduidelijkheid mogen niet de norm worden. Het kan niet dat jongeren voor hun woning een lening van meer dan twintig jaar moeten aangaan, maar tegelijkertijd geen jobcontract voor langer dan één dag te pakken krijgen.Kinderarmoede aanpakken We gaan voor meer jobs, we willen de kinderarmoede aanpakken, we willen de generaties die nu opgroeien, opnieuw vaste grond onder hun voeten geven." De SP.A maakte geen gemakkelijke week door. De kritiek van SP.A-viceminister-president Ingrid Lieten op haar CD&V-collega Joke Schauvliege die een milieuvergunning had toegekend voor het shoppingcentrum Uplace in Machelen zorgde voor wrevel bij de coalitiepartners CD&V en N-VA. Mening verkondigd De socialisten moesten alle vroegere beslissingen over Uplace mee herbevestigen, al blijven ze wel bij hun kritiek op het project. 'We hebben gewoon onze mening verkondigd', zei Bruno Tobback in de Zevende Dag. 'We konden niet winnen, maar dat wil niet zeggen dat we onze visie niet mogen geven. Open VLD stelt toch ook de index in vraag, terwijl de partij in een federale regering zit die niet aan de index wil raken?' Geen commentaar Voor Ingrid Lieten is de zaak gesloten. "We hebben de zaak uitgepraat, voor mij is de kous af. Er is afgesproken geen commentaar te geven," zei Lieten in de marge van de ledendag. Ledenaantal groeit De SP.A lijkt allerminst in de lappenmand te zitten. Het ledenaantal stijgt en de opkomst voor de jaarlijkse ledendag die SP.A nu voor de vijfde keer organiseert, haalt een recordopkomst. Ook elders in Europa trekt de sociaal-democratie na een mindere periode opnieuw aan. "Wie gelijk heeft, heeft alleen geduld nodig", besloot Tobback. (Belga/EE)