Dat heeft hij woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Bourgeois herhaalde wel dat hij geen voorstander is van een algemeen uitvoerverbod.

Met de massa-executie van afgelopen weekend laaide het debat over de export van wapens en militair materieel aan Saudi-Arabië op. Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet eerder deze week verstaan dat hij geen voorstander is van een algemeen verbod op wapenexport naar Saudi-Arabië. Hij wil geval per geval onderzoeken.

On hold

In het parlement kreeg Bourgeois zowel van de meerderheid als de oppositie vragen over de kwestie. Groen en SP.A vragen dat de regering Saudi-Arabië op de 'on hold'-lijst zet, zoals voormalig minister-president Kris Peeters eerder deed met enkele andere landen uit het Midden-Oosten. Ook meerderheidspartij OPen VLD drong bij monde van Rik Daems aan om Saudi-Arabië op de 'on hold'-lijst te zetten. "Wat zijn de argumenten om dat niet te doen?" vulde CD&V'er Ward Kennes aan.

Bourgeois herhaalde dat hij geval per geval zal oordelen en dat er "geen rechtsgrond" voor een algemeen embargo, tenzij het is om te beantwoorden aan internationale sancties (bv. van VN-Veiligheidsraad). Eerder zei hij ook dat er in 2015 geen aanvragen waren voor wapenexport naar Saudi-Arabië. Maar toevallig kreeg de minister-president vandaag/woensdag wél een aanvraag voorgelegd. "Die aanvraag hebben we geweigerd", aldus Bourgeois. (Belga/TE)

Dat heeft hij woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Bourgeois herhaalde wel dat hij geen voorstander is van een algemeen uitvoerverbod. Met de massa-executie van afgelopen weekend laaide het debat over de export van wapens en militair materieel aan Saudi-Arabië op. Vlaams minister-president Geert Bourgeois liet eerder deze week verstaan dat hij geen voorstander is van een algemeen verbod op wapenexport naar Saudi-Arabië. Hij wil geval per geval onderzoeken. In het parlement kreeg Bourgeois zowel van de meerderheid als de oppositie vragen over de kwestie. Groen en SP.A vragen dat de regering Saudi-Arabië op de 'on hold'-lijst zet, zoals voormalig minister-president Kris Peeters eerder deed met enkele andere landen uit het Midden-Oosten. Ook meerderheidspartij OPen VLD drong bij monde van Rik Daems aan om Saudi-Arabië op de 'on hold'-lijst te zetten. "Wat zijn de argumenten om dat niet te doen?" vulde CD&V'er Ward Kennes aan. Bourgeois herhaalde dat hij geval per geval zal oordelen en dat er "geen rechtsgrond" voor een algemeen embargo, tenzij het is om te beantwoorden aan internationale sancties (bv. van VN-Veiligheidsraad). Eerder zei hij ook dat er in 2015 geen aanvragen waren voor wapenexport naar Saudi-Arabië. Maar toevallig kreeg de minister-president vandaag/woensdag wél een aanvraag voorgelegd. "Die aanvraag hebben we geweigerd", aldus Bourgeois. (Belga/TE)