Elke werkende Vlaming heeft recht op een loon waarmee hij zijn rekeningen kan betalen. Tegelijk zal iedereen die kan werken, effectief aan de slag moeten en zal de Vlaming ook langer moeten werken om de sociale welvaartsstaat in stand te houden. Dat zijn enkele krachtlijnen in de nieuwe beginselverklaring van de SP.A die is voorgesteld door partijvoorzitter Bruno Tobback.

Vadermoord

Tobback sprak van "een uit de hand gelopen vadermoord". De Vlaamse socialisten hebben volgens hem jarenlang over de thema's fiscaliteit, diversiteit en gelijkheid gezwegen. Daar wil de partij nu komaf mee maken.

Bij geen enkele van de recente voorgangers van Tobback leek economie hoog op de agenda te staan. Steven Stevaert, Patrick Janssens, Johan Vande Lanotte en Caroline Gennez hadden het niet graag over fiscaliteit en harde economische thema's.

Sociale welvaartstaat

De SP.A werpt zich op als de verdediger van het Rijnlandmodel en de sociale welvaartsstaat. Het kan niet dat mensen met minder talenten of mogelijkheden achterblijven in de maatschappij. Voor de SP.A betekent dat geen mini-jobs of 'hamburgerjobs'. Iedereen met werk, moet met zijn loon zijn rekeningen kunnen betalen.

"Tegelijk zal iedereen die kan werken, ook minstens moeten proberen om aan de slag te gaan", aldus Tobback. Daarnaast is langer werken noodzakelijk om de sociale welvaartsstaat overeind te houden. De partij pleit ook voor een verregaande loonlastenverlaging, gefinancierd uit een vermogenswinstbelasting.

DiversiteitOp het vlak van diversiteit pleit de SP.A voor een benadering die niet focust op de verschillen, maar op wat mensen samen delen. "Zolang iedereen het eens is over wat we samen delen in een samenleving, zijn zaken zoals een overtuiging, geloof of seksuele geaardheid een bijzaak". In die zin is het debat over de hoofddoek volgens Tobback ook een "futiel detail". (Belga/EE)

Elke werkende Vlaming heeft recht op een loon waarmee hij zijn rekeningen kan betalen. Tegelijk zal iedereen die kan werken, effectief aan de slag moeten en zal de Vlaming ook langer moeten werken om de sociale welvaartsstaat in stand te houden. Dat zijn enkele krachtlijnen in de nieuwe beginselverklaring van de SP.A die is voorgesteld door partijvoorzitter Bruno Tobback. Vadermoord Tobback sprak van "een uit de hand gelopen vadermoord". De Vlaamse socialisten hebben volgens hem jarenlang over de thema's fiscaliteit, diversiteit en gelijkheid gezwegen. Daar wil de partij nu komaf mee maken. Bij geen enkele van de recente voorgangers van Tobback leek economie hoog op de agenda te staan. Steven Stevaert, Patrick Janssens, Johan Vande Lanotte en Caroline Gennez hadden het niet graag over fiscaliteit en harde economische thema's.Sociale welvaartstaat De SP.A werpt zich op als de verdediger van het Rijnlandmodel en de sociale welvaartsstaat. Het kan niet dat mensen met minder talenten of mogelijkheden achterblijven in de maatschappij. Voor de SP.A betekent dat geen mini-jobs of 'hamburgerjobs'. Iedereen met werk, moet met zijn loon zijn rekeningen kunnen betalen. "Tegelijk zal iedereen die kan werken, ook minstens moeten proberen om aan de slag te gaan", aldus Tobback. Daarnaast is langer werken noodzakelijk om de sociale welvaartsstaat overeind te houden. De partij pleit ook voor een verregaande loonlastenverlaging, gefinancierd uit een vermogenswinstbelasting. DiversiteitOp het vlak van diversiteit pleit de SP.A voor een benadering die niet focust op de verschillen, maar op wat mensen samen delen. "Zolang iedereen het eens is over wat we samen delen in een samenleving, zijn zaken zoals een overtuiging, geloof of seksuele geaardheid een bijzaak". In die zin is het debat over de hoofddoek volgens Tobback ook een "futiel detail". (Belga/EE)