N-VA-kopstuk Siegfried Bracke sluit nieuwe verkiezingen niet uit als er op 12 november geen uitzicht is op een akkoord over de staatshervorming.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft 12 november naar voor geschoven als datum voor zijn verslag. Dat zal gebeuren nadat de Nationale Bank en het federaal Planbureau de verschillende voorstellen voor een nieuwe financieringswet hebben berekend en nadat een wetenschappelijk comité van zes experts er zich over heeft uitgesproken.

Als er op 12 november geen perspectief is op een communautair akkoord voorspelt Bracke nieuwe verkiezingen. 'Dan zullen we, met lood in de schoenen, aan de kiezer moeten vragen om zich nog eens uit te spreken', zo zegt het Kamerlid in Gazet Van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Hij verwacht echter niet dat dat tot een oplossing zal leiden omdat de gegevens hetzelfde blijven. 'Het is ook niet ons scenario. Wij verkiezen een oplossing, maar niet aan om het even welke prijs'.

IJzeren handschoen

Als het na die verkiezingen opnieuw niet zou lukken, denkt Bracke niet dat er vier maanden nadien nog eens verkiezingen kunnen worden uitgeschreven. 'We zijn geen bananenrepubliek', aldus Bracke.

Volgens hem zullen hogere instanties het dan 'in onze plaats komen regelen'. 'Europa bijvoorbeeld, of het IMF. Met een ijzeren handschoen. Dan zal democratie niet de eerste bekommernis zijn, maar economie", aldus Bracke.

Voorts zegt hij dat toenmalig preformateur Elio Di Rupo (PS) zich nooit helemaal heeft willen 'smijten'. 'Hij heeft wel een stevige Franstalige ploeg gesmeed. Dat kan nog problemen geven bij verkiezingen. Waarom zouden de mensen nog voor Ecolo of het CDH stemmen?, zo vraagt Bracke zich af.

N-VA-kopstuk Siegfried Bracke sluit nieuwe verkiezingen niet uit als er op 12 november geen uitzicht is op een akkoord over de staatshervorming.Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft 12 november naar voor geschoven als datum voor zijn verslag. Dat zal gebeuren nadat de Nationale Bank en het federaal Planbureau de verschillende voorstellen voor een nieuwe financieringswet hebben berekend en nadat een wetenschappelijk comité van zes experts er zich over heeft uitgesproken.Als er op 12 november geen perspectief is op een communautair akkoord voorspelt Bracke nieuwe verkiezingen. 'Dan zullen we, met lood in de schoenen, aan de kiezer moeten vragen om zich nog eens uit te spreken', zo zegt het Kamerlid in Gazet Van Antwerpen en Het Belang van Limburg.Hij verwacht echter niet dat dat tot een oplossing zal leiden omdat de gegevens hetzelfde blijven. 'Het is ook niet ons scenario. Wij verkiezen een oplossing, maar niet aan om het even welke prijs'.IJzeren handschoenAls het na die verkiezingen opnieuw niet zou lukken, denkt Bracke niet dat er vier maanden nadien nog eens verkiezingen kunnen worden uitgeschreven. 'We zijn geen bananenrepubliek', aldus Bracke.Volgens hem zullen hogere instanties het dan 'in onze plaats komen regelen'. 'Europa bijvoorbeeld, of het IMF. Met een ijzeren handschoen. Dan zal democratie niet de eerste bekommernis zijn, maar economie", aldus Bracke. Voorts zegt hij dat toenmalig preformateur Elio Di Rupo (PS) zich nooit helemaal heeft willen 'smijten'. 'Hij heeft wel een stevige Franstalige ploeg gesmeed. Dat kan nog problemen geven bij verkiezingen. Waarom zouden de mensen nog voor Ecolo of het CDH stemmen?, zo vraagt Bracke zich af.