Braindrain van kabinet-Milquet: ‘onophoudelijke stemmingswisselingen’

© Belga
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het kabinet van Franstalig minister van Onderwijs en Cultuur, Joëlle Milquet (cdH) kent een heuse braindrain. De turbulente persoonlijkheid van de minister en een permanente instabiliteit in het kabinet zijn vaak gehoorde verklaringen.

Een tiental kabinetsleden van Franstalig minister van Onderwijs (en Cultuur) Joëlle Milquet (cdH) hebben er de brui aan gegeven. De turbulente persoonlijkheid van de minister en een permanente instabiliteit van het kabinet zouden een rol gespeeld hebben. Maar Milquet minimaliseert de zaken, zo schrijft La Libre Belgique.

Expertiseprobleem dreigt

Het ontslag van de directeur van het kabinet Onderwijs van Milquet – die ook viceminister-president is van de Franse gemeenschap – komt midden in de begrotingsonderhandelingen. Jean-Luc Adams, die ook al deel uitmaakte van het kabinet van voorgangers Marie-Dominique Simonet en Marie-Martine Schyns , zou aanblijven tot de begroting achter de rug was. Maar zo lang heeft Adams uiteindelijk niet gewacht om het kabinet-Milquet te ontvluchten. Omwille van gezondheidsredenen, klinkt het officieel in La Libre.

Een ware braindrain volgt in de toprangen van het kabinet van de Franstalige minister. Een ernstig expertiseprobleem dreigt nu voor Milquet, die de zwaarste portefeuille in handen heeft. De PS-cdH-coalitie die na de verkiezingen van 25 mei werd aangesteld, onderhandelt nog steeds over de budgeten van de Franse gemeenschap voor 2015. Maar nu zijn drie van Milquets kabinetsleden die verantwoordelijk waren voor het budget van Onderwijs, opgestapt. Een belangrijke noot: Onderwijs beslaat zo’n 7 miljard van de 10 miljard euro budget van de Franse gemeenschap.

‘Werkomstandigheden niet te verzoenen met taken’

Ook Gaëlle Chapelle zal zich tegenwoordig voormalig adviseur van het kabinet-Milquet noemen. Chapelle is verantwoordelijk voor het project ‘Décolâge’ dat strijdt tegen het zittenblijven in het onderwijs. ‘De werkomstandigheden waren niet meer te verzoenen met het tot een goed eind brengen van het project waarvoor we werden aangeworven’, verklaart Chapelle in La Libre. De verantwoordelijke van de PMS-centra (CLB) gaf er eveneens de brui aan. Een grote leegloop dus.

Hoe valt dat dan te verklaren? Alvast niet door de het plan van de regering om de werknemers van het kabinet Onderwijs onder de vorige ministers meteen te laten toetreden tot het nieuwe kabinet-Milquet, schrijft La Libre.

‘Wisselend humeur’

Een eerste reden is de persoonlijkheid van Milquet. Bepaalde bronnen, aldus de krant, klagen over de onophoudelijke stemmingswisselingen van de minister. Maar de vaakst gehoorde verklaring is de permanente instabiliteit van het kabinet: werknemers die verplaatst worden, taken die gaandeweg gewijzigd worden, onduidelijkheid en onzekerheid.

‘Logische transitie’

De minister minimaliseert die zaken. De leegloop is niet te wijten aan de werking van het kabinet-Milquet, klinkt het. Het vertrek van een aantal medewerkers ‘is logisch’, zegt een woordvoerster in La Libre. ‘Het is louter een overgang en transitie van het oude naar het nieuwe kabinet.’

‘Sommigen waren slechts tijdelijk in dienst’, vervolgt de woordvoerster. Waarom? De vele uitdagingen, de zware taak en een werkritme dat van het federale niveau geërfd werd, zouden niet voor iedereen zijn weggelegd.

Verrassend, schrijft La Libre, gezien het engagement van de directeur en de medewerkster die verantwoordelijk was voor het regeerakkoord, waar ze trouwens allen aan hebben meegewerkt. De krant besluit nog, dat geen van de vertrokken medewerkers tot nu toe vervangen werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content