De N-VA blaast dit jaar 20 kaarsjes uit. De man die destijds mee aan de wieg van de partij stond, Geert Bourgeois, kondigt nu het einde van zijn politieke loopbaan aan. 'Je mag jezelf niet overleven', zegt hij in een gesprek met de Krant van West-Vlaanderen.

Bourgeois zetelt nog tot 2024 in het Europees Parlement. Daarna stopt hij met actieve politiek. 'Let wel: ik zal de politiek nooit helemaal loslaten. Ik wil heel graag intellectueel bezig blijven. Maar een nieuw mandaat lijkt me niet meer aangeraden. Ik heb alle vertrouwen in de volgende generatie', klinkt het.

In hetzelfde interview stelt Bourgeois dat Vlaams Belang geen partner kan zijn van zijn partij, dat de N-VA opnieuw groener moet worden en dat zijn partij moet mikken op 'een verzoening met de cultuurwereld'. 'Cultuur is een essentieel onderdeel van het warme, Vlaamse weefsel. Het cultuurflamingantisme ligt ook aan de basis van onze partij. Helaas is het onderweg fout gelopen.'

Bourgeois zegt ook dat hij niet de nieuwe voorzitter van de VRT wordt, zoals links en rechts wordt gefluisterd. 'Dat wordt inderdaad gefluisterd. Maar neen, dat zal niet gebeuren. Dat is onverenigbaar met mijn Europees mandaat. Ik zal dat niet inruilen voor de VRT. Ik voel me goed in Europa', aldus nog Bourgeois.

De N-VA blaast dit jaar 20 kaarsjes uit. De man die destijds mee aan de wieg van de partij stond, Geert Bourgeois, kondigt nu het einde van zijn politieke loopbaan aan. 'Je mag jezelf niet overleven', zegt hij in een gesprek met de Krant van West-Vlaanderen. Bourgeois zetelt nog tot 2024 in het Europees Parlement. Daarna stopt hij met actieve politiek. 'Let wel: ik zal de politiek nooit helemaal loslaten. Ik wil heel graag intellectueel bezig blijven. Maar een nieuw mandaat lijkt me niet meer aangeraden. Ik heb alle vertrouwen in de volgende generatie', klinkt het. In hetzelfde interview stelt Bourgeois dat Vlaams Belang geen partner kan zijn van zijn partij, dat de N-VA opnieuw groener moet worden en dat zijn partij moet mikken op 'een verzoening met de cultuurwereld'. 'Cultuur is een essentieel onderdeel van het warme, Vlaamse weefsel. Het cultuurflamingantisme ligt ook aan de basis van onze partij. Helaas is het onderweg fout gelopen.' Bourgeois zegt ook dat hij niet de nieuwe voorzitter van de VRT wordt, zoals links en rechts wordt gefluisterd. 'Dat wordt inderdaad gefluisterd. Maar neen, dat zal niet gebeuren. Dat is onverenigbaar met mijn Europees mandaat. Ik zal dat niet inruilen voor de VRT. Ik voel me goed in Europa', aldus nog Bourgeois.