De kennis van het Nederlands bij migranten moet beter. Dat vindt bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois. Hij meent dat taalkennis van essentieel belang is om hun integratie en inburgering te doen slagen.

Taallessen

Daarom gaat de Vlaamse regering extra investeren in taallessen voor anderstalige nieuwkomers. Zij moeten op hun beurt een extra inspanning doen, schrijft De Standaard.

Resultaatsverbintenis

Migranten van buiten de EU moeten nu al taallessen volgen. Daaraan hangt een inspannings-, maar geen resultaatsverbintenis vast. Minister Bourgeois (N-VA) vindt dat dit moet veranderen en dat vooral het niveau van de taalkennis omhoog moet.

Taalvereiste

Met de huidige aanpak halen de nieuwkomers een A1-basisniveau. "Maar dat is onvoldoende om een cursus beroepsopleiding bij de VDAB te volgen. Dat vergt kennis van het Nederlands op het niveau van A2, van middelbaar onderwijs. Ik pleit voor het optrekken van die taalvereiste", zegt Bourgeois.

Geen akkoord

Hij heeft daarover geen politiek akkoord met zijn collega's binnen de Vlaamse regering. Wel is er een politieke consensus over een hervorming van de integratieaanpak door de Vlaamse overheidsdiensten. (Belga/EE)

De kennis van het Nederlands bij migranten moet beter. Dat vindt bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois. Hij meent dat taalkennis van essentieel belang is om hun integratie en inburgering te doen slagen. TaallessenDaarom gaat de Vlaamse regering extra investeren in taallessen voor anderstalige nieuwkomers. Zij moeten op hun beurt een extra inspanning doen, schrijft De Standaard. ResultaatsverbintenisMigranten van buiten de EU moeten nu al taallessen volgen. Daaraan hangt een inspannings-, maar geen resultaatsverbintenis vast. Minister Bourgeois (N-VA) vindt dat dit moet veranderen en dat vooral het niveau van de taalkennis omhoog moet. TaalvereisteMet de huidige aanpak halen de nieuwkomers een A1-basisniveau. "Maar dat is onvoldoende om een cursus beroepsopleiding bij de VDAB te volgen. Dat vergt kennis van het Nederlands op het niveau van A2, van middelbaar onderwijs. Ik pleit voor het optrekken van die taalvereiste", zegt Bourgeois. Geen akkoordHij heeft daarover geen politiek akkoord met zijn collega's binnen de Vlaamse regering. Wel is er een politieke consensus over een hervorming van de integratieaanpak door de Vlaamse overheidsdiensten. (Belga/EE)