In Wetteren maakt de brandweer een derde wagon met ontvlambaar gas leeg.

Zondagmorgen wordt uit de derde wagon vanaf 10 uur een beperkte resthoeveelheid butadieen verwijderd. Hoe groot de hoeveelheid butadieen precies is die zich in de wagon bevindt, is op dit moment niet duidelijk. Er wordt rekening gehouden met drie ton.

Bij het leegmaken gelden strenge veiligheidsmaatregelen, waarbij stikstof wordt toegevoegd om de verbranding zuiver te houden. Dat is nodig om de vlammen onder controle te houden en op die manier de impact op de directe omgeving te beperken.

De vlam kan mogelijk één tot twee meter hoog oplaaien. "Het is niet de bedoeling dat we grotere vlammen krijgen. Omdat we dicht bij de grond staan, is het ook veiliger de vlam te beperken", Gert Van Bortel van de brandweer van BASF zaterdag tijdens de voorbereidingswerken op de site van de ramp.

De brandweer blijft tijdens het verbranden paraat om eventuele kleine brandjes te blussen.

Het onschadelijk maken van het ontvlambaar gas kan wel tien uur in beslag nemen, liet brandweercommandant Christian Van de Voorde zondagmorgen op Radio 1 verstaan.

Zondagmorgen wordt ook een nieuw bodemonderzoek binnen een perimeter van 250 meter uitgevoerd. "Het bodemonderzoek zal ons een indicatie geven over het latere bodemsaneringsplan en de planning van de herstellingswerken", aldus woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel.

In het Radio1-programma Peeters & Partners zei de Antwerpse gouverneur Cathy Berx dat er lessen moeten worden getrokken uit de ramp in Wetteren. Berckx pleit in dat verband voor een onafhankelijke onderzoeksraad naar Nederlands voorbeeld. Gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers kwam vorige week onder vuur te liggen naar aanleiding van de treinramp in Wetteren.(BO)

In Wetteren maakt de brandweer een derde wagon met ontvlambaar gas leeg.Zondagmorgen wordt uit de derde wagon vanaf 10 uur een beperkte resthoeveelheid butadieen verwijderd. Hoe groot de hoeveelheid butadieen precies is die zich in de wagon bevindt, is op dit moment niet duidelijk. Er wordt rekening gehouden met drie ton.Bij het leegmaken gelden strenge veiligheidsmaatregelen, waarbij stikstof wordt toegevoegd om de verbranding zuiver te houden. Dat is nodig om de vlammen onder controle te houden en op die manier de impact op de directe omgeving te beperken.De vlam kan mogelijk één tot twee meter hoog oplaaien. "Het is niet de bedoeling dat we grotere vlammen krijgen. Omdat we dicht bij de grond staan, is het ook veiliger de vlam te beperken", Gert Van Bortel van de brandweer van BASF zaterdag tijdens de voorbereidingswerken op de site van de ramp. De brandweer blijft tijdens het verbranden paraat om eventuele kleine brandjes te blussen.Het onschadelijk maken van het ontvlambaar gas kan wel tien uur in beslag nemen, liet brandweercommandant Christian Van de Voorde zondagmorgen op Radio 1 verstaan.Zondagmorgen wordt ook een nieuw bodemonderzoek binnen een perimeter van 250 meter uitgevoerd. "Het bodemonderzoek zal ons een indicatie geven over het latere bodemsaneringsplan en de planning van de herstellingswerken", aldus woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. In het Radio1-programma Peeters & Partners zei de Antwerpse gouverneur Cathy Berx dat er lessen moeten worden getrokken uit de ramp in Wetteren. Berckx pleit in dat verband voor een onafhankelijke onderzoeksraad naar Nederlands voorbeeld. Gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers kwam vorige week onder vuur te liggen naar aanleiding van de treinramp in Wetteren.(BO)