Brandstofprotest: transportvakbond klaagt uitzondering rij- en rusttijden aan

Politie in Feluy, in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 november 2018 © Belga Image

De socialistische transportvakbond BTB is niet te spreken over de tijdelijke uitzondering op de rij- en rusttijden die minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft toegekend voor brandstoffenvervoerders.

De vakbond vreest voor chauffeurs die vermoeid achter hun stuur zullen zitten. ‘Een vermoeide chauffeur achter het stuur is een gevaar op de baan. We weten allemaal dat deze chauffeurs met uiterst gevaarlijke brandstoffen onderweg zijn, daarom begrijpen we deze maatregel absoluut niet’, zegt federaal secretaris Frank Moreels.

Uitzondering

Bellot kende de uitzondering toe in reactie op de blokkades van brandstofdepots door de ‘gele hesjes’. De minister wil niet dat huishoudens, sociale voorzieningen en ondernemingen verrast worden door de eerste koude. Daarnaast moet de bevoorrading van de tankstations gegarandeerd worden zodat burgers vlot naar hun werk kunnen gaan, aldus de minister.

Maar dat is dus niet naar de zin van de vakbond. Die dringt aan op maatregelen om de veiligheid van de chauffeurs te verzekeren.

Rellen

Intussen is in Charleroi een manifestatie van ‘gele hesjes’ in de nacht van donderdag op vrijdag uit de hand gelopen. Zowat 70 relschoppers deelden zich op in kleine groepjes en begingen vernielingen op de openbare weg. Nadien bekogelden ze de politie met projectielen.

Toen de relschoppers ook de lading van een vrachtwagen probeerden te plunderen, greep de politie in, gesteund door een helikopter en een waterkanon. Er vielen geen gewonden. De relschoppers werden verdreven. Er werd een administratieve aanhouding verricht wegens ordeverstoring, aldus de politie.

Filterblokkades

In het arrondissement Charleroi zijn er momenteel nog filterblokkades, onder meer op de N54 in Erquelinnes en de N57 in Aat. Daar is de politie ter plaatse. De website Infouroutes.be maakt ook melding van een filterblokkade op de N6 tussen Bois-Bourdon en Bettignies (Frankrijk), op de N57 tussen kilometerpalen 17 en 24 (Lessines-Ghislenghien) en op de N552 in Ghlin, ter hoogte van het rondpunt ‘H&M’.

Op sociale netwerken circuleren oproepen voor acties voor grote commerciële centra in de regio (Rive Gauche, Ville 2 en Cora), en een blokkade van het ministerie van Financiën.

Henegouwen

Aan het Total-depot in Feluy in Henegouwen zal de toestand in de loop van vanochtend deblokkeren, zo verwacht althans de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco). ‘De leveringen zouden in de loop van de ochtend hervatten. De veiligheid op vlak van de bevoorrading is toereikend zodat de vrachtwagens opnieuw kunnen geladen worden’, zei woordvoerder Olivier Neirynck.

In de depots in Vlaanderen en Brussel zijn er lange wachttijden, maar de leveringen kunnen gebeuren, net als in het Luikse. ‘Er is dus vandaag geen tekort aan brandstoffen’, verzekerde Neirynck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content