Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) wil geen rokende ambtenaren meer zien op de stoep voor de gebouwen van de Vlaamse overheid. Zij schaden de reputatie van de Vlaamse overheid, zo luidt het in een omzendbrief. Door het rookverbod in de kantoren moeten rokende ambtenaren dikwijls noodgedwongen de stoep op voor hun dosis nicotine. In de Albert II-laan aan het Brusselse Noordstation zijn ze een vertrouwd gezicht voor veel pendelaars.

Sinds 1 juli zijn de 'stoeprokers' er niet meer gewenst. Bourgeois verbiedt dat er nog gerookt wordt "aan de hoofdingangen van de gebouwen van de Vlaamse overheid in de Noordwijk, het Arenberggebouw en de Vlaamse Administratieve Centra".

"Het zorgt voor een beperkte toegankelijkheid van de gebouwen en brengt schade toe aan de gezondheid van personeelsleden", zo luidt de omzendbrief. "Bovendien heeft het een slechte invloed op de reputatie van de Vlaamse overheid."

Bourgeois plant niet meteen sancties tegen die stoeprokers. Al moeten de personeelsleden volgens de omzendbrief erop toezien dat het rookbeleid niet alleen door de collega's maar ook door "derden (bezoekers, consultants)" wordt nageleefd.

Volgens professor arbeidsrecht Roger Blanpain hoeven hardnekkige stoeprokers niet voor hun ontslag te vrezen. "Op zijn terreinen mag een bedrijf van de wet perfect zeggen: 'Hier wordt niet gerookt.' Maar de straat is geen deel van de onderneming". (Belga/KVDA)

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) wil geen rokende ambtenaren meer zien op de stoep voor de gebouwen van de Vlaamse overheid. Zij schaden de reputatie van de Vlaamse overheid, zo luidt het in een omzendbrief. Door het rookverbod in de kantoren moeten rokende ambtenaren dikwijls noodgedwongen de stoep op voor hun dosis nicotine. In de Albert II-laan aan het Brusselse Noordstation zijn ze een vertrouwd gezicht voor veel pendelaars. Sinds 1 juli zijn de 'stoeprokers' er niet meer gewenst. Bourgeois verbiedt dat er nog gerookt wordt "aan de hoofdingangen van de gebouwen van de Vlaamse overheid in de Noordwijk, het Arenberggebouw en de Vlaamse Administratieve Centra". "Het zorgt voor een beperkte toegankelijkheid van de gebouwen en brengt schade toe aan de gezondheid van personeelsleden", zo luidt de omzendbrief. "Bovendien heeft het een slechte invloed op de reputatie van de Vlaamse overheid." Bourgeois plant niet meteen sancties tegen die stoeprokers. Al moeten de personeelsleden volgens de omzendbrief erop toezien dat het rookbeleid niet alleen door de collega's maar ook door "derden (bezoekers, consultants)" wordt nageleefd. Volgens professor arbeidsrecht Roger Blanpain hoeven hardnekkige stoeprokers niet voor hun ontslag te vrezen. "Op zijn terreinen mag een bedrijf van de wet perfect zeggen: 'Hier wordt niet gerookt.' Maar de straat is geen deel van de onderneming". (Belga/KVDA)