Bourgeois wil geen algemeen verbod op wapenexport naar Saudi-Arabië

© Belga

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet van plan een algemeen verbod uit te vaardigen op wapenexport naar Saudi-Arabië, maar benadrukt dat hij geval per geval kritisch onderzoekt.

De Waalse tegenhanger van minister-president Bourgeois, PS’er Paul Magnette, kreeg maandag forse kritiek vanuit SP.A en Ecolo-Groen nadat hij het principe van wapenexport naar Saudi-Arabië had verdedigd. Magnette schermde met de strenge procedures, maar ook met de duizenden jobs en de Waalse expertise ter zake. Bovendien zijn de leveringen bestemd voor het leger en de politie, stipte Magnette nog aan.

“Ik hoef mij niet in de plaats te stellen van Paul Magnette”, zei Bourgeois dinsdag op de VRT-radio, “maar op dit ogenblik zou ik geen wapens van FN Herstal uitvoeren naar Saudi-Arabië. Een algemeen verbod invoeren ga ik niet doen. Elk geval wordt apart zeer kritisch bekeken”.

In 2015 kreeg de minister-president geen enkele aanvraag voor wapenexport naar Saudi-Arabië. Het jaar voordien werd de uitvoer geweigerd van gepantserde wagens, terwijl de export van kledij die bescherming biedt tegen een chemische aanval, daarentegen wel groen licht kreeg.

‘Vlaanderen leeft van export’

Volgens Bourgeois spelen ondertussen nog andere zaken een rol. Zo citeerde hij het conflict in Jemen en de recente omstreden executies. Indien er nu een aanvraag komt voor uitvoer naar Saudi-Arabië, dan wordt die kritisch bekeken, maar “in de huidige omstandigheden is het zeer onwaarschijnlijk dat er een vergunning zou komen”, aldus Bourgeois.

Hij maakt ook een onderscheid tussen betrekkingen tussen staten enerzijds en export anderzijds. “Vlaanderen leeft van export”, aldus Bourgeois. “Wat zijn de mensenrechten in Saudi-Arabië er mee gebaat als de vestiging van ERS (met roots in de Golfstaat, nvdr) er niet zou komen” in de Haven van Antwerpen? Met die investering zouden 900 jobs gemoeid zijn.

Bourgeois merkt nog op dat meer dan de helft van de landen wereldwijd geen democratieën zijn en dat in ontzettend veel landen schendingen van de mensenrechten plaatsvinden. “Vlaanderen op zich kan niet zeggen: we gaan wereldwijd een embargo uitvaardigen”, luidt het. “Maar als internationale organisaties beslissen een embargo in te voeren, dan sluiten wij ons daar bij aan”. Overigens wijst Bourgeois erop dat Saudi-Arabië een bondgenoot is in de internationale coalitie tegen IS, maar ook voorzitter is van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. “Je kan je daar vragen bij stellen, maar dat is de situatie op dit ogenblik.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content