Dat schrijft De Standaard. Vanaf dit najaar zal een speciale controlecel van het OCMW in Aalst sociale fraude door steuntrekkers opsporen. "Het is een signaal dat we geen fraude dulden", zegt Smeyers. De lokale oppositiepartij Groen heeft forse kritiek op de plannen.

Aalst is na Antwerpen en Gent de derde Vlaamse stad waar het OCMW een antifraudecel opricht. Die diensten gaan vermoedens van fraude na, bijvoorbeeld over een leefloner die in het zwart zou bijklussen.

Spioneren

De Aalsterse controledienst zal uit maatschappelijk werkers en een jurist bestaan. Een van de maatschappelijk werkers zal als 'veldwerker' op pad gaan om de vermoedens van fraude hard te maken: verlaat de leefloner bijvoorbeeld elke ochtend op hetzelfde uur zijn huis hoewel hij werkloos is? Wie gaat er binnen en buiten bij de persoon die zegt alleenstaande te zijn?

"De veldwerker zal als een privédetective mensen bespioneren, en we betwijfelen dat daar een juridisch kader voor is", Zegt OCMW-raadslid Paul Nijs van Groen.

Geen klachten

In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) zegt minister Bourgeois dat hij nog geen klacht heeft ontvangen over de geplande antifraudecel, maar dat hij aan gouverneur Briers zal vragen "een onderzoek in te stellen naar de structuur en de werking van de antifraudecel bij het OCMW in Aalst". Meer commentaar wou Bourgeois niet kwijt. (Belga/TV)

Dat schrijft De Standaard. Vanaf dit najaar zal een speciale controlecel van het OCMW in Aalst sociale fraude door steuntrekkers opsporen. "Het is een signaal dat we geen fraude dulden", zegt Smeyers. De lokale oppositiepartij Groen heeft forse kritiek op de plannen. Aalst is na Antwerpen en Gent de derde Vlaamse stad waar het OCMW een antifraudecel opricht. Die diensten gaan vermoedens van fraude na, bijvoorbeeld over een leefloner die in het zwart zou bijklussen.Spioneren De Aalsterse controledienst zal uit maatschappelijk werkers en een jurist bestaan. Een van de maatschappelijk werkers zal als 'veldwerker' op pad gaan om de vermoedens van fraude hard te maken: verlaat de leefloner bijvoorbeeld elke ochtend op hetzelfde uur zijn huis hoewel hij werkloos is? Wie gaat er binnen en buiten bij de persoon die zegt alleenstaande te zijn? "De veldwerker zal als een privédetective mensen bespioneren, en we betwijfelen dat daar een juridisch kader voor is", Zegt OCMW-raadslid Paul Nijs van Groen.Geen klachten In antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) zegt minister Bourgeois dat hij nog geen klacht heeft ontvangen over de geplande antifraudecel, maar dat hij aan gouverneur Briers zal vragen "een onderzoek in te stellen naar de structuur en de werking van de antifraudecel bij het OCMW in Aalst". Meer commentaar wou Bourgeois niet kwijt. (Belga/TV)