'Di Rupo 2? Van mij mag het Crombez 1 zijn.' Dat zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in een weekendinterview met Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen. Tobback - die met de SP.A een congres in Gent houdt - laat zich niet in zijn kaarten kijken naar welke coalitie zijn voorkeur uitgaat. 'Met alle respect, maar ik vind dit een onnozele vraag. Ik leg aan de kiezer geen coalitie voor, maar mijn programma.'

Tegelijk zegt Tobback opnieuw dat een coalitie met N-VA uitgesloten is. 'Ik zie ons vandaag niet samen met N-VA in een regering stappen.' De SP.A voorzitter heeft in ieder geval de ambitie om opnieuw mee te regeren na de volgende verkiezingen. 'We moeten een goede uitslag neerzetten. En we moeten in staat zijn om een sterke rol in de regering te spelen. Ik ben niet bang van de oppositie, al vind ik niet dat een politieke partij in de regering moet gaan om te herbronnen. Een partij die aan de kiezers vertelt dat ze in de oppositie wil gaan, lacht haar kiezers uit.'

Een vrouw in Antwerpen

Intussen is duidelijk dat de verkiezingen van 2014 op het scherpst van de snee zullen worden uitgevochten in Antwerpen. Het is nog afwachten op welke lijst de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich verkiesbaar stelt. Vlaams minister-president en onbetwistbaar CD&V-kopman Kris Peeters trekt de Vlaamse lijst voor zijn partij. Groen-voorzitter Wouter Van Besien doet hetzelfde.

Eerder deze week raakte bekend dat de SP.A voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens zal vragen om op de lijst te staan. Al even snel bleek dat hij geen prominente plaats zal innemen en al zeker niet de lijst zal trekken. 'Het wordt daar waarschijnlijk een vrouw,' zegt Bruno Tobback. Met Yasmine Kherbache, Monica De Coninck, Kathleen Van Brempt en Caroline Gennez heeft de SP.A vrouwelijke kandidaten op overschot. 'Het is nog geen uitgemaakte zaak,' volgens Tobback. (EE)

'Di Rupo 2? Van mij mag het Crombez 1 zijn.' Dat zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in een weekendinterview met Het Belang van Limburg en Gazet Van Antwerpen. Tobback - die met de SP.A een congres in Gent houdt - laat zich niet in zijn kaarten kijken naar welke coalitie zijn voorkeur uitgaat. 'Met alle respect, maar ik vind dit een onnozele vraag. Ik leg aan de kiezer geen coalitie voor, maar mijn programma.'Tegelijk zegt Tobback opnieuw dat een coalitie met N-VA uitgesloten is. 'Ik zie ons vandaag niet samen met N-VA in een regering stappen.' De SP.A voorzitter heeft in ieder geval de ambitie om opnieuw mee te regeren na de volgende verkiezingen. 'We moeten een goede uitslag neerzetten. En we moeten in staat zijn om een sterke rol in de regering te spelen. Ik ben niet bang van de oppositie, al vind ik niet dat een politieke partij in de regering moet gaan om te herbronnen. Een partij die aan de kiezers vertelt dat ze in de oppositie wil gaan, lacht haar kiezers uit.'Een vrouw in Antwerpen Intussen is duidelijk dat de verkiezingen van 2014 op het scherpst van de snee zullen worden uitgevochten in Antwerpen. Het is nog afwachten op welke lijst de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich verkiesbaar stelt. Vlaams minister-president en onbetwistbaar CD&V-kopman Kris Peeters trekt de Vlaamse lijst voor zijn partij. Groen-voorzitter Wouter Van Besien doet hetzelfde. Eerder deze week raakte bekend dat de SP.A voormalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens zal vragen om op de lijst te staan. Al even snel bleek dat hij geen prominente plaats zal innemen en al zeker niet de lijst zal trekken. 'Het wordt daar waarschijnlijk een vrouw,' zegt Bruno Tobback. Met Yasmine Kherbache, Monica De Coninck, Kathleen Van Brempt en Caroline Gennez heeft de SP.A vrouwelijke kandidaten op overschot. 'Het is nog geen uitgemaakte zaak,' volgens Tobback. (EE)