Na de beslissing van de Vlaamse regering over Uplace volgde woensdagavond en donderdag een hele golf negatieve reacties. Ook vanuit de eigen coalitiepartners en ook uit eigen N-VA-rangen borrelde kritiek op.

Minister-president Geert Bourgeois is het niet eens met die kritiek. Volgens hem past de beslissing in een traject dat door vorige regeringen, acht jaar geleden, is opgestart, en waarbij opeenvolgende regeringen, "ook met partijen erin die nu tegen zijn", 9 keren een beslissing genomen hebben. We moeten aantonen, aldus Bourgeois, dat de Vlaamse regering "geloofwaardig en betrouwbaar" is. "Nu al heeft Vlaanderen de reputatie dat er geen steen meer kan verlegd worden. Je kan niet heel dat traject afleggen, een beslissing nemen in februari en dan enkele maanden nadien zeggen: 'het was maar om te lachen'".

Dat er nu vanuit bepaalde partijen, bijvoorbeeld van SP.A, kritiek komt, stoort de minister-president. Hij verwijst onder meer naar het feit dat SP.A in Brussel wel mee achter gelijkaardige projecten (Docks Bruxsel en Neo) staat. Ook de kritiek van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) ligt Bourgeois zwaar op de maag. "Hij vraagt om de zone op te splitsen en 30.000 vierkante meter baanwinkels te voorzien. Maar baanwinkels zijn dodelijk voor de handelscentra", zegt Bourgeois.

In een reactie kaatste Karel Van Eetvelt van Unizo die opmerking meteen terug naar Bourgeois. "Ik deel de kritiek dat 30.000 vierkante meter aan baanwinkels dodelijk is voor de handelscentra, maar Uplace telt bijna dubbel zoveel vierkante meter en is dus twee keer zo dodelijk als de baanwinkels waar naar verwezen wordt".

Val regering? 'Nonsens'

Bourgeois herhaalde ook dat het bericht dat hij zou gedreigd hebben met een val van de regering "absolute nonsens" is. "Dat is gebaseerd op anonieme bronnen. Dat is natuurlijk niet zo moedig. Maar er is niks van aan dat ik met een regeringscrisis of regeringsval zou gedreigd hebben". De beslissing is bij consensus genomen, aldus Bourgeois, die in het tweede deel van het gesprek over de problemen met het klimaatakkoord praatte.

(Belga/RR)

Na de beslissing van de Vlaamse regering over Uplace volgde woensdagavond en donderdag een hele golf negatieve reacties. Ook vanuit de eigen coalitiepartners en ook uit eigen N-VA-rangen borrelde kritiek op. Minister-president Geert Bourgeois is het niet eens met die kritiek. Volgens hem past de beslissing in een traject dat door vorige regeringen, acht jaar geleden, is opgestart, en waarbij opeenvolgende regeringen, "ook met partijen erin die nu tegen zijn", 9 keren een beslissing genomen hebben. We moeten aantonen, aldus Bourgeois, dat de Vlaamse regering "geloofwaardig en betrouwbaar" is. "Nu al heeft Vlaanderen de reputatie dat er geen steen meer kan verlegd worden. Je kan niet heel dat traject afleggen, een beslissing nemen in februari en dan enkele maanden nadien zeggen: 'het was maar om te lachen'". Dat er nu vanuit bepaalde partijen, bijvoorbeeld van SP.A, kritiek komt, stoort de minister-president. Hij verwijst onder meer naar het feit dat SP.A in Brussel wel mee achter gelijkaardige projecten (Docks Bruxsel en Neo) staat. Ook de kritiek van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) ligt Bourgeois zwaar op de maag. "Hij vraagt om de zone op te splitsen en 30.000 vierkante meter baanwinkels te voorzien. Maar baanwinkels zijn dodelijk voor de handelscentra", zegt Bourgeois. In een reactie kaatste Karel Van Eetvelt van Unizo die opmerking meteen terug naar Bourgeois. "Ik deel de kritiek dat 30.000 vierkante meter aan baanwinkels dodelijk is voor de handelscentra, maar Uplace telt bijna dubbel zoveel vierkante meter en is dus twee keer zo dodelijk als de baanwinkels waar naar verwezen wordt". Bourgeois herhaalde ook dat het bericht dat hij zou gedreigd hebben met een val van de regering "absolute nonsens" is. "Dat is gebaseerd op anonieme bronnen. Dat is natuurlijk niet zo moedig. Maar er is niks van aan dat ik met een regeringscrisis of regeringsval zou gedreigd hebben". De beslissing is bij consensus genomen, aldus Bourgeois, die in het tweede deel van het gesprek over de problemen met het klimaatakkoord praatte. (Belga/RR)