Na de brand in het NICC werden afgelopen nacht vijf personen opgepakt. Zij werden verhoord om na te gaan of ze iets te maken hebben met de feiten. Dat meldt het Brusselse parket. Alle vijf zijn ze intussen weer vrijgelaten, niemand is in verdenking gesteld. "Op dit moment kan nog niet bevestigd worden dat het gaat om een daad van terrorisme, maar alle pistes worden onderzocht", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Het is wel duidelijk dat het NICC niet toevallig werd gekozen, het instituut heeft gevoelige informatie over heel wat uiteenlopende gerechtelijke dossiers."

"De feiten vonden rond 02.00 uur plaats", zegt de parketwoordvoerster. "Verschillende daders drongen met een voertuig het terrein van het NICC binnen. Dat voertuig werd niet gebruikt als een stormram om het gebouw van het NICC zelf binnen te dringen, enkel de hekkens raakten beschadigd. De daders zijn tot bij de gebouwen geraakt, meer bepaald de vleugel waar de laboratoria zich bevinden. Op welke manier ze nadien brand gesticht hebben in het gebouw, is nog niet duidelijk. Het gebouw kon nog niet betreden worden, omdat het nog te gevaarlijk is, en de deskundigenonderzoeken konden dan ook nog niet uitgevoerd worden. Verschillende getuigen verklaren dat ze explosies gehoord hebben, maar waardoor die veroorzaakt werden, is nog niet duidelijk."

'Nog geen bevestiging voor terroristische daad'

Kort na de feiten werden in de onmiddellijke omgeving vijf personen opgepakt, die werden ondervraagd. "Op dit moment kunnen we nog niet bevestigen dat het om een terroristische daad gaat, maar alle pistes worden onderzocht", dixit de parketwoordvoerster.

"De locatie werd duidelijk niet toevallig gekozen. Het NICC is een wetenschappelijke instelling die gerechtelijke deskundigenonderzoeken uitvoert. Het spreekt vanzelf dat verschillende individuen baat hebben bij de verdwijning van elementen ten laste van hun gerechtelijke dossiers."

De schade aan het gebouw is aanzienlijk, maar kan nog niet worden gepreciseerd. "DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, is nog ter plaatse. Het parket is een onderzoek gestart voor opzettelijke brandstichting en beschadiging door ontploffing. We hebben een branddeskundige aangesteld en deze zal vandaag ter plaatse gaan, samen met het parket."

Vrijgelaten

"Op vraag van de onderzoeksrechter zal er ook geen enkele informatie verspreid worden over de oorzaak van de feiten", aldus nog de parketwoordvoerster. "Deze middag is het parket samen met de onderzoeksrechter ter plaatse afgestapt. Er werden verschillende deskundigen aangesteld die volop bezig zijn met hun vaststellingen."

"De vijf personen die eerder aangehouden werden, zijn inmiddels weer vrijgelaten", gaat de woordvoerster verder. "Op dit ogenblik is er niemand in verdenking gesteld. Om ervoor te kunnen zorgen dat het onderzoek in alle sereniteit kan worden verdergezet, zal het parket zich voorlopig onthouden van elke bijkomende commentaar. In functie van het verdere verloop van het onderzoek zal er eventueel opnieuw gecommuniceerd worden via persberichten."

(belga/SD/TE/KVDA)