De eerste Vlaamse klimaattop in de nasleep van het klimaatakkoord van Parijs was opgevat als een verkenningsronde. Pas in november verwacht de regering concrete engagementen van onder meer de transportsector, de landbouw en de industrie. De regering zelf kondigt wel al aan 300 miljoen euro uit te trekken voor de periode 2016-2019. "Dat zal prioritair worden besteed aan de gebouwen, onder meer aan het milieuvriendelijker maken van sociale woningen", zei Milieuminister Joke Schauvliege.

Mobiliteit is de tweede prioriteit, met mogelijk een nieuwe hervorming van de fiscaliteit. Schauvliege noemde onder meer een kilometerheffing voor personenwagens als mogelijkheid. Bourgeois ziet een grote rol weggelegd voor de ruimtelijke ordening en wil een einde maken aan de verkavelingsdrang. Die zorgt immers voor te veel verkeer en de bijhorende uitstoot. "Vlaanderen moet veranderen", zei hij. "We moeten naar een verdichting van onze kernen gaan. De 'verlinting' van Vlaanderen is een erfenis uit het verleden die we niet in één-twee-drie veranderen, maar tegen 2050 moeten we dichter bij elkaar gaan wonen."

Uit het voortgangsrapport van de Vlaamse overheid blijkt dat de Vlaamse uitstoot in 2017 het wenselijke traject verlaat. Omdat er met gemiddelden wordt gewerkt haalt Vlaanderen in 2020 wellicht de afspraak die met de andere deelstaten en met Europa werd gemaakt, maar voor 2030 ligt er veel werk op de plank. Voor dat jaar wil Europa een daling van de uitstoot met 40 procent. "2020 ligt binnen handbereik, maar 2030 zal heel moeilijk zijn en bijzonder veel inspanning vragen", besloot Bourgeois dinsdag. (Belga/NSK)

De eerste Vlaamse klimaattop in de nasleep van het klimaatakkoord van Parijs was opgevat als een verkenningsronde. Pas in november verwacht de regering concrete engagementen van onder meer de transportsector, de landbouw en de industrie. De regering zelf kondigt wel al aan 300 miljoen euro uit te trekken voor de periode 2016-2019. "Dat zal prioritair worden besteed aan de gebouwen, onder meer aan het milieuvriendelijker maken van sociale woningen", zei Milieuminister Joke Schauvliege.Mobiliteit is de tweede prioriteit, met mogelijk een nieuwe hervorming van de fiscaliteit. Schauvliege noemde onder meer een kilometerheffing voor personenwagens als mogelijkheid. Bourgeois ziet een grote rol weggelegd voor de ruimtelijke ordening en wil een einde maken aan de verkavelingsdrang. Die zorgt immers voor te veel verkeer en de bijhorende uitstoot. "Vlaanderen moet veranderen", zei hij. "We moeten naar een verdichting van onze kernen gaan. De 'verlinting' van Vlaanderen is een erfenis uit het verleden die we niet in één-twee-drie veranderen, maar tegen 2050 moeten we dichter bij elkaar gaan wonen."Uit het voortgangsrapport van de Vlaamse overheid blijkt dat de Vlaamse uitstoot in 2017 het wenselijke traject verlaat. Omdat er met gemiddelden wordt gewerkt haalt Vlaanderen in 2020 wellicht de afspraak die met de andere deelstaten en met Europa werd gemaakt, maar voor 2030 ligt er veel werk op de plank. Voor dat jaar wil Europa een daling van de uitstoot met 40 procent. "2020 ligt binnen handbereik, maar 2030 zal heel moeilijk zijn en bijzonder veel inspanning vragen", besloot Bourgeois dinsdag. (Belga/NSK)