Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) ontkent dat hij betrokken is bij fraude. Hij reageert daarmee op een dispuut met de belastingadministratie, die inzage wil in de derdenrekening van de advocatenpraktijk die Bourgeois samen met zijn vrouw heeft opgericht.

De Tijd meldde zaterdag dat de fiscus Bourgeois en zijn echtgenote op de hielen zit.

Het belastingkantoor dat bevoegd is voor het controleren van de belastingaangiftes van parlementsleden zou over aanwijzigingen van fraude beschikken in verband met de derdenrekening.

Via een dergelijke rekening verhandelen advocaten gelden van cliënten of van derden. Ze mogen dat immers niet via hun persoonlijke bankrekening.

Bepaalde sommen die van de rekening zijn gehaald, zouden volgens de fiscus ten onrechte niet zijn aangegeven als inkomsten.

Dispuutvoorhofvanberoep

In 2005 weigerden Bourgeois, die toen al uit de advocatuur was gestapt, en zijn echtgenote inzage in de derdenrekening te geven omdat die identiteitsgegevens van cliënten bevat.

De stafhouder van Kortrijk bevestigde dat hun beroepsgeheim als advocaat dat verbiedt.

De fiscus gaf zich echter niet gewonnen en dagvaardde Bourgeois en zijn vrouw voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge. De rechter gaf de fiscus gelijk.

Bourgeois en zijn echtgenote moesten volledige inzage geven in de derdenrekening op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag. Het echtpaar Bourgeois ging daartegen in beroep bij het Gentse hof van beroep.

Die zaak is nog niet beslecht. Volgens de advocaat van Bourgeois en zijn vrouw is niet alleen de stafhouder van Kortrijk, maar ook de Orde van Vlaamse balies van mening dat de fiscus de derdenrekening niet mocht inkijken.

Beroepsgeheim

Bourgeois betreurde zaterdag dat er fraude gesuggereerd wordt.
Volgens hem gaat het om een principiële zaak over het beroepsgeheim van een advocaat.

De woordvoerder van de minister benadrukt dat de zaak dateert van toen Bourgeois al uit de advocatuur was gestapt.

'Geert Bourgeois stapte al in 2003 uit de advocatuur. In de
praktijk oefende hij dat beroep al enkele jaren daarvoor niet meer uit', aldus de woordvoerder.

Dat de naam van de minister in het dossier valt, is volgens hem louter te wijten aan de gezamenlijke belastingaangifte die Bourgeois elk jaar samen met zijn echtgenote moet indienen.

Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois (N-VA) ontkent dat hij betrokken is bij fraude. Hij reageert daarmee op een dispuut met de belastingadministratie, die inzage wil in de derdenrekening van de advocatenpraktijk die Bourgeois samen met zijn vrouw heeft opgericht.De Tijd meldde zaterdag dat de fiscus Bourgeois en zijn echtgenote op de hielen zit. Het belastingkantoor dat bevoegd is voor het controleren van de belastingaangiftes van parlementsleden zou over aanwijzigingen van fraude beschikken in verband met de derdenrekening. Via een dergelijke rekening verhandelen advocaten gelden van cliënten of van derden. Ze mogen dat immers niet via hun persoonlijke bankrekening.Bepaalde sommen die van de rekening zijn gehaald, zouden volgens de fiscus ten onrechte niet zijn aangegeven als inkomsten. DispuutvoorhofvanberoepIn 2005 weigerden Bourgeois, die toen al uit de advocatuur was gestapt, en zijn echtgenote inzage in de derdenrekening te geven omdat die identiteitsgegevens van cliënten bevat. De stafhouder van Kortrijk bevestigde dat hun beroepsgeheim als advocaat dat verbiedt.De fiscus gaf zich echter niet gewonnen en dagvaardde Bourgeois en zijn vrouw voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge. De rechter gaf de fiscus gelijk. Bourgeois en zijn echtgenote moesten volledige inzage geven in de derdenrekening op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag. Het echtpaar Bourgeois ging daartegen in beroep bij het Gentse hof van beroep. Die zaak is nog niet beslecht. Volgens de advocaat van Bourgeois en zijn vrouw is niet alleen de stafhouder van Kortrijk, maar ook de Orde van Vlaamse balies van mening dat de fiscus de derdenrekening niet mocht inkijken.BeroepsgeheimBourgeois betreurde zaterdag dat er fraude gesuggereerd wordt. Volgens hem gaat het om een principiële zaak over het beroepsgeheim van een advocaat. De woordvoerder van de minister benadrukt dat de zaak dateert van toen Bourgeois al uit de advocatuur was gestapt. 'Geert Bourgeois stapte al in 2003 uit de advocatuur. In de praktijk oefende hij dat beroep al enkele jaren daarvoor niet meer uit', aldus de woordvoerder.Dat de naam van de minister in het dossier valt, is volgens hem louter te wijten aan de gezamenlijke belastingaangifte die Bourgeois elk jaar samen met zijn echtgenote moet indienen.